Tuesday, August 2

Pengalaman First Day Bekerja!

Salam semua. Haiiiiiihhhhhhh! Boleh tak nak mengeluh panjang kejap? Haha. Okay, baru-baru ini shaye kepochi kat uols kan shaye dah dapat kerja? Jom baca cerita shaye pengalaman pertama berada dalam situasi pekerjaan yang sebenar!

Okay ini kali pertama ye uols, before ni shaye memang tak pernah bekerja, ada la masa lepas-lepas SPM dulu kerja 2 3 bulan jadi kerani sementara. Lepas-lepas tu pengalaman banyak kat Industrial Training je. Yelah, berkat pengalaman latihan industri masa Diploma + Degree shaye diterima bekerja. Agaknye la kan, sebab dia duk tanya-tanya part tu aje masa interview hari tu. Hari ini shaye masuk kerja dengan penuh excited+semangat waja+berkobar-kobar. Pasnih tadek chance nak deting-deting dengan #BFF tak pun #tunangkite sebab waktu bekerja shaye adalah seperti berikut :

Monday-Friday          8am-5pm
Saturday                     8am-12.30pm

Hoi, Sabtu pon shaye keje sekarang! Jadi siapa yang ingin berjanji temu sila booking awal-awal. Harap maklum. Isnin sampai Jumaat tu pon tak tentu balik jam 5pm sebab kadang-kadang shaye harus OT sebab kena siapkan kerja yang nak siapkan urgent.


Sampai-sampai opis sangat teruja sebab company dah disediakan satu meja untuk shaye dilengkapi dengan PC Mac OS. Wahhhhh! Gila kekok sebab shaye first time guna Mac OS. Payah nak design sebab shortkey dia beza skett. Takpe-takpe kena ambil masa. Dan tambah teruja lagi bila dah siap-siap pakai wallpaper Nemo untuk shaye. Haha. Pandai bodek pekerja baru.


Tadaaaaaaaa! Shaye dapat kasut Crocs yang comel. Haha. Semua ada kasut masing-masing dalam opis ni. Entah kenapa entah bagi kasut. Agaknya tamo opis lecak-lecak kott. Btw, opis bersih sekali. Supervisor shaye pon comel. Eh? Haha. Jeff nama dia. Banyak bagi tunjuk ajar.  


Mula-mula mai keje biasalah takde job sangat kan, so duduk fahamkan flow cemana kerja shaye nanti. Actually banyak benda yang shaye kena belajar. Selalu kan shaye duduk belajar buat design je. Tatau cemana proses lepas-lepas tu tahu-tahu dah jadi output kan? So pasnih shaye kena faham semua konsep dan flow dari mula sampai habis. Sampai jadi output. Haaaaa.. Rasakan!


Bila dah takde benda nak dibuat, ingat-ingat balik apa yang supervisor explain dan tercatatlah nota-nota comel dalam buku nota. Sorilah tulisan tak lawa. Biaselah selalunya orang comel tulisan memang tak lawa. Eh? *statement mintak penampor* 


Ini apa? Papan tanda. Mana-mana opis pon ada, jangan heran. First day bekerja, first day puasa. Jadi masa lunch semua duduk mengajak shaye pergi lunch sama sebab diorang lupa shaye puasa. Hehe. Even satu company tu semua cina tapi diorang semua okay. Tak sombong dan tak kedekut ilmu. Kalau masa praktikal hari tu, uols akan nampak muka ketat shaye dengan supervisor shaye buat design, kali ini shaye dikelilingi ramai muka ketat yang tengah buat design. Biaselah kalau dah mengadap PC memang kena fokus. Tapi seronok! Haha!


See? Salah satu bapak printer yang ada. Kat sini bukan setakat bapak printer, nenek moyang printer pon ada wa cakap sama lu. Tapi kite tak panggil printer la, kite panggil mesin. Mesin apa? Jangan tanya shaye sebab shaye dah lupa. Nama macam-macam. Ada mesin untuk print kat kertas, plat, film dan lain-lain. Itu je yang shaye ingat.


Jangan feeling-feeling heaven sangatlah sebab first day shaye dah kena buat OT, balik jam 7pm tau. Dah la first puasa hari ni. Maybe boss saje nak uji, jam 5pm time nak balik baru dia bagi job. Gigih siapkan design demi nak balik cepat (T__T). Btw, shaye happy dengan kerja shaye. Tak bosan pon. Harap-harap esok lebih baik! Yeay! #lompatbintang.

9 comments:

cik ain said...

Gudluck #BFF .. Keje rajin ² ok! ƪ(˘ε˘)ʃ

cik helena said...

sbg apa ne??hehe mesin tu bukan plotter ke??nemo buat design apa??nak tempah!hahahaah

MrPayid said...

alhamdulillah dapat koje.. nnt 1st gaji jgn lupa open table

Salmiza S. said...

wah ! bestnye cik nemo dah start keje ~ teringin nak rasa jugak perasaan uh ! lambatnye ~ ngeee.... =)

enyheartsdiamond said...

eny amek cos env health sc dear! btw, semoga sukses dgn kerja itu!

salam ramadan <3

eykameow said...

xpe..keje keras sket....kan nk kawin nanti... hehehe

farysa said...

bwk balik mac tu ntk i boleh?
haha

[sutera kasih] said...

jd sy tak lawa?wuwuwuwuwu hehe

tahniah dpt keja..sy jgk masih tanam anggur hehe

Dernier Jay said...

Hwaaah~! 1st day kak nemo cam same hari 1st day LI Jay upenyeh. Hahahaha. Ttbe eksaited nak kje btol2 pulak xD

Gud luck kak~! <3

Lazada Philippines