Friday, March 11

Tips: 10 Sebab Mengapa Twitter Semakin Digunakan

Salam semua. Good Morning everybody. Shaye di tempat kerja sekarang. Takde kerja nak dibuat, better shaye updated belog. Okey, hari ni shaye nak membincangkan sesuatu topik iaitu mengapa Twitter semakin popular atau digunakan. *Apesal ayat aku skema semacam ni. Di sini shaye nak bertanya, siapa ada Twitter? Angkat tangan jangan segan.

Dah tentunye korang-korang ni hantu Twitter kan? Ececeh, jangan tak mengaku. Kepada yang tak tahu ape kebendanya Twitter ni boleh search pakcik Google. Takpun meh shaye bagitahu :

Twitter ni adalah salah satu daripada social networking dan microbloging di mana pengguna boleh menghantar mesej bila-bila masa dan membaca sebagai Tweets.


Kalau korang perasan la kan, shaye ada tampal Twitter punya widget kat sidebar belog shaye ni. Sengaja je pun supaya korang boleh tahu setiap perkembangan shaye. maklumlah, bukan setiap masa shaye updated belog kan. So, kalau yang rindu-merindu kat shaye boleh baca Tweets shaye okeh.


Dan kalau ada yang rasa-rasa nak follow shaye, bolehlah follow @Nemomimosh. Nanti shaye follow korang balik, bolehlah beramah mesra kan? *Promote Twitter sendiri ke hape ni?

Berbalik kepada tajuk utama, di sini shaye ada menyenaraikan sebab musabab kenapa Twitter semakin meluas digunakan :

1. Tersangat mudah untuk digunakan kerana tidak memerlukan penerangan.

2. Lebih mudah untuk mendapatkan Twitter follower daripada mendapatkan Blog newsfeed subscribers

3. Tak perlu pening-pening kepala nak setting apa-apa. Hanya buat akaun, dan start tweeting.

4. Alasan bagus untuk penulis yang tak berapa bagus sebab Twitter mengehadkan 140 character dalam satu Tweet. So tak kesah lah nak guna shortform ke, salah grammar ke.

5. Twitter boleh buat kita jadi lebih bagus dari sebelumnya sebab dengan Twitter, kita takkan rasa kesepian.

6. Twitter boleh menghubungkan kepada semua kawan-kawan, setiap masa, setiap hari. Lebih-lebih lagi Twitter Mobile pon boleh digunakan kalau agak-agak tak boleh online.

7. Ada ramai gila followers dalam Twitter akan buat uols rasa popular. *Betul ke ni? Shaye dapat kat Internet ok point ni.

8. Twitter merupakan cara untuk uols bertegur sapa dengan artis favourite uols. Tu pon kalau diorang rajin nak balas. Haha.

9. Kalau kita selalu balas-balas tweets dengan orang yang kita follow, kebarangkalian besar dia follow kita semula. Kan senang dapat followers tu. #Yeke?

10. Dengan Twitter, kita boleh promote belog, iklan, dan share apa-apa link yang menarik dengan kawan-kawan.

So, apa lagi. Jum follow shaye di Twitter pulak. Haha.

5 comments:

zhOprenIa said...

setuju! twitter senang dan cepat nak update dengan dunia. hehe

✿ CikCimi said...

oke follow follow~ :P

Cik Elyn said...

yea ke.. macam best je... tapi tak brape pandai nak gne twitter la.

cik yuz said...

makcik!!camne nak dapatkan conversation box tu?nk jugak letak kat belog

cik yuz said...

jom join bloglist ni..

http://cikyuz87.blogspot.com/2011/03/kamikaze-aku-nak-join-bloglist-kamikaze.html

Lazada Philippines