Tuesday, May 18

“Why Smartphones can be Dumbphones”

Salam semua. Oh ! Semestinya shaye lah antara yang terlembab sekali menulis pasal ni. Orang lain dah senang-lenang menulis pasal ni, shaye pulak baru terkedek-kedek. Actually, shaye tak berapa tahu sangat pasal Smartphones sebab shaye tak gunakannya lagi. So, uols boleh salahkan cikHel kalau shaye tersilap tulis pasal ni. Haha, takdelah ! Jangan salahkan beliau sebab dia tak salah pun. cikHel suruh shaye buat entri ni cepat-cepat pastu submit. Ye, shaye taip cepat-cepat ni cikHel.


Berbalik kepada tajuk utama kita. Ok, apa itu Smartphones? Kalau nak jawapan yang simple, Smartphones tu telefonlah ! (memang nak kena pukul kalau jawab macam tu). Ok ini serius. Smartphones ni memanglah telefon tapi ia merupakan jenis telefon yang bijak. Apa yang buat ia berbeza dengan telefon biasa ialah dari segi :

  • Sistem Operasi
  • Fizikal
  • Kegunaan yang pelbagai
  • Ciri-ciri
  • Kualiti

Ok, benda-benda macam tu yang membezakan Smartphones dengan telefon biasa. Tetapi, Smartphones juga boleh menjadi Dumbphones ! Sorry to say this but it is definately true ! (Oppps, cakap minah saleh pulak). Antara hujah-hujah yang menyebabkan shaye berkata demikian ialah :


Situasi 1
Orang A : Eh, jom lepak Starbucks ! Boleh wifi pakai telefon mahal aku ni !
Orang B : Telefon murah aku ni pon boleh online dimana jua ok. Tak guna ko pakai telefon mahal.
Orang A : ........(sambil berbisik) Ei, Dumbphones !


Situasi 2
Orang A : Ayang, nampak tak muka Sayang pakai 3G ni?
Orang B : Nampak ! Alolololo cute nyeee !
Orang A : Betul ni dah nampak? Oklah bye..
Orang B : Eh, cepatnya? Tak puas la Sayang !
Orang A : Siapa nak bayar ni kalau lama-lama? Kau ke? ( Start bergaduh)
Orang B : Eh, tak guna la kau pakai handphone mahal. Tapp ! (Letak telefon)
Orang A : ........(sambil berbisik) Ei, Dumbphones !


Situasi 3
Orang A : Hello, you dah sent email yang I suruh ke?
Orang B : Alaaaa, sorrylah you. I tak topup lagi, kredit I habis kena tolak sebab online semalam !
Orang A : You guna handphone jenis Smartphone ke?
Orang B : Yep.
Orang A : Pegi buanglah Smartphone you tu ! Email penting pun tak boleh hantar !
Orang B : ........(sambil berbisik) Ei, Dumbphones !


See? See? So pity kan bila Smartphones boleh jadi Dumbphones. Smartphones tak bersalah ok. Kalau uols tak mahu Smartphones di panggil Dumbphones lagi, uols kena jadi smart juga dengan memilih............ Jeng Jeng Jeng !

DiGi Smart Plan !


DiGi Smart Plan, hanya dengan RM68 sebulan uols boleh nikmati Internet dengan sepuasnya. Tak rugi pun sebab ianya menawarkan pelan yang sangat bijak. Uols juga boleh berjimat melalui pelan ini. Tak percaya? Klik gambar di bawah.




Ok cukup. Berhenti promote sekarang kita cerita pasal party. Hehe. DiGi akan mengadakan sebuah party, iaitu DiGi Break Free Party yang bertempat dan bertarikh berikut :


Tarikh: 29 May 2010 (Sabtu)
Masa: 6pm – 10pm
Tempat: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)


Temanya ialah Prisoners and Villains. Haisssyyoooh ! Macam mana tu? Kostum apa nak pakai ye? Ada idea? Shaye kan muka suci macam mana nak buat bagi nampak jahat?


Lupakan soal kostum, ada hadiah yang ditawarkan pada malam itu. Antaranya ialah :


Best pre-event blog post – Blackberry Bold 9700
Best-dressed blogger at the party – HTC Legend
Best post-event blog post – Blackberry Bold 9700
Runner-up for post-event blog post – Blackberry Curve 8250


Lumayan kan? Jadi apa tunggu lagi? Tepuk dada cepat buat entri. Haha.

4 comments:

helena's said...

kompom dpt nih.hahahaa!

akuseniman said...

layak da mng!

Eyriqazz said...

saya tak sempat buat lagi..good luck...teringin nak pakai smartphone...

P/s : Jika ada kelapangan dan keluangan masa, minta tolong vote untuk
saya...mudah saya...register ruumz, log in dan tekan like..Ini link nya:

http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?id=86944

Aus MeLankoLik said...

asal kau baru buat , kekeke . aku ingat kau dah setel dah era .

cantik , nnt dapat kite g skali ramai2 , hahahak .

Lazada Philippines