Saturday, April 24

Tips Kekal Chumel !

Salam Sabtu semua. Ini hari hari minggu kan? So, marilah kita lapangkan minda kita dengan membaca sedikit tips dari shaye. Aiseymen, bajet chumel la kan? Hohoho. Ye, shaye tahu siapalah shaye untuk bagi tips macam ni kat uols. Tapi kalau bukan shaye, siapa lagi nak bagi tips? Haha. Ok2, sebenarnya tak semestinya orang yang berwajah chantek atau kacak je yang layak bergelar chumel, tapi ada certain part yang buley buat orang kata kamu chumel. Contoh ? Personaliti kamu. Ok, hari ni shaye tak mahu cerita panjang pasal personaliti ke hape, tapi shaye nak share dengan kamu macam mana nak kelihatan kekal chumel di mata diri sendiri.


Chumel. Orang akan bagi persepsi itu dari segi apa? Kamu yang cute-cute atau kamu yang tembam-tembam? Oh. Yang mane satu agaknye untuk shaye? Huhu. ye, sedang berdietlah ni ok ! Malas nak mengomel panjang, amek ini tips nya :


1. Selalunya bila bangun pagi je, uols terus capai towel pastu mandi eh? Eh, jangan begitu dong. Even uols tak sanggup tengok muke uols dengan rambut serabai tu, luangkan sket masa untuk tatap muka uols tu depan cermin. Lakukan sket urutan wajah kat muka tu. Yang paling penting, pastikan uols senyum kat depan cermin tu even sekejap. Motip? Bangun tidur tu kan permulaan hari, jadi tak salah kan kite mulakan hari dengan senyuman?



2. Lepas mandi of course uols lapar kan? Ha, yang ni penting. Amek makanan yang berkhasiat. Takpe kalau nak makan banyak tu tapi make sure seimbang. Takdelah muda-muda dah kena darah tinggi, kencing manis, buasir semua. (buasir pun masuk dalam senarai. hahaha). Air masak minum banyak-banyak ok. Tapi jangan minum sampai satu kolam. Kembong jangan salahkan shaye ok?




3. Bila bergaul dengan orang tu, pastikan wajah anda tak lekang dengan senyuman. Senyum tu penting ok. Tapi jangan pulak senyum tak kena tempat. Mereng dah tu. Hahaha. Kalau uols nak tahu, senyuman sebenarnya adalah penawar bagi kemarahan. Tapi bila dah marah tu uols tahulah betapa susahnye nak senyum kan? Kan?




4. Ha, yang ni penting jugak. Cara hidup kamu. Pastikan uols hadapi cara hidup yang sihat. Hindari rokok dan minuman beralkohol. Sedar tak sedar, kesan daripada rokok dan alkohol buley buat kite nampak tua dari umur sebenar. Hati pun kena bersih. Sentiasa berfikiran positif. Buang sifat-sifat jahat tu. Buang semuanya jauh-jauh ok?




5. Pastikan kamu punya rehat yang cukup. Untuk orang dewasa, tidur yang normal antara 6-8 jam macam tu dalam sehari. Jangan terlebih-lebih tidur pulak? Itu tak elok untuk kesihatan. (Shaye selalu terlebih tidur. Mengaku)



Ok, itu saja tips untuk hari ni. Sekian terima kasih.


p/s : Uols rasa shaye chumel?



Ye, budak kecil itu lagi chumel. Shaye sendiri tahu. =)

9 comments:

miss hav0c said...

waaaa terus comel aku wat camtu hahaha

SHeLYN said...

haishh...
ak msh jauh melangkah ke arah kechumelan...
haha...
thanks tips tue...
nnt ak try yea...
gmbr kt atas tue-due2 chumel...
^_*

sebelas said...

tido lebeh tue tak tahann..tuan punya cerita pun tido lebeh gak erk :D


http://nomborsebelas.blogspot.com/

►içéq◄ said...

sy salu tgk cermin dlu after bgn tdo..br ambik towel..
pastu mesti tersengih sndiri sbb rasa comey lak pagi nie..
hehe..

embun d tengah malam said...

tips yg bagus,,kena buat ni..sbb teringin nk cumel..hahahaha..nenek saya kata lagi satu banyakkan ambil air sembahyang,,sentiasa ader air sembahyang..insyaallah berseri-seri

kak ina kl said...

salam..tak sempat nak tenguk cermina..banyak keroje nak nak buat pepagi..

psychopath said...

comel la gak. sape kate tak.

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
yer..sy akui kamu c0mey, tp ley jadi lebih c0mey lg.. ;)
huhu..nyway nice tips..
suka jgk senyum..selalu jgk gelak

|| nemo mimosh || said...

miss havoc : buat jangan tak buat !


shelyn :haha, thanks ! kamu juge chumel what?


sebelas : shaye sedang mengurang tido. pecayelah !


iceq :dats why kite kena senyum.. macam ni..---> =)


embun :wuduk dah semestinya buat wajah kite berseri2.. :)


kak ina : alaa, kalau ye pun tak sempat, mase wat breakfast tu senyum je. hehe.


phscopath : maceh ! (malu)


azrai : i know what you means by 'buley jadi lagi chumel'..thanks !

Lazada Philippines