Sunday, October 31

Tutorial Blink Untuk Teks

Salam semua. Selamat malam. Ok, kali ni shaye nak share something yang sangat-sangatlah simple. Siapa-siapa pon boleh cuba. Senang dan mudah sekali. Perasan tak kalau kadang-kadang bila korang buat blogwalking tu, kat entri orang lain tu ada certain words jadi blink blink. Perasan tak? Ke korang tak faham macam mana blink-blink? Ok macam ni :


Ketiak. Eh bukan.


Ini baru nama dia Blink Blink!


Dah faham dah macam mana teks boleh jadi blink? Ok, teks tu dia kunon-kunon terkelip-kelip kan. Ok, di sini shaye nak ajar sket macam mana nak buat macam tu. Semuanya based on coding saja. Ok contoh la masa korang tengah taip-taip tu ada certain ayat yang korang nak blink kan. Contoh korang nak taip "Pada suatu hari, Pak Aji pegi Kedai Serbaneka Pak Mat". Korang nak blink kan teks Kedai Serbaneka Pak Mat tu. Taip <blink>kat sebelum teks dan </blink> kat selepas teks yang korang nak blink kan tu.


Contoh 1 :

Pada suatu hari, Pak Aji pegi <blink>Kedai Serbaneka Pak Mat</blink>

Hasil :

Pada suatu hari, Pak Aji pegi Kedai Serbaneka Pak Mat


Contoh 2 :

<blink>Jangan Menyibuk!!!!!</blink>

Hasil :

Jangan Menyibuk!!!!!


Ok, simple kan? Boleh cuba sendiri. Semoga berjaya!

Saturday, October 30

Dinner Part 2

Salam semua. Tanpa melengahkan cerita-cerita basi shaye meh shaye sambung cerita daripada Dinner Part 1. Hehe. Semua tahu shaye jadi bidan terjun dalam banyak kerja. Apa nak buat kan dah Pengarah Program tu membe shaye sendiri. Takkan la kita taknak tolong membe. Jaat kalau macam tu. So, lepas jadi pengiring VIP shaye dan kawan-kawan duduk kat meja kitorang. Tengok budak-budak lain meja semua dah full. Yang kitorang ni bertiga je. Perghhh! Mana yang lain?

Diorang tak sampai-sampai lagi !





Memang risau gila, sampaikan si Nurul iaitu Pengarah Program dah bagi ucapan, diorang tak sampai lagi. Memang nampak la ramai lagi yang tak datang tapi tak boleh buat apa la kan sebab kitorang kena jugak ikot masa yang ditetapkan takot tak cukup masa pulak nanti.


Montaj 1 ditayangkan. Time ni dengan tak ramai orang pastu semua nampak kelam kabut dengan orang-orang yang baru nak sampai. Tak syiok oh sebab ramai yang tak ambil perhatian, lagi-lagi abang yang jaga bahagian teknikal tu tak kuatkan volume. So, memang tak dengar + gambar memang tak berapa nak clear. Frust jugak la kan.




Frust-frust pon muka masih ada senyuuuuuuum!


Dah habis montaj, barulah budak-budak satu meja shaye datang. Isyh3. Ada patot diorang ingat majlis start jam 9am. Padahal sebenarnya jam 8am. Haissyoooh! Jeles oh tengok orang lain dah tangkap gamba dengan kawan-kawan. Hehe.




Souveniour.



Sedap !



Punah diet!


Hehe, ok lah. Sambung later. Even cerita dah basi. Shaye still nak cerita jugak.

Rina Salleh Juara Gadis Melayu 3

Wow! Excited je bila dapat tahu siapa pemenang Gadis Melayu 3 malam ni. Tahniah buat Rina Salleh kerana telah berjaya menjadi pemenang. Bukan senang okeh nak menang. Even shaye baru layan Gadis Melayu 3 siang tadi, tapi shaye dapat lihat sendiri dengan setiap tugasan dalam rancangan tu memanglah sukar.


Lagi satu sebab shaye excited la jugak sebab shaye suke tengok Rina Salleh ni. Ye, sebelum dia masuk Gadis Melayu lagi. Tengok kat mana? Tengok kat belog dia la. Siapa nak tahu ape belognya boleh klik SINI. Beliau memang berniaga online. Selain berniaga busana muslimah, beliau turut mengendalikan Rina Salleh Training and Coaching Series yang menumpukan kepada pembangunan wanita (empowering women). Teringin nak join bengkel-bengkel yang beliau jalankan.



Cantik kan?



Bakal jadi idola shaye ni. Ecececeh!





Ok ini adalah hadiah-hadiah yang bakal dibawa pulang adalah seperti berikut :

  • Juara Ikon Gadis Melayu 3 (berjumlah RM160,000)
  • Wang tunai RM30,000
  • Set Mutiara Rafflesia bernilai RM120,000
  • Barangan Singer bernilai RM10,000
  • Trofi Sirih Junjung Gadis Melayu sumbangan ZRA Glocal
  • Jambangan bunga sumbangan Creative Creative Gifts

Ada kelainan berbanding musim yang lalu yang diterapkan pada peringkat akhir musim ini adalah di mana kesemua peserta GM3 akan membuat persembahan teater muzikal yang berkaitan dengan nilai-nilai kemanusiaan sambil menyentuh tiga isu semasa yang sedang hangat diperkatakan iaitu:


1. Bencana Banjir di Pakistan – Bencana yang mengancam nyawa penduduk Pakistan dengan kelaparan dan pelbagai jenis penyakit berbahaya.


2. Gaza Kami Endah - Ketabahan dan kesabaran wanita-wanita di Gaza yang masih kental mempertaruhkan nyawa mereka dalam menegakkan kebenaran walaupun senjata perang Israel tidak putus-putus mengorbankan keluarga dan menghancurkan kediaman mereka.


3. Sayangi Anugerah Itu – Isu pembuangan bayi yang semakin berleluasa di Malaysia terjadi akibat terjerumus terlalu jauh ke dalam keseronokan duniawi tanpa mengambil kira batasan agama. Anak merupakan amanah dan anugerah tidak ternilai dari Tuhan yang akan meneruskan garis keturunan, maka seharusnya kita menyayangi dan menjaga mereka sebaik mungkin.


*Mencabar kan? Tapi berbaloi dengan ganjarannya kan? Tahniah sekali diucapkan kepada pemenangnya.


Friday, October 29

30 days challenge of blogging!

Salam semua. Selamat petang ! Okeh, petang-petang jumaat ni shaye terjumpa something kat blog Itik Kejam. Nak tahu apa? Dia sekarang tengah main 30 days challenge of blogging! So, shaye rasa macam interesting je, so shaye pong nak buat juge. Hehe. Takdelah asyik kematu takde idea nak mengupdate kan?


Ok, itu adik shaye bukan boyfren baru ke hape. Jangan ngade-ngade buat gosip baru.


Ya! Ini dia tajuk-tajuk yang bakal shaye updated mengikut hari ke hari. *Boleh ke? Hahaha. Cuba je lah! Eceh! Ok, Game ni start suka hati shaye. Kunon-kunon nak start 1hb nanti. Baru syiook sket kan? Okeh lah, nanti shaye updated lagi okeh!


Bakal Tajuk
Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – How important you think education is?
Day 6 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 7 – Your dream wedding.
Day 8 – A song to match your mood.
Day 9 – A photo of the item you last purchased.
Day 10 – A photo of our favorite place to eat.
Day 11 – What’s in your makeup bag?
Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is.
Day 13 – Your views on drugs and alcohol
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 15 – Something you don’t leave the house without.
Day 16 – Your view on homosexuality.
Day 17 – How you hope your future will be like.
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – Your reflection in the mirror
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of something that makes you happy.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – 15 facts about you.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – Who are you?
Day 26 – A photo of somewhere you want to go.
Day 27 – What kind of person attracts you?
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days


Okeh siapa nak sahut cabaran shaye? Jum buat beramai-ramai jum!

Tuesday, October 26

Dinner Part 1

Salam semua. Okeh-okeh shaye tak lupa janji shaye okeh. Kali ni shaye nak updated pasal Dinner tempoh hari. Dinner tersebut berlangsung pada 22 hb October 2010. Sorry la kalau cerita dah basi tapi shaye tetap nak cerita jugak. Hehe. Disebabkan shaye salah sorang AJK malam tu, memang bizi gila tau. Shaye bahagian multimedia dan publisiti. This is my first time buat-buat kerja macam ni. Pergh, berserabot jugak kepala bila fikir-fikir balik di mana kita akan mengadap komputer je sambil design.design dan design.


Yelah, actually shaye tak amek AJK di bawah shaye, so semua kerja shaye kena buat secara perseorangan. Alhamdulilah semuanya sempat siap pada masa yang ditetapkan. Syukur. Segala montaj, poster, design untuk door gift, untuk cabotan bertuah semuanya siap. Syukur. Hehe. Okeh berbalik kepada tajuk, pada hari tersebut shaye kena gerak pegi hotel awal gila sebab banyak kerja nak dibuat. banyak persediaannya. Tapi syukur dengan semua halangan, tetap kami tempoh dengan kesabaran. Huhu.





Pihak hotel dah siap hiaskan tempat untuk kitorang. Ringan sket beban. Berpatotan dengan harga yang kami bayar la kan. Hehe. Okeh sepatotnya, shaye terpaksa tolong membe jaat untuk pendaftaran. *gile jaat buat ayat terpakse. Tapi disebabkan kami tak sempat siap awal gile, orang lain amek alih jaga kaunter. Yes! Yes!




Tengok ni, muka seronok tak payah jaga kaunter. Tup tup.

"Eh, Era! Kita punye pengiring tak sampai lagi. VIP nak sampai dah. Jom kita jadi pengiring!"

See??? Tak pasal-pasal kan? Hahaha.




Sempat snap gambar lagi. VIP nye lambat sangat naik. Lagipon kena paksa mengiring. Hahahaha. Adush.




Sweet tak kami? Sweeeeeet kan? *Pasan!




Ini la keje-keje kitorang. Yelah, dah pakai lawa-lawa haruslah tangkap gamba.


Tiba-tiba mengantuk. Siyesly! Esok je la sambung. Gud nite uols!!!

Semangat Kena Ada

Salam semua. Selamat tengah malam. Sorry lah kalau shaye lambat updated. Baru lepas siapkan assignment. Maap ye. Hehe. Okeh, bukak-bukak belog nampak cik Epal updated. Omaigod! cik Epal dah kembali. Haha. Lama gila kot dia menghilang. Okeh kepada sape-sape yang suka baca belog dia, pegilah dia dah buat come back tu. Lepas ni kita dengar la balik bebelan-belan beliau. Hoho. Jangan marah cik Epal ye.


Okeh actually malam ni adalah malam kontrobesi rupanya. Huhu. Bukan apa, hari tu shaye ada bagitahu yang kitorang buat Dinner, right? Ni ada pulak yang tak puas hati dengan majlis tersebut. Adush. How come jadi macam ni? Shaye belom sempat lagi updated pasal Dinner dah kecoh-kecoh pulak. Kunon-kunon ada yang tak berkenan la dengan malam tu. Haisyooh! Okeh yang tak puas hati of coz la bukan korang-korang kan. Haha. Tapi ada la sorang ni pegi kutuk secara terang-terangan kat belog beliau pasal malam tu. Dia tak pegi, tapi dia kutuk-kutuk la pulak. Haisyyooh!. Sabar je la kan? So, kesian gila kat Pengarah Program tersebut iaitu kawan shaye sendiri. Dia jadi down gile bila dapat tahu padahal adat la kan kalau ada salah silap semua. Lagipun ini first time program macam ni sebenarnye.


Takpe la, benda nak jadi dah pon. Shaye? Tak terasa apa pun sebab pada shaye malam tu adalah malam yang happening dan semua enjoy pada malam tersebut. Yang pegi semua okeh je, takde banyak bunyik pon. Cuma tu je la, tak sampai hati tengok membe sendiri jadi down padahal niat dia baik. Tapi don't wory, dia dah ok dah. Takde nangis-nangis dah. hehe.


Akhir kata, terimalah lagu dari shaye. Oppps, bukan shaye. Layan lirik dalam lagu ni. InsyaAllah kita akan jadi lebih bersemangat dalam hidup.

The Climb-Miley Cyrus

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa




Sunday, October 24

Rambut baru !



Okeh, ini rambot baru shaye. Baru lepas pegi salon tadi. Shaye pegi senyap-senyap je. Tak bagitahu sape-sape pong! Rambot still bau-bau salon lagi yu! Jangan jeles. Feeling-feeling minah saleh kejap sebab kaler rambot macam tu. Boleh? Seswai keh?


Memang tak la kan.



*Sila jangan pecaye, editing semata. Mengamok juge Mama ku kalau shaye pegi kaler rambot. Hahaha.


Okeh, kat bawah ni shaye nak share tutorial photostop menukar warna rambot. Seronok okeh melayan tutorial-tutorial kat Youtube ni. Banyak ilmu korang boleh dapat. Okeh, nak belajar photoshop tak? Sila layan video tutorial di bawah.




Selamat mencuba. Very the simple way to changing your hair color. Must try!

Bila Anonymous bertanya.

Salam semua. Tengah-tengah malam macam ni baru nak updated kan? Haha. Sori banyak-banyak sebab shaye tak sempat nak jenguk belog. Kesian gila. Hehe. Tapi takpe, asal shaye updated kan? Huhu. Okeh, back to the point. Bukak-bukak belog ada comment from Anonymous. Siapakah?


Letaklah nama adik ye next time, boleh kakak recognize you. Eceh! Tak kesah la. Okeh, adik ni tanya shaye nyanyi lagu ape masa karok untuk entri Berfoyes hari tu? Actually entri tu ada kesinambungan daripada entri Ekslusif dari anak-beranak angkat. Tak senonoh kan melalak. Haha. Okeh, lupa pulak nak jawab soalan adik tadi. Okeh, untuk entri Berfoyes tu, kakak nyanyi lagu "Andainya Aku Bersuara by Liza Hanim". Untuk entri Ekslusif dari anak-beranak angkat pulak, tajuk lagu ialah "Mencintaimu by Kris Dayanti"


Nyanyi suka-suka boleh la. Nyanyi atas pentas, goyang beb. Confirm kena baling kasot sebab tak sedap. Haha. Okeh, baru-baru ni shaye ada cakap ada majlis dinner kan? Congrats to cikLawa sebab berani buat persembahan dengan jayanya. It's a good beginning, Lily! Kitorang ni suke pegi karok sama-sama. Haha. Dia punya voice memang seswai untuk pitching yang tinggi-tinggi sebab voice dia agak kuat dan jelas. But dun wury Lily, with a lot practice kamu buley buat punya suara dalam yang kamu maksudkan tu.


Ok lah, tiba-tiba cerita pasal nyanyi pulak, shaye nak updated pasal Dinner baru-baru ni pulak. We have fun together and this is the best moment to remember. Yelah, dah final year kan. Okeh, tunguuuuuu stori seterusnya!



Tunguuuuuuuuuuu!

Wednesday, October 20

Tips : Kenapa cik Nemo minum kacip fatimah ?

Salam semua. Nyam-nyam. Sambil makan bihun sup dan minum soya. *Ada hati lagi nak mengarang hari ni. Haha. Korang semua sehat? Kalau sehat, syukur alhamdulillah. Kalau tak sehat sila makan obat. Tapi ingat jangan overdose. Kalau tak, senasib dengan shaye hari ni. Sob Sob. Tak payahlah shaye ceritakan. Okeh, berbalik kepada tajuk. Ada yang bertanya kenapa shaye minum kacip fatimah?




Hehe. Maybe ada yang pelik-pelik kan, "Eh anak dara pon pegi minum kacip fatimah?", "Kan ke minah ni belom kawin?", "Eeeeeeee, gatalnye diye ni pegi minum kacip fatimah". Haisssssyooh! Stop it! Jangan fikir bukan-bukan okeh. Ada sebab kenapa shaye minum kacip fatimah ni.


Ok, tahu ke korang yang herba kacip fatimah ni sebenarnya boleh diamalkan perempuan bujang dan yang sudah berkahwin kerana khasiatnya dapat membekalkan tenaga kepada tubuh manusia? Tak tahu kan? Meh shaye bagitahu apa dia khasiat kacip fatimah ni :

1. Mencegah pembiakkan sel prakanser

2. Memantapkan tisu yang memerlukan hormon estrogen

3. Mengukuhkan struktur tulang melalui penyerapan jisim tulang

4. Melewatkan proses penuaan.

5. Masalah keputihan

6. Masalah angin kerana ianya anti-flatulence iaitu membantu membuang angin berlebihan di dalam badan.

7. Melancarkan proses kelahiran bayi.

8. Mengembalikan kecergasan selepas bersalin.

9. Membantu dalam pengecutan rahim

10. Melangsingkan badan dengan membantu dalam menegangkan otot-otot.

11. Merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan darah dan kitaran haid wanita sekaligus mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

12. Mengurangkan simptom sakit buasir, penyakit sendi dengan membaikpulihkan peredaran darah sekaligus mengurangkan kesakitan di sendi dan otot.

13. Gonorrhea dan cirit birit.

14. Menyeimbangkan hormon dalam badan dan mengatasi masalah depresi selepas bersalin serta menambahkan tenaga dan kecergasan badan atau kata kasarnnya, meroyan.

15. Mengembalikan rambut yang sudah rosak.

16. Melancarkan perjalanan darah dan meringankan pergerakkan

17. Sesuai untuk wanita yg bermasalah dalam kesihatan badan dan tidak bertenaga


Okeh dah tahu dah apa khasiat sebenar kacip fatimah ni? Hehe. Ingat, kacip fatimah bukanlah khas untuk ehem-ehem je okeh. Sebenarnya shaye minum kacip fatimah ni bukan selalu. Tapi ada waktu-waktu tertentu je. Contohnya, bila badan terasa lemah dan tak bertenaga bila korang minum kan, macam ada satu POWER masuk dalam badan korang. Seriously! Tibe-tibe je korang jadi semangat, kuat, gagah perkasa. Untuk awet muda pon, jangan segan minum kacip fatimah.


Lepas tu shaye suggest kalau nak minum tu, minum la time malam-malam sebab badan korang akan rasa panas sket. Biaselah herba kan. Lagi satu shaye nak bagitahu, shaye takde la pegi minum produk kacip fatimah yang untuk ehem-ehem kan, pegilah beli produk yang untuk bujang-bujang punya. Jangan pulak kalau yang belom kawen tu gedik-gedik nak beli yang standard mak-mak punya. Mengaum ko tengah-tengah malam. Haha. Faham tak? Tak faham sudah. Haha.


Lagi satu, siapa-siapa yang ada masalah kitaran haid dia tak betol, boleh amalkan minum kacip fatimah sebab ianya sangat bagoooos untuk peredaran darah. Dah kata tadi kan, badan jadi panas bila minum, maknanya tengah proses lancarkan peredaran darah korang la tu. Okeh lagi satu, minum kacip fatimah memang akan buat korang jadi bertenaga, kuat dan gagah perkasa. Lepas korang dah bertenaga gileeee maybe dalam sehari, malam tu pasti korang akan tidur dengan selenanya. Jangan pelik sebab itu sebenarnye, proses untuk kembalikan tenaga korang yang hilang. Rehat perlu secukupnya kan?


Okeh la, shaye ada banyak lagi kerja nak dibuat. Kalau siapa-siapa berminat nak minum pergi la singgah kedai pergi beli yang produk Orang Kampung tu. Sedap je. Takde pelik-pelik pon rasa dia. Cubalah dan rasainya sendiri. Eceh !



Cik Nemo awet mudeee tak?


Please, cakap YA!

Tuesday, October 19

Majlis itu Hampir Tiba

Salam guys! Sehat? Saat korang baca entri ni confirm shaye sedang nyenyak tidur sebab ini adalah entri yang telah di auto-published. Maklumlah orang sibuk macam shaye ni memang tak sempat nak mengarang on time. Kena ada masa terluang baru boleh updated. Saat shaye mengarang ni, jam menunjukkan pukul 4 pagi. Dush!


Gambar hiasan

Apehal minah ni tdo lambat, jangan tanya kenapa sebab korang bakal muntah sebab jawapannya tetap sama. Sibuk sibuk dan SIBUK. Kalau nak jawapan lain sket, Shaye Bizi. Actually ada terlampau banyak cerita-cerita basi yang nak shaye kongsikan kat sini, tapi nanti-nantilah ye. Kalau ye pun, biarlah majlis teeeeeet selesai. *Ayat nak suspen.


Yelah, tak payah nak buat muka suspen sangat. Baca poster di bawah. Ok, poster ni shaye yang buat (nak jugak promote) :



Faham tak poster ni cakap ape? Haha. Fakulti shaye akan buat dinner untuk student-student IT kat sini. So, shaye terlibat la pulak dalam program ni. Dengan assignment lagi. Dah final year kan. Dats why la shaye bizi dan bizi. Bukan saja-saja takmo updated blog okeh. Siyes rinduuuuuuuuu nak updated. Tapi bila nak updated, cerita tu dah basi, jadi takde mood nak tulis.


Kejap lagi ada kelas jam 12. Babai !

Saturday, October 16

Rekod !

Salam semua. Good moning! Okeh, semalam tercipta rekod okeh tak makan seharian. Lagi-lagi demam. Makan obat, minum kacip fatimah, pastu makan kopok Pringles. Bukan sebab diet ke hape okeh, tapi tak sempat takpun terlupa nak makan. Bila dah terlupa, nak keluar rumah memang malas dan membahayakan. Pagi ni entah makan ke tidak kejap lagi.



Bila tak makan, mood memang ke laut. Kejap okeh, kejap sedih, kejap happy. Pelik dengan diri sendiri. Meroyan ke hape ? Adush! Okeh, harap-harap pagi ni shaye jumpa makanan. Nyam-nyam. Tapi selalunya takde kedai bukak pagi-pagi macam ni kat area rumah sewa shaye. Dush !


Agak-agak kalau nampak orang pengsan tepi jalan, buat-buat tak kenal okeh. Haha !

Hidup Penuh Pancaroba

Salam semua. Selamat tengah-tengah malam buta. Maaf terlebih dahulu. Shaye kurang sehat oh. Ini nama dia demam kus-kus. Sedih oh. Demam-demam tapi jauh di perantauan. Eceh ! Tidak mengapa, cik Nemo korang ni masih kuat dan gagah lagi okeh. Berbalik kepada tajuk, saje je nak meluahkan kat sini. Nak baca pon baca je lah ! Takde sape jugak dapat halang kan?


Sedar tak sedar umur kita makin meningkat, kepayahan hidup mula bebankan kita. Macam-macam masalah yang kita kena tanggung, macam-macam benda yang kita kena lalui, macam-macam orang yang kita akan jumpa. Kan? Tapi kita mesti tahu yang hidup ni bukanlah untuk dibebani masalah semata-mata. Tapi sebenarnya ia penuh dengan kebahagiaan, keseronokan, kegembiraan, kesyukuran. Okeh, kenapa shaye menulis pasal kehidupan? Takde ape, baru je lepas tengok gambar-gambar lama, surat-surat cinta lama, semualah pasal kenangan-kenangan lama kan. *Confirm incik fikir aku pegi baca surat-surat cinta boyfren lama padahal aku baca surat-surat dia kat email.


Dan sebab semua itu telah membuatkan shaye berfikir. Kenapa mesti lelah dengan masalah yang menimpa sedangkan itu adalah ujian dariNya? Dengan apa yang telah kita lalui, kita tak sedar yang diri kita telah pon jadi semakin matang. Semua itu bukannya kesusahan, tapi pengajaran. Even macam mana tak besh pon situasi korang tu, try ingat dan kenang balik zaman-zaman muda kita. Of coz, akan hilang rasa lelah tu dan secara tak sengaja buat kita tersenyum sendiri.





















Sebab apa kita akan tersenyum sendiri?


Sebab kita baru tersedar yang kita punya banyak kenangan yang terindah. Kenangan bersama ibu bapa, keluarga, yang tersayang, kawan-kawan dan lain-lain lagi. Even kita bersama dengan diorang bukan setiap masa, yang pasti kenangan itu pasti terpahat di hati kita. Dan yang pasti, diorang sentiasa ada di hati kita. Percayalah.


Setiap kenangan buat kita lebih menghargai hidup.



Ok, cukup. Shaye nak nyanyi pulak lepas bagi ceramah.

Friday, October 15

Tutorial : Menggunakan NetworkedBlogs dalam Facebook

Salam semua. Okeh, actually lama dah shaye nak buat tutorial pasal ni, sebab ada yang bertanya macam mana nak tambah application NetworkedBlogs dalam Facebook. Ok terlebih dahulu biar shaye explain apa bendanya NetworkedBlogs ni. NetworkedBlogs ni adalah salah satu aplikasi yang biasa digunakan untuk mempromosikan blog-blog korang kat Facebook dan kita juga boleh melihat blog-blog kawan-kawan yang lain. Okeh contohnya, kalau kita follow mana-mana blog, kita akan diberi notification setiap kali tuan punya blog tu updated blog. Kira application ni memudahkan kita la nak buat kerja-kerja mempromosi blog sambil main Facebook.



Okeh ini adalah langkah-langkah untuk mengaktifkan application NetworkedBlogs untuk Facebook:


1. Masuk ke akaun Facebook korang macam biasa. *tak payah ajar pon takpekan?
2. Pilih aplikasi yang berada di sudut kiri bawah macam yang shaye tunjukkan, lalu klik Find More (kalau tak jumpa application NetworkedBlogs)



3. Kalau tak jumpa jugak, pegi kat ruang Search dan isi keyword “NetworkedBlogs” lalu tekan Enter.
4. Serta-merta akan terpapar benda kat bawah ni dan terus pilih dan klik NetworkedBlogs



5. Seterusnya, korang akan masuk kat page tersebut, terus tekan button Like ye.
6. Lepas dah Like , klik button Go to Application
7. Seterusnya korang ikot step dia ye. Yang dia tanya nak allow ke tak, klik allow je ye.
8. Okeh, paparan kat bawah ni akan keluar.



9. Okeh lepas ni pegi klik button Register a Blog untuk daftar blog korang tu.



10. Jangan segan untuk masukkan nama blog korang kat kotak Blog Name, alamat URL blog korang, topik atau tags (tak kesah apa-apa pon), pilih bahasa blog korang, dan isi sket secara ringkas pasal blog korang tu, dah siap isi semua kemudian tekan button Next
11. Masukkan URL feed Blog korang, dan klik button Next lagi
12. Okeh, tiba-tiba akan muncul page dia bagi pertanyaan samada Are you the Author of (nama blog korang), jangan segan silu klik button Yes



13. Seterusnya, korang akan diminta untuk mengesahkan pemilikan blog. Ada dua pilihan samada Ask a friends to verify you dan Use Our Widget to Verify blog Ownership. Kat sini ikot korang la nak mintak tolong kawan-kawan sahkan ke apa, tapi shaye suggest mintak tolong kawan-kawan sahkan. Okeh, bila korang klik Ask a friends to verify you, akan terpapar macam kat bawah ni.



14. Kat sini korang boleh pilih mana-mana kawan yang korang rasa boleh sahkan blog korang tu ialah milik korang. Pandai-pandailah mintak tolong diorang confirmkan ye. Sebab, dekat notification diorang, facebook akan hantar untuk pengesahan.
15. Bila dah ada sekurang-kurangnya sorang yang confirmkan blog korang tu milik korang, maka korang dah berjaya masukkan application ni dalam facebook korang. *clap clap clap.



16. Okeh, macam gambar kat atas ni la kalau aplikasi tu dah berjaya ada dalam Facebook korang. Kalau nak paparkan dalam bentuk widget kat wall Facebook korang, klik Tab Profile, pastu klik button Add to Profile, kemudian muncul page profile korang, terus klik button Keep (disudut kiri bawah). Serta-merta dekat wall korang akan terpapar ikon untuk terus ke blog korang tu.


Ok itu adalah salah satu cara promosi blog di Facebook, sedar tak sedar sebenarnya banyak lagi cara untuk mempromosi guna Facebook dengan aplikasi-aplikasi yang lain. Untuk promosi, kalaulah ade post terbaru, korang boleh post terus dekat wall sendiri. Caranya? Kat tempat korang nak tulis post tu, kat bawah dia ada pilihan kan? Pilihan, "Link","Picture" dan sebagainya kan? Ok, kalau dah masukkan application "NetworkedBlogs" ni, serta-merta akan masuk sekali dalam pilihan tu. Klik ikon "NetworkedBlogs", akan terpapar entri-entri terbaru kat blog, pilih dan pblish. So, kawan-kawan dari Facebook boleh pegi ke blog korang secara terus untuk baca blog korang. Mudah kan?


Selamat mencoba !


Shaye seleseme, cekgu !

Salam semua. Good afternoon. *Baru bangunkah? Takdelah lama dah bangun tapi seronok guleng-guleng kat tilam ni. Semalam shaye ada bagitahu kat uols yang shaye seleseme sket kan? Kan? Haaa.. Hari ni shaye seleseme banyak. Tension okeh !


Malam tadi semalaman tak boleh tidur, entah kenapa asyik bersin.bersin.bersin. Huhu. Banyak habuk ke? Adush. Semalam dah makan obat dah, bajet-bajet baiklah pagi tadi kan? Tapi tak jugak, makin seleseme ade la. Shaye terus bersin.bersin. dan bersin setiap masa. Sempot okeh. So, shaye isyhtiharkan di sini, shaye demam hari ni.



Gamba demam Mimi, bila shaye demam shaye tak suke amek gamba sebab nanti korang seram sejuk tengok muka shaye. *Feeling pontianak kejap.


Petang ni ada kelas ganti jam 3 pm. *Tepuk-tepuk dahi. Agak-agak korang la kan, shaye nak pegi ke tak nak ? Hahahahahaha ! *gelak jaat sambil batok-batok ngade.

Thursday, October 14

Rendah diri

Salam semua. Selamat malam. Sehat? Shaye selesema sket. Opppps ! Dun wury tak berjangkit punye okeh. Actually shaye baru je lepas buat blogwalking sket-sket. Al-maklumlah dah lama tinggalkan keje-keje berbelog dengan berbelogwalking ni. So, baru la rajin-rajin pegi singgah belog-belog korang.


Sedar tak sedar, makin hari makin ramai yang dah ada belog sendiri kan ? Tak kiralah belog tu korang buat tempat untuk berkongsi ilmu ke, pendapat ke, kritik ke, luah perasaan ke, semua ada. Terlalu banyak kategori dalam belog-belog korang kan. Hehe.


Sedar tak sedar jugak, banyaknye belog yang besh-besh. Belog korang memang makin besh-besh. Yang ramai sampai cecah lantai dia punya follower. Hebatlah korang ! Tabik spring untuk korang ! Dan tiba-tiba rasa macam belog sendiri entah apa-apa. Segan pon ade. Entah apa la specialnye dengan belog cik Nemo ni kan?? *Menchi! Adush. Takpe-takpe. Kena kuat semangat. Even sibuk tapi kena ada masa untuk belog. Nanti pembaca no 1 shaye kutuk-kutuk shaye sebab tak updated. Panas telinga okeh. Tapi yang penting shaye punye pembaca no 1 shaye, korang adee?? *belagak kunon !


Malu sebab pemalas nak updated!


Pesanan kepada diri sendiri : Bawak-bawaklah updated belog !

Tuesday, October 5

Cik Nemo Terlampau !




Salam semua. Lama tak jumpa ye? Huhu. Hari tu kata nak updated, tapi shaye tak jugak updated-updated. Sudah-sudahlah tu kalau ye pon nak berkabung. *Alasan baik punya tak updated blog. Memang nak kena pukul kan cik Nemo korang ni? Haha. Sorry lah uols, shaye memang bizi gile lately! Mesti korang nak tahu apehal minah sorang ni tak reti-reti nak updated blog, padahal kat FB elok je updated. Okeh, ini sebab-sebab khas ye :


1. Tak tahu nak updated pasal ape dah.
Okeh ini penyakit kronik ni. Sampaikan bila shaye bukak-bukak blog je, memang takde idea nak updated. Padahal banyak benda nak cerita, tapi bila tertangguh-tangguh sebab dahulukan kerja-kerja assignment, rasa macam nak cerita kat korang pon, sure korang taknak baca sebab sape la yang nak baca pasal cerita yang dah basi kan? kan? *Tepuk-tepuk dahi menyesal.


2. Penat
Semua orang penat, shaye pon penat. Tapi disebabkan kelas full, campur dengan kelas latihan memandu lagi, meeting sana-sini bila balik-balik je mengadap blog, rasa penat sangat oh. Terus cepat-cepat padam laptop pastu pegi tido awal untuk kelas pagi esoknya.


3. Masa itu emas.
Disebabkan kerja-kerja shaye banyak. Dan masa untuk menyiapkan juga adalah suntuk, so shaye terpaksalah menggunakan masa yang ada untuk siapkan kerja-kerja shaye serba sikit. Biar la tak siap hari tu pon, asalkan kerja jalan. So, terpaksa tarik muka masa tu sebab tak dapat updated blog.


4.Takde apa yang menarik berlaku.
Untuk updated blog, kena la ada point nak cerita kan? Shaye tak suke oh nak updated setakat ayat sepatah dua. Nak feeling pon tak sempat kan? So, terpaksa membatalkan niat untuk updated blog. *Lagi sekali terpaksa tarik muka lagi-lagi tengok kawan-kawan yang lain bukan main deras updated blog.


5. Masa berehat itu nyaman.
Bila dah lama tak updated blog, masa tu jugak la shaye gunakan untuk berehat. Berehat pon bukan rehat saje-saje okeh. Rehat tapi dalam masa yang sama still buat blogwalking. Tapi aktiviti blogwalking dapat buat dalam 2,3 orang sehari. *Okeh la tu kan daripada takde langsung.


6. Bercuti
Bukan blog aje yang bercuti, dengan tuan-tuan dia sekali pergi bercuti. Baru-baru ni shaye pergi bercuti ke Singapore. Sangat seronok dan hilang kejap semua masalah. Ada masa nanti shaye ceritakan pasal trip shaye ke sana okeh?


7. Sibuk terlampau.
Ambooooii, sibuk terlampau la sangat. Bukan apa, shaye sangat sibuk oh. Hari-hari sibuk. Tangan memang sentiasa kena pegang handphone. Baik punye sibuk. Nak tahu sibuk ape? Sibuk bercinteeeee. Hahahaha. *Pukul! Pukul! Pukul ini orang.



Larrrriiiiiiiiiiiiiik!
Lazada Philippines