Monday, November 30

aidiladha

aidiladha baru je meninggalkan kita...tapi rasanye macam baru semalam je raya aidiladha..hehe..sebab?? baru nak update blog pasal aidiladha..sibuk lorh..huhu..takde masa sangat nak mengadap PC ni..hehe..ok2..berbalik kepada cerita shaye..
yang ni malam raya...prepare apa yang patut untuk masak sambal kacang..hehe..sape masak?? mama shaye la..shaye tulun je..hehe..masak apa raya-raya ni? masak sambal kacang, nasi impit, ayam masak merah, lodeh (betul ke eja?), rendang daging, sambal tumis..tu je la kot..tak hingat sebenarnye ( tu la, update lambat lagi)

muka sedih sebab dah penat..huahua....!

nak wat rendang daging..heheh...


pagi raya..sempat posing...haha..baju raya?? tak lah..baju raya 2,3tahun lepas..tak hingat dah..


jemput lah makan ye kawan-kawan..hehe..tangkap gamba lupa nak alihkan sudu-sudu ni..

salam aidiladha even dah lepas..(sila abaikan lelaki yang wat muka kat sebelah ni..ceh3..)

Thursday, November 26

broadband yeay!


untuk hari ni shaye buley update blog..yeay!!
alhamdulilah shaye dah selamat sampai Port Klang yang indah..
ni online guna broadband kawan incik shaye..sewa RM5 sehari..
biarlah mahal pun janji buley online..kan?
heheh..

bila nak pulangkan??
ENTAH..hahaha~

Tuesday, November 17

siapa pengapit?

salam...boleh x nanti kak tila kawin erra jd pengapit?hehehe..xder org lg rrr...nikah 25/12/09 n sanding 06/03/10.


OMG..jadi pengapit?? ohoho..not again?! tapi if dah takde orang sangat shaye jadi je la pengapit..hehe.. bukan orang lain pun nak kawin, sepupu shaye juga.. lagipun tak susah pun..duk kipas-kipas pengantin je.. pastu senyum-senyum depan orang ramai..coz masa tu semua pun nak tengok pengantin kan.. of coz la pengapit pun jadi glamour kejap..huahua~ (gelak ja'at)


yang besh, dapat makan semeja dengan pengantin..huahua..
(itu yang penting) yang shaye duk cerita pasal pengapit ni, shaye pernah jadi pengapit ke?? of coz la pernah ok..! masa wedding nasuha my beshfren tu.. patutnya shaye datang nak tengok dia kawin, tapi tup tup kena jadi pengapit la pulak..aduhai..


bila tengok balik gamba masa gi rumah nasuha hari tu, segan beb! incik shaye nak tengok, shaye sorok-sorok halang jangan bagi tengok..bukan apa, semua gambar berkerut..ces! kena paksa beb! huhu..tapi takpe la, dapat pengalaman le juga.. yang kelakarnya masa nak teman nasuha khatam quran, makcik-makcik tu duk tanya "yang mana satu pengantinnya?" hahaha..sebab kitorang pakai baju nak sama..aduhai.. tak pasal-pasal, guwe pun turut serta khatam quran masa tu..pegang microphone n mengaji jugak ok..(insaf kejap,tak fikir karaoke dah) hohoho..


sebenarnya bila kita duk bersanding kat pelamin tu, macam-macam perasaan kita rasa.. rasa apa? sedih, happy, teruja, segan, bangga, menyesal (menyesal? haha) dan lain-lain.. nanti korang kawin korang tahu la..
(guwe dah kawin ke?..hahah!) takde la..jadi pengapit pun dah buley kongsi perasaan itu..serius! lagi-lagi if kita jadi pengapit orang yang rapat dengan kita..begitulah kehidupan..(tiba-tiba ayat skema)


tapi besh la, masa jadi pengapit dulu, nasuha dan husband dia bagi duit belanja..yeay!! buley wat shopping..hahaha..so, nak jadi pengapit??? meh..tapi takde duit-duit belanja la k.. so, the conclusion is kalau shaye jadi pengapit, siapa pulak nak jadi pengapit shaye??
(soalan merapu)
lalaalallalaala~~

Saturday, November 14

ingat pesan kakak


muhammad zulhelmi bin sulaiman
oh my beloved brother
please do well in your upcoming examination
SPM ok! du'nt play2
so, do your best
i will pray for you


*handsome tak adik i??hahahaha~
jangan ngurat ok..die nak SPM!!

penantian suatu penyiksaan

pagi-pagi lagi Tengku dan Ogy dah gerak balik ke kampung halaman masing-masing..pergh..tak besh ok! sebab?? sebab shaye tak buley balik lagi...! huhu..sedih lorh..bila ramai-ramai kat sini takpe la pun kena balik lambat, tapi bila dah kena tinggal kat sini dan tengok sana sini orang duk bawak beg besar sebab nak balik ke kampung halaman, baru la rasa macam tak besh..hati meronta-ronta nak ikut balik jugak..huhu..sabar Era, sabar.. jawab last paper dulu pastu settle apa yang patut then baru buley pulang ke rumah...dah macam ni, study pun tak masuk..huhu..nampak gayanye guwe kena menghadapi lagi satu lagi ujian..ujian kawal emosi..betul?? huhu..so, bawak bersabar..if takde apa-apa hal then buley balik selasa, tinggal 3hari je lagi..so,sabar Era..cool..cool.. (dah start kerut-kerut nak nangis)

situ sana sini terbaik!

pergh...tidur awal beb malam tadi..haha..penat berjalan la kunun...dah tidur awal, ni terbangun awal la kan..dat why la terus update blog...senang..petang semalam semua ada hal kat City Campus..so, dalam jam 3pm gi sana..guwe pun join budget nak gi jumpa penyelia coz nak settle pasal PSM..tapi tup tup lecturer takde..huhu..kecewe tau..harap-harap semua settle awal dan buley la balik cepat coz incik shaye kat rumah dah merajuk2 tau..huhu..

apa? ok3...berbalik kepada cerita (terbabas jap)....setelah semua settle hal masing-masing, kitorang pun kunun-kunun nak gi celebrate la final dah habis..eh jap2..dah habis ke?? hahaha..diorang dah habis la..shaye dengan Linda belum habis lagi ok! Isnin ni last paper..tapi tak salah kan nak celebrate awal? ceh3...ja'at! kamu ja'at Era..hahaha~

takde la, macam ni..actually kitorang ni juz temankan Niza shopping je..dan bukan setakat teman je, kena jadi perunding imej juge..maklum le, dia nak jumpa mak mentua..oppps! tercakap..eh, bukan-bukan..tertaip! haha~
dan yang paling besh..buley la shaye mencuci mata setelah lama tak kuar..opppss!! tercakap lagi...jangan mengadu kat incik shaye ok...=p

dari City Campus kitorang terus ke Carrefour pastu ke Square One...tak cukup dua shopping complex, kitorang gi pulak Batu Pahat Mall..nasib baik tak gi Summit BP..hahaha~
if not, memang habis semua shopping complex kitorang terjah..(dah 4 tempat tu je paling besar kat Batu Pahat yang indah ni)

dah..layan gamba ok...=)

ha, ni kitorang kat Square One..kat Carrefour takde gamba lorh..ramai sangat orang..segan..haha~

gamba bukti gi Square One..hehe~


ni dah sampai BP Mall..yeay! sempat lagi posing budak-budak ni..shaye je natural..ceh! sila jangan menyampah ok..hahaha~
ha, dalam Pacific..lalu je pun, tak masuk...kalau masuk, terbang duit..=p.

ok, sila bergambar di pokok krismas ye anak-anak...=)

dah penat bershopping baru nak rasa lapar kan..so, makan kat Foodcourt je la ok? ni diorang tengah cari makanan..=)

Niza and Tengku makan mee sup..=)

shaye makan ini! Nasi Ayam Merah..

Linda pulak makan ni..shaye tak minat makan ni ok..harap maklum..=)

Shaye: pssstt..pandang sini jap..nak amek gamba..
Linda & Niza: OK..!! (dengan pantas posing macam ni)

mana adil kan.. gambar tuan punya blog wajib ada OK!

dah nak balik....as usual, diorang mesti nak beli donut kat Big Apple..entah kenapa..berpuaka sungguh..! haha~

ok...itu sahaja pada hari ni..
sekian terima kasih..yeay!
buley sambung study ye kawan-kawan..=)

Thursday, November 12

List Untuk Pindah Rumah


Seperti yang sedia maklum, shaye terpaksa berpindah ke Blok N sebab Blok A(Blok yang shaye duduki) ni nak di beri tinggal untuk pelajar lelaki..hampeh kan? diorang duk kawasan depan dan dekat dengan pak guard semua, tetapi budak perempuan kena duk belakang jauh dari pak guard dan dekat dengan tempat orang gila seks..huhu..tapi nak tak nak shaye kena la pindah juga..sebab tak buley melanggar perjanjian di mana shaye perlu tinggal di hostel 2 tahun..Berbalik kepada tajuk asal..ha, ni list shaye untuk pindah rumah..agak-agak ada benda yang tertinggal tak? hehe..


  1. PC
  2. Pakaian (baju, seluar semualah!)
  3. Buku-buku
  4. Toto
  5. Bantal & Zizi (anak patungku)
  6. Baldi
  7. Barang-barang mandian
  8. Stok makanan
  9. Kasut-kasutku

ape lagi ya??

Monday, November 9

10 kualiti lelaki buruan wanita

hyep..shaye baca dalam "Majalah Eh!" edisi bila entah..saja nak kongsi dengan kamu semua..guyz! sila baca ok..hehe..ini adalah list 10 kualiti lelaki buruan wanita!


1. Prihatin

Wanita amat menyenangi lelaki yang mendengar teliti setiap butir ucapan mereka dan disusuli dengan reaksi yang menyenangkan.



2. Penawar

Wanita juga menyenangi lelaki dengan kata-kata pujian untuk setiap kejayaannya apatah lagi lelaki yang sentiasa berada di sisinya tatkala musibah datang melanda.



3. Kebebasan

Wanita tidak meminta kebebasan yang keterlaluan, cukup sekadar diberikan hak dalam sesuatu perkara. Jika pasangan kurang menyenangi, teguran atau kritikan lembut lagi membina amat dialu-alukan.



4. Waspada

Selain waspada dari segi tutur kata, waspada akal dan pertimbangan juga antara pakej kualiti yang bakal meletakkan seseorang lelaki itu sebagai sanjungan wanita.



5. Harum

Si Lelaki, sila pastikan anda cukup prihatin akan soal kebersihan diri, kekemasan penampilan dan yang paling penting, anda bebas daripada masalah aroma tubuh yang meloyakan!



6. Pemurah

Wanita menyenangi pasangannya yang tidak terlalu berkira akan soal wang dan perbelanjaan. Bagi pasangan suami isteri, menyerahkan soal catuan perbelanjaan rumah tangga antara mandate yang amat dihargai oleh seseorang wanita. Ini menunjukkan betapa pasangan mereka amat dipercayai dan membuatkan wanita berasa dihargai.



7. Kompromi

Wanita menghargai kehadiran seorang lelaki yang sering berkrompomi dan sedia menerima kekurangan pasangan seadanya. Malah lelaki yang tidak terlalu cerewet tidak mengkritik pasangan juga antara ciri-ciri lelaki idaman semua wanita.



8. Penyokong

Dengan dorongan secara fizikal dan emosi, wanita dapat menilai sejauh mana sifat tanggungjawab dan prihatinnya pasangan dalam mewarnai kehidupan mereka.



9. Damai & Cinta

Lelaki yang memiliki sifat cintakan kedamaian adalah lelaki yang tidak berpotensi menjadi pasangan yang bersifat panas baran, kaki pukul atau pendera. Anda perlu ingat! Wanita bukan sekadar mendampingi lelaki untuk disayangi dan dicintai, malah untuk dilindungi dengan sewajarnya.



10. Tanpa Kuasa Veto

Wanita lebih cenderung untuk mendampingi lelaki yang tidak menjadikan kuasa veto sebagai alasan mengecapi nikmat kehidupan terindah. Contohnya, tidak melandaskan alasan dipandang manis meski bersifat curang, berhak memilih pasangan lebih daripada satu atau tidak menghormati wanita lantaran berpaksikan fahaman bahawa wanita tidak layak setanding dengan lelaki.

Saturday, November 7

ayahandaku..!

oooowwhh!nasib baik shaye tak terlupa..hari ni birthday abah!yeay!alhamdulilah abah still sihat hingga ke hari ni..alhamdulilah juga shaye still berpeluang jadi anak abah..so, di hari mulia ni..pada 7hb November 09..SELAMAT HARI LAHIR ABAH..! yang ke-54..semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..ampun maaf segala silap anakanda sulungmu ini..terima kasih atas segalanya..jasamu tidak terhingga..

*harap-harap dapat duit belanja esok dari abah..(hampeh)

zaman muda mudi??




hahahhahahhaha~
see? see??!see???
dats me..! haha..
actually shaye baru lepas explore web ni..
becoz of nasuha la ni, edit gamba shaye gune web ni n publish kat facebook..
then shaye pun try-try la..ok la..besh..fun!
web ni macam classic gitu..old skool..heheh..
dengan hanya pilih upload satu gamba yang seswai, dan klik klik klik dan klik..
bila dah edit gamba kita kat dalam tu,kunun-kunun macam kita sedang tengok album kita zaman dulu-dulu..dari tahun berapa ke berapa..hehe..
agak klaka if kita imagine tu memang kita dulu-dulu..
nak try?
gi ke web tersebut dengan klik

Friday, November 6

keluhan di akhir semester ini


malam tadi still tak buley tido..then pagi tadi baru buley pejam mata..around 9am..alhamdulilah..tapi dalam jam 1pm tup tup shaye dikejutkan dengan suara-suara riuh housemateku..

linda: tengku! tengku! bangun..ko nak tahu? kita kena jugak pindah rumah!
tengku: huh?? iye ke?
linda:a'ah..kita kena pindah Blok N! pastu kita semua kena pecah!
tengku; kak ain!! bangun..bangun..nak dengar tak berita buruk ni..kita kena pindah pastu kena berpecah..huhu
kak ain: .....

n masing-masing tak habis-habis sebut, BENCHI! BENCHI!BENCHI!!!!
shaye??emmm..takde perasaan coz mamai gila disebabkan malam tadi tak buley tido..but dalam hati cakap..."habislah aku!"


berita siang tadi menimbulkan ketidakpuasan hati budak-budak Perwira yang kena pindah ni..yang kesian diorang kena pindah ke Taman U..lagi jauh...alhamdulilah shaye kena pindah kat Blok N je..tapi blok tu agak seram coz tepi kelapa sawit n belakang sekali..dengar cerita selalu ada orang wat gangguan seksual kat tepi pagar..sangat takut! huhu..


now nga fikir-fikir nak pindah rumah kena la angkut balik barang-barang ni..toto, PC, sekotak buku yang berat gila-gila..teringat masa nak pindah sini, mengiggil-gigil angkat kotak tu dari Blok L ke Blok A..ni kan pulak nak angkut balik Blok yang lagi jauh..aduhai...


pastu ntah siapa-siapa la roomate ku..harap-harap dapat yang ok..n yang paling penting, jaga kebersihan dan berhati mulia..


huhuhu..lagi satu, duit belanja tinggal RM9..macam mana ya? takpe, bertahan! bertahan! bertahan!

tag tag tag

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?

kad pengenalan, kad-kad bank..

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit kamu sendiri?

nasi putih + telur bistik

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

nta la..tepi laut kot..hehe..sebab uma kat Port Klang

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?

emmmm...biarlah rahsia..=p

5. Adakah anda sedang dilamun cinta?

korang rase2?

6. Di mana restoran terakhir kamu makan malam?

Pop Cook.Parit Raja, Johor (restorankah?)

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

tak hingat..tapi buku pelajaranlah..

8. Nama penuh anda?

zaihazra binti sulaiman

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?

BOTH..

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu.

Dato' Siti Nurhaliza..ngeee..

11. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?

shaye mintak tolong mesin basuh cucikan dengan membayar RM2 setiap cucian..

12. Tempat paling seronok yang kamu ingin pergi?

Aquaria, KLCC

13. Butirkan 5 perkara orang yang tag kamu.

  • name die syue..
  • tak kenal actually..
  • baru baca blog die..
  • lupa nak copy link blog die..
  • aduhai..

14. 8 perkara yang saya gilai?

  • berblogging
  • singing
  • songs
  • snap gambar
  • edit gamba
  • computer
  • download lagu
  • dengar lagu

15. 8 buah buku yang baru dibaca?

  • multimedia in action
  • multimedia in approach
  • project management
  • majalah dara
  • tak hingat
  • tak hingat
  • tak hingat
  • tak hingat

16. 8 buah lagu yang kamu boleh dengar berulang kali.

  • patah hati-dato' siti nurhaliza
  • jauh-caramel
  • yakinlah aku menjemputmu-kangenBand
  • masih cinta-kotak
  • juara carta-anita sarawak
  • cinta ini membunuhku-dMasiv
  • titi kamal-lihat matamu
  • teruskanlah-agnes monica

shaye mahu tag kepada sesiapa sahaja yang baca blog ni..dan juga..

  • mizatiqah
  • whitedaisy
  • skinnylittlegurl
  • yuz de surveyor
  • mexureblogz
  • linda
  • shelyn
  • dan lain-lain

Thursday, November 5

penyakit susah tidur

kebelakangan ini shaye susah gila nak tidur..entah kenapa..maybe sebab jadual tidur yang tak menentu..adakah shaye dah kena penyakit insomnia?? aduhai..susah la macam ni..meh kita kaji sket apa itu insomnia..

Definisi :
Insomnia ni adalah sejenis penyakit di mana ia terjadi kepada seseorang yang mengalami susah tidur atau susah untuk tidur lena. Insomnia ni juga biasanya disebabkan oleh kerunsingan atau keresahan minda yang mudah terpengaruh serta kesedihan yang dialami mereka dan sebagainya.



Faktor-faktor penyebab Insomnia :

  1. Faktor persekitaran, makanan, keadaan dalaman tubuh badan, masalah penghadaman, kekurangan vitamin serta zat galian.
  2. Mempunyai masalah kesihatan seperti tiroid, anemia, masalah jantung, ulser, sakit kepala, lenguh sendi, sakit buah pinggang serta sawan.


Berikut merupakan cara untuk mengatasi Insomnia :

  1. Menjalani rutin hidup yang sihat misalnya tidak merokok,tidak minum alkohol dan sebagainya.
  2. Memiliki jadual tidur yang cukup dan normal.
  3. Memilih lingkungan waktu yang tenang dan suasana yang selesa untuk tidur.
  4. Bersukan secara rutin dan teratur.
  5. Makan mengikut jadual, dan makan makanan yang menyihatkan dan cukup supaya tidak lapar waktu tidur.
  6. Hindari dari minum terlalu banyak minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, coklat, dan sebagainya.

hmm..shaye kena stabilkan tidur shaye la jawabnye..before ni asyik tak tidur je coz nak exam..huhu..ok2..malam ni kena tidur awal..faham semua?

sekian terima kasih..

Wednesday, November 4

yeay!

alhamdulilah dah lepas 2 paper..
semalam dengan hari ni..
alhamdulilah juga setakat ni semua nya ok..
now tinggal lagi 3 paper..
tunggu!




*tak sabar nak habis exam...nak balik..! =(

Farmville oh..

Farmville. apa benda tu ya? if tanya korang of coz pejam mata pun buley jawab kan? kan? lagi-lagi bila siapa-siapa yang asyik 24jam dengan facebook dia..hehe..confirm diorang main Farmville ni..ok2,shaye bagitahu la kan buat siapa-siapa yang tak main game ni..Farmville ni adalah game dalam Facebook di mana ia membolehkan kamu semua yang minat berkebun,berladang tu,berkebun dalam alam game ni..hehe..dan yang paling besh nye, social game contohnya macam Farmville ni membolehkan satu dunia main game ni dalam satu masa..ceh3..betul la..

n yang paling penting ia memang pandai wat orang lekat di depan skrin komputer 24jam semata-mata nak jaga kebun or apa-apa je la..percaya tak? meh datang rumah..my housemate hari-hari main game ni..jadi addicted beb..shaye pun dah start menceburkan diri ni..tapi masih baru lagi..ceh3..tak la maju sangat ladangku..

ok2,cerita pasal Farmville ni..setiap kali main kita buley bagi gift kat orang contoh macam bagi pokok epal ke,bagi lembu ke,arnab ke,apa-apa je la,dengan harapan orang tu balas bagi kat kita balik coz nak tunggu hasil tanaman kita, makan masa la pulak kan..hihi..

aktiviti biasa,beli benih,kita tanam pokok,sampai beberapa jam atau hari, kita harvest..ternakan pun sama,bila lembu tu dah buley kuarkan susu,bertambah la duit kita..tapi bukan duit betul la..dalam game je ok..hehe..if betul la,agaknya semua nak jadi petani siber..haha..jenis-jenis pokok yang ditanam macam buah-buahan,makanan ruji,bunga dan sebagainya..binatang ternakan yang kita buley bela macam lembu,arnab,kuda,itik..dan lain-lain..

n game ni ada level-level dia..tapi tak tahu la sampai level brape..game ni quite ok la..besh..tapi kena banyak bersabar tunggu pokok-pokok tu membesar n nak harvest..hehe..lepas tu bila kita dah tanam make sure kena bila nak harvest, coz if terlupa rosaklah tanaman anda..takpun layu..last-last rugi..tak pasal-pasal jadi ladang terbiar nanti..

oppsss!n dah tiba masanya untuk meninjau ladangku..babai....!


yeahh...yeah!

yang dah expert tu jangan nak senyum-senyum pulak..shaye masih baru..so,ladang biasa-biase je..hehe

Lazada Philippines