Thursday, April 14

Saya Taknak Gemuk, Saya Nak Kurus

Salam semua. Good morning. Kesian belog shaye dah menampakkan ciri-ciri terbiar ni. Maklumlah kat opis bizi skett. Keja banyak so takde masa nak curi-curi update belog. Ni pon entri auto-publish. Kesian. Janji update, uols bacalah ye. Actually mood mengarang tu hilang kejap lepas meng-upgrade belog. Hehe. Takpelah kan. Harap dimaapkan.


Berbalik kepada tajuk, shaye taknak gemuk sebab shaye nak kurus. Actually shaye baru lepas duduk baca belog SayaNakKurus. Gila ah, penulisnya berjaya turunkan berat badan beliau dengan jayanya. Pastu dia share kan semua pengalaman, tips diet dan semuanya. Bagus bagus boleh ikot ni. Lepas ni uols jangan nak #jelingmaut bila tengok shaye punya pinggang jadi ramping menawan. Haha. Poyo aje tau. Sebelum apa-apa meh tatap gambar masa shaye gemok. Biaselah masa ni hati tengah senang kan. Hamek kau.




Ye, actually berat shaye pon dah berkurang sejak putus cinta hari tu. Hujung tahun lepas, semua nak kata shaye gemuk la, muncit la. Siyes nak #muntahdarah bila dengar semua tu. Tapi baru-baru ni semua dah kata badan dah susut pastu dah kurus. Kurus skett je lah kan. Nak kata diet tu jauh sekali ye deknon. Tapi biasalah, lepas putus cinta harus badan jadi susut-susut skett. Kesan kemurungan kott. Eh terlupa, lepas shaye putus cinta, hari-hari shaye pergi jogging sorang-sorang untuk tenangkan fikiran. No wonderlah. Haha.


Kat sini shaye banyak sangat makan sedap-sedap. Duit banyak habis kat makan, shopping, dan jalan-jalan aje. Kalau bab makan, selalunya rezeki orang belanja tu banyaklah. Lagi-lagi boss, sangat baik hati nak belanja kitorang makan. Risau badan naik balik aje haiiih! Tapi syukur pasal makan takde masalah kat sini. Tapi tu lah, maybe sebab faktor-faktor tertentu buat shaye dah susut skett. Nah tatap gambar yang #bajetkurus ni pulak.




Nampak kurus ke, hape ke satu benda aje shaye nak susutkan. Iaitu perut ni ha. Muncit oh. Nak tangkap gamba pon kena tahan napas. Kalau tak muncit aje haiiih! Lagi-lagi kalau lepas makan. Camno nak kawen aihhh?! Kang orang ingat pegnen pulak. Haisyooh. So, start dari sekarang memang shaye sedang kurangkan makan. Boleh refer kat SINI kalau nak kurus sangat. Tu pon kena tahan jugaklah betapa azabnya nak kurus. Haha.


Menurut penulis, beliau mengamalkan Atkins Diet so wanita pegnen takpun yang menyusu baby tak boleh nak join diet nih. Atkins ni terbahagi pulak kepada 4 peringkat iaitu :


1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance


Uols boleh tengok dalam belog dia, memang azab la sebab rasa macam tak boleh makan semua benda. Gila ah. Tapi kalau betul-betul uols nak kurus, bolehlah follow. Shaye? Haha. Surender awal-awal kott. Tak sanggup oh nak tahan makan cenggitu. Nak susutkan perut buat sit up hari-hari aje. Betul tak?

6 comments:

[sutera kasih] said...

bukan gemuk tapi chubby comel hehe

fLo said...

caiyok2..hehehe...
amalkan pemakanan sihat okeh...=p

iBu aDaM aLiShA said...

mmg berbeza gmbr diatas dah dibwh...
nmpk kulus..:)

Dzulfikri zulkiflE said...

eh , taknakgemuk la..=D

Hashira Yusoff said...

wahh!! tahniah dah kurus. :D
jeleslah mcm ni..

tiaLAURENN said...

hehe . welldone sis . so ape kate . bagi tia tip cara nak gemuk . huhu . penadd dah hali2 teguk weight gain ,

Lazada Philippines