Wednesday, April 13

Upgrade Berperingkat Demi Peringkat

Salam semua. Hello, I'm back! Sorry lah lama sket menyepi. Maklumlah agak bizi sket. Seperti yang telah dikepochikan dalam entri lepas, shaye dah habaq mai kan yang Saya Taknak Update Belog Tapi Saya Nak Upgrade Belog. So terpaksa lah korang menatap muka bosan shaye kat header tu tiap kali bukak belog kan. Sorry tau. Meh meh shaye ciom meh takmo merajuk! Muuuahh! #lapmulut.

Yep, memang shaye tak update belog tapi memang shaye upgrade belog. Secara berperingkat demi peringkat sebab shaye agak bizi. Ni lepas-lepas ni bizi buat report pulak sebab tak lama lagi supervisor dari Universiti nak datang melawat. Haisyoooh! Kejap aje masa berlalu. Macam angin. Dah-dah jum dengar shaye story skett entah ape kebenda shaye upgrade belog 50 sen shaye ni.


Penambahan tab baru
See? Dah bertambah kan tab kat atas tu? Sebelum ni shaye letakkan bahagian Tips dan Tutorial tu kat bahagian sidebar. So, bila shaye sedar yang makin lama makin banyak tips dan tutorial hingga menyebabkan belog shaye nampak panjang sampai cecah tanah, terus shaye buat tab baru. So, jangan chuak-chuak bila Tips dan Tutorial tu tiba-tiba hilang. Ada je. Cuma beralih tempat.


Shoutbox dah kasi sorok
Caaaakkk?! Terkejut tak? Haha. Takdelah. Shaye dah buat soutbox tu tersorok sebab macam yang shaye bagitahu tadi, sidebar shaye dah panjang sampai cecah tanah. Shaye tak suka. Sebab nampak serabut. So, kita main cak kun cak bila belogwalking.


Penjimatan Ruang Sidebar
Fikir punya fikir, dapat cara nak jimat ruang sidebar. Takmo berjela-jela. So, shaye buat sidebar yang boleh gerak-gerak macam tu. Kalau nak baca, boleh halakan mouse. Kalau taknak, dia still macam tu. Jimat ruang tak? Dan yang paling penting shaye nak buat belog nampak kemas skett.


Button Share Facebook sudah muncul
See? Orang lain dah berzaman tempek button share ni katt belog, shaye baru terkedek-kedek nak tampal. Okey, sekarang shaye dah mula menyedari yang button ni juga penting kalau nak tampal kat belog. Yelah, mana lah tahu ada orang berkenan nak share kat Facebook dorang ke kan. Klik aje. Kan senang?


Beloglist Kasi Kurangkan
Ha, dah tak berjela beloglist shaye. Kalau dulu shaye appear kan dalam 25 belog sekali. Gila panjang tau. Sekarang ada 5 aje. Tu pon kalau diorang selalu update, keluarlah nama belog diorang. Kalau boleh nak letak semua. Tapi nak letak celah mana kan? Ha lupa, nak tukar-tukar link sila pegi ke tab Exchange Link takpun klik SINI terus.


Tiada lagi Blog Archieve Yang Panjang Berjela
See? Semuanya shaye dah buat seringkas mungkin. Kalau dulu uols nampak terus klik-klik kan? Macam tu bagus tapi shaye rasa semak mata memandang. So, kalau nak baca entri-entri lama boleh pilih je okeh. Tak susah pon.


Okey, setakat ni shaye rasa shaye tukar itu dulu. Niat hati nak tukar header pakai buang shaye dan tukar background sekali. Tapi masa tak mengizinkan, kerja shaye banyak. Pastu banyak benda pulak nak difikir ni. Nanti shaye update aktiviti minggu okey. Babai. Terima kasih sebab membaca. Takmo rindu-rindu okey? #poyoje

2 comments:

fiezah91 said...

pergh! cun dah blog.hehehe

*Ms Serry*Fatieha said...

blh tak bg tutorial tntg nak sorokkan shoutbox?

Lazada Philippines