Wednesday, May 27

NILAI KASIH IBU

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron, menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu :
  1. Tolong pergi kedai-RM1.00
  2. Tolong jaga adik-RM2.00
  3. Tolong buang sampah-RM1.00
  4. Tolong kemas bilik-RM2.00
  5. Tolong siram bunga-RM2.00
  6. Tolong sapu sampah-RM2.00
    JUMLAH RM15.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatuberligar-ligar di mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen, dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

  1. Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - Percuma
  2. Kos berjaga malam kerana menjagamu - Percuma
  3. Kos air mata yang menitis keranamu - Percuma
  4. Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - Percuma
  5. Kos menyediakan makan minum, pakaian dan keperluanmu - Percuma
    JUMLAH KESELURUHAN NILAI KASIHKU - Percuma

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu.Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata, "Saya sayangkan ibu".

Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'TELAH DIBAYAR' pada muka surat yang ditulisnya.

Diriwayatkan seseorang telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya, 'WahaiRasulullah, siapakah yang paling berhak mendapat layanan baik dariku?"Rasulallah menjawab, "Ibu mu (dan diulang sebanyak tiga kali),kemudian ayahmu, kemudian saudara-saudara terdekatmu."
Al-Fatihah buat ibu2 yang telah kembali kepadaNya.
Ingatlah: Pengorbanan seorang ibu terlalu tinggi nilainya......dan tidak dapat dinilai dengan harta benda...Ingatlah sahabatku...Syurga seorang anak adalah di telapak kaki ibunya...

Tuesday, May 26

seribu penghargaan

today adalah hari yang besh becoz shaye telah ketemu kembali dengan kad matriks shaye yang telah hilang sekian lama...nasib baik la terdetik hati shaye xmo wat kad matriks yang baru..jimat punye pasal..if x denda rm50 je x pasal2..membazir..hehe..so,sebelum final hari tu shaye wat report kat pejabat pengawal matriks shaye hilang..huuhu..then org ofiz tu mintak shaye bg masa mana la tahu ade sape2 jumpe matriks shaye ni..shaye pon dgn tawar hati tunggu je la..actually dah lebih sebulan kot..dgn g final xde kad matriks, kua masuk U, kolej, xde kad matriks..mmg susah jd pendatang sementara ni..huuhu..patot nye tempoh seminggu je tp shaye tiada masa nak g pejabat tu lagi dgn keadaan kat cni ssh nk dapat transport..maklum la short sem kan..dr minggu lepas lagi budak2 ni kata nampak ada surat utk shaye kat ofiz kolej..then baru hari ni shaye sempat g amek..bukak2,pergh..! kad matriks shaye!! alhamdulilah...esk buley la pakai kad matriks dgn banggenye..yes! thanx pihak pejabat pengawal! kamu mmg besh! =)


lab networking


hyep..shaye baru pulang dari klaz..utk diz week n next week kitorang blaja networking..besh?? aaaa..agak buhsan coz td blaja teori je..huhu..masing2 pun dah wat muka buhsan td..sabar je la..huhu..xpe2, harap2 la esok blaja amali pulak coz esk klaz dari jam 8am-6pm tao..keras la dalam klaz tu if teori macam hari ni sehari..gile..xde kije td sempat la amek gamba curi2..hehe..ja'at..tp td lab habis cepat coz sume pon dah ciap keje dgn awl..alhamdulilah..syukur..=)




Monday, May 25

ok ke??

Photobucket
my frenz suggest hantar gambar mimi kat mana2 majalah baby..she's so cute..patot kah shaye hantar ya? =)

hari bersama teman

Photobucket

hyep..shaye baru bangun,sudah mandi..today is monday..tbe2 teringat pulak lagu 'manic monday'..hehe..lagu favourite dd time study..ha,beralih kpd cerita shaye..hari ni tiada klaz..bertambah la satu hari yang buhsan..sunyi lorh..kat hostel pun bukan ramai org..assignment pon tiada..x sabar pulak nk g klaz esk..hehe..disebabkan duk terperuk je kat hostel,teman2 shaye ajak shaye hang out semalam..kat mn? mana lagi..BP Mall yang indah la..hehe..as usual,aktiviti biase..g karaoke..hehe..habis sume lagu la..dangdut,asli,rock,balada..layan..hehe..time nk masuk tmpat tu, ade sorang abg ni..eh2 pakcik ni..agak menakutkan coz tbe2 je tgur n tanya nk nyanyi lagu ape..then tunjuk duit berkepuk2 nk byrkan..oh tidak..nasib la kitorang wat dunno je..die juz tgk kitorang dari lua je la..hehe..dah kitorang wat2 xnampak,die g tgk minah2 indon nyanyi lagu dangdut sambil terkinja2 bergelek2..huhu..hampas je tao..then,kitorang mkn2 n solat sume..after tu window shopping je..tbe2 berkenan kat 1 baju tu..cantek n simple tp agk seksi la pulak..tp xpe la..duit xbyk nk berbelanja..hehe..cari kat tempat lain je la(jage hati)..pastu kunun2 nk g tgk wayang pakai tiket free bile beli kit kat RM8 tp x jadi coz dah masing2 pnt..lagipun shaye x minat sgt tgk wayang ni..yelah,duk diam2 je pandang skrin..better g jalan2 cuci mata kan..hehe..bila dah sampai uma,pergh pnt gila..tp tdo lambat jgk..dah terbiase..hehe..k la, nk mkan megi lorh..mee sedap ku rindu! ~

Saturday, May 23

BUNGA

huit..! terlupa pulak nak promote..hari tu wat storyboard kan..setelah bersusah payah menyiapkan projek multimedia daripada pre-production ke production and lastly ke post production, akhirnya siap sudah sebuah animated clay movie yang bertajuk 'Bunga'..Di sini ada picha2 sepanjang proses menyiapkan projek kitorang..heheh..besh! i like it...


model2 clay..

Photobucket


Photobucket


chantek? shaye wat ni..=)

Photobucket


action!! cut!!


Photobucket


yang ni proses editing..


Photobucket



yang ni salah satu scene dalam 'Bunga'



Photobucket




Ha, ni cover CD nye..shaye yang wat..cantik or x no comment..heheh..=p

Photobucket


Photobucket


Friday, May 22

menu terpaksa harianku

ahad
lunch-roti n tuna
dinner-megi mee sedap
isnin
lunch-megi tomyam
dinner-roti cicah milo
selasa
lunch-nasi berlauk kat kampus bandar
dinner-megi mee sedap
rabu
lunch-nasi berlauk kat kampus bandar
dinner-biskut jacobs
khamis
lunch-nasi berlauk kat kampus induk
dinner-keropok pringles
jumaat
lunch-biskut jacobs
dinner-megi mee sedap
sabtu
lunch-megi mee sedap
dinner-megi mee sedap

Thursday, May 21

Stress

Photobucket
wazzupp..udah malem..tp ku ngga bisa tidur..oppss! ape cakap indon ni era oii?? hehe..actually,shaye agak stress bcoz shaye mahu sent picha by email to all my member's group..tp ngga bisa kok..huhu..gimana ni? xpe2, i'll keep trying..hmm..esk,luse n seterusnya xde klaz..nta macam mana la life kat cni bila xde klaz..xde klaz ok lagi..ni xde makanan di cni..huhu..nampaknye, terpaksa la shaye mkn megi, biskut or oat..adeh..menu yang sangat 'menyelerakan' time lunch o dinner..sgt 'menggembirakan'..ye x kawan2?? hehe (senyum terpakse) ..aiyooo..! yep, diz week dah habis blaja multimedia..utk next week, blaja networking pula..hehe..xsbr pulak rasenye..excited! bukan excited nk g klaz,tp excited buley makan..haha..xde la..excited dua2 skali..aiyyoo..ape la nasib dr td xbuley sent email..hangat je..ei..huhu..

Tuesday, May 19

mimi


hyep..agak lame shaye tidak menulis blog..pewot agak kenyang dgn megi ni baru teringat nk tulis blog..hehe..actually shaye baru pulang klang beberapa hari yang lepas..ni pon baru je kat johor ni..hari tu sampai je uma klang shaye cari mimi..rindu gile kat die..hari ni die dah masuk 6 bulan..cpt je..hari tu balik die 5 bulan..adush..hari ni juga die kena injection..mesti die agak moody hari ni..huhu..sepanjang shaye tinggal di uma, macam2 benda baru yang mimi pandai wat..die dah pandai berguling2 sampai masuk bawah kerusi..isyh3..then, die ni mcm adik sinchan..suke kat lelaki..hehe..isyh3..kecik2 lagi dah pandai..ha, hari tu shaye tangkap gamba bersama die di depan cermin..then,shaye pon wat la pose nganga..die pon dgn pose biase die..tbe2 je nk amek gamba,die pon wat pose nganga shaye..aduyai budak ni..habis sume gamba die wat pose macam tu tao..bahaye..baru shaye sedar yang die dah start ikot apa yang orang sekeliling wat..shaye tepuk tgn, sibuk die pgg tgn shaye n nak tepuk skali..shaye tunjuk lidah, die pon nak wat..isyh3..tp besh la..bijak..hehe..ha,kat bawah ni ade sket pose baru die di dpn camera..hehe..mimi, i love u..tgu shaye pulang tao..=)








Wednesday, May 13

MISTERI CIK ERA

anda BUHSAN??? main puzzle jum?? mcm mana la my face kan? ha,jum selesaikan MISTERI CIK ERA ...hehe..layan je la..! peace! (*_*)V








Tuesday, May 12

STORYBOARD

huit! today adalah hari pertama masuk klaz time short sem..besh?? yep, sgt la besh..! even kena kurung dalam lab tu berjam2, shaye stil buley wat keje dgn happy2 nye...nk tahu tadi blaja ape? before diz shaye juz blaja teori sahaja ape itu storyboard sume, n today shaye and rakan2 diberi peluang wat storyboard utk project animated clay movie for 3minutes.. bkn stakat storyboard sahaja,kami perlu wat sendiri model gune clay sume..but 4 today, wat storyboard dulu..tugasan yang sgt besh! shaye sukakannye...sbb colour2..hihi..=) ini shaye and rakan2 yang colour ni...hehe..teringat zaman kanak2 dulu..nk blaja colour meh jumpe shaye.ceh3...ok2..our group dah berbincang..the moral value of our animated clay movie ni, jgn buang sampah merata2 n ianya sgt seswai sekali untuk kanak2 n org dewasa juga...nak tahu ape yang terkandung dalam storyboard ni?? ok,tajuk cter ni adalah 'si Bunga'..seswai ke ya? ermm..ape2 je la..



SI BUNGA

Scene 1
Sekuntum bunga yang cantik sedang menghirup udara segar


Scene 2

Bunga tersebut sedang berbual2 bersama si lebah


Scene 3 & Scene 4
Seorang kanak2 yang nakal berjalan sambil makan makanan yang dibawa. Setelah habis makan, kanak2 itu membuang sampah kepada bunga tersebut dan bunga tersebut marah.

Scene 5
Si lebah ternampak apa yang berlaku lalu si lebah menyerang kanak2 tersebut dengan menyengat

Scene 6
Bunga mengucapkan terima kasih kepada si lebah

dats all..agak simple tapi cukup la for 3 minutes kan?? hehe...kitorang berjaya ciapkan storyboard hari ni n esok just sambung wat model gune clay je..x sabar pulak rasenye..

Kerja dah ciap untuk hari ni...Beres! =)










SHORT SEM

yeah!! today hari pertama masuk klaz untuk short sem..ntah knp budak2 IT kat cni wajib wat short sem..huhu..bukan sebab kena repeat o ape k..hehe..tp mmg wajib..igt..bukan repeat..untuk short sem ni,shaye ambil 2subjek je..selame 8minggu..org duk sibuk bercuti,shaye kat cni g klaz..huu..hehe..semalam pon dah start, tapi mengikut jadual,shaye tiada klaz semalam..untuk short sem ni,klaz shaye jatuh pada hari selasa,rabu n khamis..so,hari isnin n jumaat free..=)
so, buley la berguling2 ats katil sampai ptg..hehe..semalam g kafe, jumpe budak2 ni yang baru pulang dr klaz..shaye pon merisik2 bertanya besh kah klaz short sem? diorang kata besh blaja akan tetapi sgt la pnt coz dr pg sampai la ptg klaz x benti2..huhu..adush..tp xpe, di sbbkan dr ape yang sy dgr,ape yg akan sy belajar japg agk menarik minat shaye..xsbr pulak ase nye..! i'm so excited..! hehe..smoge shaye happy n seronok masuk klaz sebentar lagi..opps! xmandi lagi..see ya! =)

Monday, May 11

wanna have a great picha??

mahu share sumthing nggak?? hehe..buat kamu yang sgt suka edit2 gambar o kpd x tahu edit gamba, cni shaye mahu promote kat kamu web yg bley wat picha tu lebih attractive n cantek..no need to perah idea susah2..juz upload je ur photo...then ikot step by step..mybe ade beberapa web lain yg buley wat kerja2 macam ni..tp ni shaye tertarik dgn web2 ni..kamu buley pilih pelbagai contoh yang disediakan..utk informasi yang lebih lanjut,klik link2 di bawah n ianya directly kpd web yg shaye mentioned kan..enjoy urself ya! =)

http://www.effmypic.com/
http://www.magmypic.com/

Sunday, May 10

berpindah

Photobucket
ye..maybe esok o lusa o skrg o bila2 masa shaye akan berpindah...oppss! jauh kah?? nop la..pindah blok je..hehe..suspen je kan..? n shaye juga masih berfikir2 sama ada untuk berpindah ke luar hostel o tidak utk sem pjg..tgk dulu cam ne..byk faktor yang perlu difikirkan..ape2pon tggu n lihat aja dong..today shaye dah pon start kemas2 barang utk pindah ke blok baru,rumah baru n ke bilik yg baru...hmm,segalanya berubah...begitu juge dgn hati..oppss! ape shaye merepek ni? hehe..ok2..berbalik kpd cerita asal,ye..kemas brg utk pindah bukan sng..byk cabarannya..nk mengangkut satu hal..huhu..sedang2 mengemas,jumpe la mcm2 brg2 yang mengingatkan shaye kpd kngn2 lame..pergh..termenung berjam2 juge shaye dibuatnye..ya,byk kngn dalam hidup shaye,bersame family,teman2 n .....hmm..from now on, shaye juge sedar yg shaye perlulah mulakan hidup yang baru..bersame teman2 yang baru serta di tempat yang baru...semoga shaye dapat memulakan hidup dgn serba serbi baru...Tuhan bantu shaye! huhu..

Friday, May 8

BERFOye2

setelah berhempas pulas,berminggu2 menghadap buku siang dan malam selesai sudah final exam buat shaye yang masih berada di sem 2 di cni..semalam,7hb jam 5.30pm laungan merdeka dilaungkan tp dalam hati je la..hehe..so,shaye dan rakan2 pon memilih hari ini iaitu 8hb untuk berfoye2..kunun2 bangun pagi n berciap2 g taklimat akan tetapi malangnya tiada bus bcoz kami agk terlewat..so,g BP MALL terus aja dong! huray..hehe..so, kat sn kite g shopping2 sket,makan2,borak2 and karaoke..agak lame kitorang kat karaoke jamban tu..sbb xde org pon..ini hari pon bukan hari minggu..lagu2 yang di pilih pon sume ala2 putus cinta je..tibe2 datang pulak idea nak nyanyi lagu asli..haha..tak pasal2 miza pon kena layan lagu 'patah hati'..haha..xbuley blah..lagu 'patah hati' ni my favourite song bila buhsan or bile berasa sedih x tentu masa..hehe..ape2 pon..layan...sangat release tension n dapat hilangkan kekusutan hari ini..tp hari esok,siapa tahu kan? :)



it's me!!
Photobucket

me with miza =)
Photobucket

me with lily =)

Photobucket

Wednesday, May 6

buat sahabat

Photobucket

Kau dan aku di waktu itu
Cuba meniti titian lalu tersungkur
Kita tertawa
Kini semuanya kenangan saja
Dan kita telah dewasa
Engkau pun berjaya
Aku di sini bahagia
Dulu engkau keseorangan
Kerna kealpaanmu
Puncanya hilang arah tujuan
Bersama beriring melangkah seganding
Setiap detik kau tempuh
Dengan nafas kesungguhan
Dengar bisikku
Temanku genggam tanganku
Pejam sekejap matamu
Lihatlah cahaya menunggu
Gapailah setiap cita mu
Dan kenal isi kulit mu
Kan ada hidup yang baru
Yang satu
Bermula di sini takkan hilang nanti
Bersatu teman abadi kan terus sejati
Mencipta lagi memori

Tuesday, May 5

WHO I WANT TO MEET

Photobucket
DDSPONGEBOB
seseorang yang shaye rapat n shaye sayangi..we shared a lot of memories together..tp rasenye dah berbulan2 xketemu die..ntah bile dapat ketemu lagi shaye sendiri tidak pasti coz masing2 bz..dia pon jauh di mata..huhu..contact pon agk jarang2..tp still contact la..yang pasti shaye sgt merindukan dia dan ingin hang out dgn dia..bila agknya ya? :)




Photobucket
PUAN NASUHA
seseorang yang shaye sgt ngam bila bersama...dia teman shopping shaye! even dia sudah married, we still contact each other untill now..dia seorang yang sporting n understanding..tp now, dia sedang pregnent..pergh, x lama lagi shaye jadi aunty.. xsbr pulak rasenye..hehe..akan tetapi,utk ajak dia shopping lagi shaye terpakse tggu hingga baby dia kua dulu la...huhu..xpe2, bulan 8 nanti time kamu telah melahirkan, shaye akan melawat kamu..:)



Photobucket
ADEQ and DILA
ini teman gila shaye..hehe..mereka ini teman nakal shaye time kat teknik dulu..isyh3..bila igt balik mcm2 benda jahat kitorang wat..insaf dah skrg shaye..hehe..ape yang besh nye bout diorang ni,diorang ni sgt open minded n happy go lucky..sgt lame xjumpa..aduyai..tp still contact jgk la..nk hang out tu je xde masa..wuiit korang,kawen jgn x ajak..hehe..;p



Photobucket
NASRIYAH
dia ialah besfren shaye start dari kami di kolej lagi..shaye sayangkan dia..dia sgt sporting n alwaz backup shaye..if shaye punye masalah,shaye akan refer kat dia dulu ty pendapat..die teman menanges shaye,dia juga teman ketawa shaye..shaye rapat gile dgn dia dulu..macam belangkas bak kata org..di mana ada nas, di situ ade era..hehe..setelah shaye study kat poli, shaye masih punya besfren nama nas..tp bukan nasriyah la,nasuha..hehe..so, skrg ni shaye beruntung coz punya dua org 'nas' dalam hidup shaye..:)



Photobucket
ACHIK,ETON,CIK KIAH,AIN,JIJA
ha..mereka ni teman2 shaye di poli dulu..geng la ni..ibarat cter 'geng budak skola' la kot..haha..mereka ni gile2 sket..kira kitorang ni x buley dekat la..cnfirm tempat tu jadi riuh rendah dgn suara2 n gelak tawa diorang ni..ha, terlupa pulak..ini la teman2 shaye time mencuci mata...haha..sgt besh mencuci mata bersama diorang ni..kira nk trace mamat2 yang ala artis tu sng la coz betapa tajamnya mata diorang n shaye jgk..hahaha..gile..;p



Photobucket
SAPEX
ini pula my besh giler fren..sapex oh sapex..agak setahun jugak la x jumpe..n sgt lama x contact..lost contact kot..huhu..anyway dia ni besfren jugak la masa di kolej..ya,dia seorang yang sporting n setiakawan..ya,ko hensem..soalan yang biase ditanya setiap kali jumpe..gile..haha..buley menjadi seorang pendengar yang baik dan peneman yang baik..jd bodyguard pon ok gak..perempuan dikeliling pinggang..byk skandal tp x tahu la skrg dah jd pencinta setia ke hape pulak kan..hehe..dia suka tolong org..thanx sapex coz telah menolong shaye time shaye didalam kesusahan..hehe..syg aku lagi x? haha..;p



Photobucket
AYEIM
ini penasihat shaye..kenal mase kursus 3p dulu..hehe..1st tgk mcm muke jahat,tp baik je org nye..baik ke? haha..anyway,dia juga seorang yang sporting..senang nk borak..tp bile borak, xpecah perot x sah..haha..tp ok la die ni..buley menjadi pendengar yang baik and slalu juge beri motivation kpd shaye..seorang kawan yang bagus la kirenye..xbuley puji lebih2, nanti gf die marah..haha..peace! :)

Saturday, May 2

nur syamimi

Photobucket
nur syamimi...masuk bln ni die dah pon 5 bulan..huhu..cepat je die membesar..mcm x pecaye coz dulu die kecik sgt..die anak siape?? shaye kah? anak angkat ibu shaye kah? bia la rahsie..haha..sangat bahgie kami 1 family..start from blaja main senyum2 time tdo..n senyum2 mahal time dah bgn tdo..pastu ni dah pandai senyum lebar bile tgk org yang die knl..yg xknl die jual mahal lagi..then ni dah pandai meniarap..isyh3..sket2 kite bley nampak yang die sedang membesar di depan mata kite..ni dah masuk 5bulan, die dah start mkn bubur nasi dah..haha..sumtimes tu die nanges2 xnk mkn..maklumla,bkn reti mkn pon..tp bile x mkn mule la meragam lapar..adush..hehe..n the latest die dah pandai jerit2 kunun2 nk control vocal die..hehe..die juga sangat suke tgk cermin n dah pandai posing dpn camera..sape aja? shaye la..hehe..anyway,kehadiran mimi di rumah shaye itu telah banyak merubah kami 1 family..dia telah wat mama shaye lembut hati..begitu juge dengan ayah shaye..n adik2 shaye..n totally to me too..n for now, shaye sudah punye sebuah keluarge yang sgt bahagie..thanx mimi..i love u...xsbr mahu ketemu lagi..tgu shaye pulang sayang!

it's all beginning

Photobucket

huhu...dah lame shaye ade blog ni tp xde mase n xreti nk manage..aduyai..x tahu nk letak picha kat mana,nk arrange sume pon x btul lg..adush.. xpe2..masih dalam pembikinan..lame2 nnti byk la yg shaye post dalam blog ni..actly banyak benda yg nk share tp nnti2 je la..next time ya..hehe..
Lazada Philippines