Tuesday, February 9

Keyboard Shortcut yang selalu digunakan oleh Blogger.

Ok, korang selalu guna ikon2 ke atau guna shortcut untuk edit entri korang? Sebenarnya takde banyak beza pun, sama je macam kita guna shortcut untuk komputer. Dan ia boleh digunakan oleh mana-mana jenis browser termasuk Internet Explorer, Firefox dan sebagainya. Ni just untuk pengetahuan korang je ok? Nak guna pun takpe..
  1. CTRL+B : Bold Text. Highlight kat teks yang korang nak bold atau gelapkan, pastu baru tekan CTRL+B.
  2. CTRL+I : Itallic Text. Highlight kat teks yang korang nak itallic atau sengetkan, pastu baru tekan CTRL+I.
  3. CTRL+A : Select All. Yang ni untuk select semua isi entri korang. Just tekan CTRL+A, semuanya akan di highlight.
  4. CTRL+C : Copy. Highlight kat teks yang korang nak copy atau salinkan, pastu baru tekan CTRL+C.
  5. CTRL+V : Paste. Lepas dah tekan CTRL+C untuk copy, tekan CTRL+V untuk paste.
  6. CTRL+X : Cut. Ini untuk potong teks yang berkenaan untuk paste kat tempat lain atau untuk delete terus. Highlight teks, kemudian tekan CTRL+X.
  7. CTRL+F : Find. Untuk carian teks yang diingini. Just tekan CTRL+F, kemudian taip teks yang dikehendaki.
  8. CTRL+T : New tab. Tekan CTRL+T, akan terpapar tab baru untuk browser.
  9. CTRL+H : History. Tekan CTRL+H akan memaparkan history untuk browser.

ha, itu je setakat ni..nak tahu lebih banyak shortcut, kat bawah entri korang tu, klik More..tak nampak lagi, tengok gambar kat bawah ni. Selamat mencuba!

8 comments:

Jawa a.k.a USERMODE said...

Shortcut tambahan sy :P

CTRL + Left click : Untuk klik dan bukak di new tab setiap blog2 orang lain time blog walking...

CTRL + W : untuk tutop tab terbabit lepas blogwalking di blog terbabit..

ALT + F4 : untuk tutop teros browser kalo agak2 hampir terkantoi dan tak sempat minimize sewaktu bos lalu di belakang time blogwalking :P

|| nemo mimosh || said...

ahahaha..lagi banyak dia tahu rupenye..:)

Jawa a.k.a USERMODE said...

hahaha..."idop tiada erti di depan komputer tanpa shortcut" :P

~ ReD ~ said...

ALT+ F4 tu yg besh tuuu..hehehe

|| nemo mimosh || said...

haha..macam biase buat je? :)

~kuyam~ said...

thxs 4 dis sharing..byk lg yg sy xtahu rupenye :)

|| nemo mimosh || said...

tawu takpe..sharing is caring ryt..:)

bakal graduate said...

google ctl+enter=www.google.com

Lazada Philippines