Thursday, June 24

Tutorial Cara Nak Dapatkan Icon untuk Chatting di Facebook !

Salam semua. Selamat petang. Dah makan? Shaye dah kenyang gila. Alhamdulilah. Ok, hari ni shaye nak bagi sket tutorial untuk korang. Ok, semua ada Facebook kan? Selalu tak chatting guna facebook? Mesti selalu kan? Kan? Ok, satu kelemahan dalam Facebook Chatting tu, dia takde sediakan ikon-ikon untuk chatting macam dalam Yahoo Mesengger dan lain-lain. So, di sini shaye akan tunjukkan inisiatif lain untuk dapatkan ikon-ikon tu untuk Facebook korang.


Firstly, korang mesti guna Mozilla Firefox. Yang takde tu, pandai-pandailah ye download dan install sendiri. Ok seterusnya, pergi link ni, Add-ons for Firefox. Kemudian search add-ons dengan keyword 'facebook chatbar'. Jumpa? Jumpa tak? Tak? Ha amek ni link dia, Facebook Chatbar. Confius lagi? Ni benda kat bawah ni. Nampak?



Ape lagi? Cepat-cepat klik 'Add to Firefox'. Tu, button kaler hijau tu. Tak payah buat muka kerut-kerut. I don't likeeee okeh! Nanti dia ada tanya nak install ke tak, klik 'Allow' terus. Lepas tu korang akan jumpa benda nih pulak.



Ok, Klik 'Install Now'. Jangan garu-garu kepala lagi. Cepat !




Bila benda ni keluar, tunggu kejap. Dia nak install.




Ok, dah siap Install. Klik 'Restart Firefox'. Mozilla Firefox korang akan di restart.


Seterusnya, bukak balik Facebook korang, klik kat Facebook Chatting tu, serta-merta akan terpapar ikon-ikon dia. Contoh, macam nih !



Nampak? Opppss.. sila abaikan apa benda yang kitorang chat tu kan. Haha. Kantui kejap. Perasan tak ada tulisan bold tu? Ha, nak buat tulisan macam tu senang je. Letak * kat depan dengan hujung ayat. Contoh : *Nemomimosh* -----> Nemomimosh (ha,jadi!)


Ok, kalau nak ikon yang lagi power lagi, klik 'Get More Smileys! Click Here' tu. Nampak tak? Tu gambar kat atas tu. Klik aje. Serta-merta akan terpapar benda nih.



Nampak tak link 'download' yang shaye tunjukkan dengan anak-panah tu? Ha, klik cepat ! Step seterusnya, ikut je. Install dan restart firefox semula.




Siap dah ! Macam mana nak jadikan ikon macam tu? Klik kat ikon yang shaye tunjukkan tu.




Korang buley pilih ikon-ikon yang korang nak. Besh kan? Tapi yang tak besh nye untuk ikon yang lagi power ni, membe yang korang nak chat kena install benda ni jugak. Kalau tak, nampak tulisan saje. Ikon yang masa mula-mula kita install tadi tu je, siapa-siapa buley tengok. Hehe.

Selamat mencuba !


p/s : Jangan duk chatting je, keje jangan lupa buat !

5 comments:

ZACK ENTRY said...

Info yang menarik..salam singgah..=)

zhOprenIa said...

cool giler.. tp kena guna mozila je ke. chrome boleh x?

Hassanah said...

sy dh pun buat benda ni
best ((:

Mr feckry said...

cambest je ni

AIN ALI said...

best ! best !
sbb saye menjadi mudelnyee ~
kihkihkihh .. :)

tp kan yana,
pc kt 0pis aku ni terus hang bile install mende tu ~
cane nihh ??
erm .. urm .. dan hurmm ..

Lazada Philippines