Friday, September 30

Mana pergi semangat berblogging?

Salam semua. Bertemu lagi kita dalam belog sawang-sawang! Kesian kan, pemalas sangat hapdet belog ni. Haihhhh! Yelah kalau dulu-dulu paling lama pon shaye tinggal belog ade la seminggu dua, ini tak. Kesian sangat! Okaylah meh shaye senaraikan apekah penyebab yang buat shaye jadi tetiba malas nak menghapdet belog.

1. Bizi sangat dengan life baru.
Seperti yang uols tahu ataupun ade lagi yang tak tahu? Shaye dah jadi wanita bekerjaya kononnya sekarang ni. Eh eh boleh tak tukar "wanita" jadi "gegurl"? Macam tua pulak rasa. Okaylah sekarang shaye dah jadi gegurl bekerjaya sekarang ni. Biarpun kerja tak seberapa tapi masih bersyukur sebab adalah pendapatan daripada duduk rumah goyang kaki menghabiskan beras.

Balik kerja tak menentu, selalunya dah petang-petang takpun ke malam. Ikut suka la nak balik bila pun asalkan kerja siap on time. So, bila dah balik rumah terasa penat okay sebab seharian mengadap skrin monitor kat opis. Dah tu nak menghadap lappy pon tak daya. Seminit dua terus terlelap. Bangun-bangun esok pagi terus siap-siap pegi kerja. Nak hapdet time bila? #gelengkepala.

Sabtu Ahad? bulan ni bulan raya kan, tiap minggu dipenuhi dengan open house okay. Takde chance nak melekat kat rumah. Just imagine, dalam Sabtu Ahad tu ada dalam 7-9 buah rumah nak kena jejak. Layaknya jadi VVIP sekarang. Okayy siapa nak jadi PA shaye sila email resume okay! #kemain.

GambarSuatuKetika : Ini bukan gambar shaye pergi open house tapi orang yang mai rumah nak merisik anak dara Pak Leman katanya. #pekupmuka.

2. Mengumpul idea untuk mantapkan entri alasannya
Kononnya shaye tengah mengumpul idea untuk di tulis dalam belog ni. Kemain perah-perah idea siang malam. Hapdet tak jugak. Sometimes banyak idea yang lalu, tapi bila dah sampai depan lappy nak menaip terus jadi lupa. Dan dan tu jugak rasa topic yang nak ditulis macam tak best.

GambarSuatuKetika : Dah lama tak hang out sorang-sorang. Masa ni gigih pergi fun fair sorang-sorang. Sukaaaaa! Eh aiskrim tuh lama tak makan. Ngidam pulak.

3. Menulis derap (draft) yang tak siap-siap.
Selalunya time free kat opis, bertubi-tubi idea nak menulis tapi kena tahan-tahan la jugak kan, takkan nak menulis belog kat opis. Ada jugak kena tempik takpun potong gaji kan. So, shaye pun menulis banyak derap (draft) kat dalam satu buku nota. Kemain siap tulis pendahuluan, penutup, isi kandungan segala macam karangan darjah enam tu kan. Tapi……..nan ado kau hapdet?

GambarSuatuKetika : Sebab pemalas hapdet, nah senyuman paling manis untuk semua.

4. Rasa tergugat dengan blogger-blogger baru.
Makin ramai blogger-blogger baru yang cepat naik, tapi tak tahu lah atas faktor apa. Ada yang boleh menulis entri dengan sangat baik, dan ada jugak hampeh. Rasa tergugat? Idok le teman, tapi cuma rasa rendah diri dan tak yakin nak menulis dah. Lemah semangat sangat teman ni ye! Kononnya. Propah semata!

5. Menghilangkan diri dalam dunia maya.
Bajet retis sangat kan. Sebab kite tak larat sangat nak layan peminat jadi buat masa ni kite nak berehat kejap dalam arena belog. Boleh buat alasan gitu? Alasan mintak kaki sangat kan. Pedulik. Sometimes shaye rasa makin lama makin banyak yang tengah stalk shaye. #perasaanbukanperasan. Ye mungkin ada yang berniat baik tapi kita tak tahu apa niat disebaliknya kan? Kan?

Siapa shaye? Hanyalah insan biasa-biasa macam semua. Haters? Tak sure shaye ni punya haters ke tak. Ada ke tidak eh? Shaye tak paksa uols suka shaye ke apa ke asalkan tak ganggu hidup shaye. Sebab? Rimas rimas rimas! Tapi sebenarnya…

“My haters are my motivators”

GambarSuatuKetika : "Yes?? Tak suka saya?"

Okaylah itu saja, shaye dah tak pandai dah nak tahan mata sampai lewat malam, tiap malam harus tidur awal. Rahsia awet muda katanya! #berangan sangat. #okbai

Monday, September 26

Berangan nak jadi hackers ye? Tunggu masa je aku nak amik tindakan kat budak ni.

Hello guys! Ya ampun gila punya lama biarkan belog ni terbiar tak di update. masing-masing dah tanya apa kena tak hapdet kan. Sorry lah, tadek masa sangat dah bila dah start kerja ni. Lagipun lifestyle dah berubah. Shaye bukan lagi student yang boleh goyang kaki, lepak sana sini bila-bila masa. No no no! Sekarang masa tu sangat berharga buat shaye. Jadi, setiap masa digunakan dengan sebaiknya insyaAllah.


Actually shaye sedang berpanas hati dengan budak yang SUKA sangat nak hacked fesbuk shaye. Ini kali ketiga shaye di hacked. First, on my birthday. Agak kurang hajar kan? Apa yang dia buat? Mencerobohi akaun facebuk shaye dengan menukar DP bajet bagus dia, then tulis status bukan-bukan. Pada mulanya shaye boleh bersabar. Okay shaye faham budak ni baru nak belajar benda baru, but WHY ME yang jadi mangsa? 


Baru-baru ini shaye di hacked lagi, dan kali ini dia melampau. Tak pernah seumur hidup shaye bagi password facebook ke, ape ke, kat siapa-siapa. See? Sesuka hati dia je kan? Memang tak guna. 



Ingatkan dia just sepahkan wall je, tapi betul-betul dia sebarkan my password. Panas hati okay. Even dia bagi my password kat #tunangkite sekalipun, for me tadek siapa-siapa pun yang boleh tahu password shaye. Itu pon belum tentu dia sebarkan kat sorang je kan. Itu privasi aku, kau siapa nak sebarkan? 




Actually shaye tak faham cemana seorang yang nak jadi hackers ni boleh PANDAI sangat pergi bagitahu siapa victim dia, apa kaedah yang dia guna, dan yang paling penting SIAPA DIA. Kan? Disebakan kau kawan adik aku, please respect me as a sister juga. Mungkin for you benda ni suka-suka but for me this is serious thing yang aku boleh buat report ke atas segala aktiviti kau.






Tak susah sebab kita dah ada CyberSecurity sekarang, dalam kes ini shaye boleh buat report dan boleh masuk dalam kes Cyber Harrasment  di mana kau takde keje lain monitor segala apa aktiviti aku dengan menggunakan keylogger. Bukan setakat kau monitor aku je, tapi kau menceroboh dengan menulis status yang bukan-bukan dan siap upload gambar dari group mana kau datang. PANDAI kan? Silap-silap aku boleh report kau satu group dan satu-satu group tu sekali tertangkap.

Dari group Dragon Force ye?


Ape jadahnya keylogger tu? Nanti shaye explain dalam entri akan datang. Shaye pun budak IT juga, shaye juga tahu segala selok-belok juga. So jangan ambik mudah boleh? Shaye tahu siapa kau. Bio kau. So, please stop hacking me. I'm fed up okay? Shaye tak suka carutkan sesiapa so please do respect me too. Nak aje shaye hebahkan your account facebook kat sini but dats really not me nak mengaibkan orang. 


Apapun, tamo menulis panjang. Dah besar pandai-pandai fikir sendiri. Ilmu yang diperoleh itu gunakanlah untuk kebaikan, bukannya perkara yang sia-sia dan mengenakan orang. Kelak diri sendiri yang terkena semula. Ingat, hidup ini penuh dengan karma. Sekian.


"Kalau ilmu dapat dicari dengan niat, pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini"

Friday, September 16

Cerita Pendek Photoshoot Raya 2011.

Salam. Kembali lagi kita di hari cuti 1 Malaysia ni. Masa-masa cuti ni je lah rajin dan ada masa nak hapdet belog. Kesian. Haihhh. Sebelum apa-apa nak tanya, ada nampak apa-apa kelainan tak kat belog kite?? Okay tak? Okay tak? Sebelum-sebelum ni shaye gunakan color hitam sebagai background, lepas tu purple, pink dan kali ni peach pulak. Hehe. Sajeeeee. Bosan sangat tengok rupa lama. So, kite tukar rupa baru. #lompatbintang

Hari tu shaye ada bagitahu kan yang uols yang kitorang pi photoshoot raya kan kan? Bila? Ada dalam entri SINI. Gila lembab kan baru nak letak gambar photoshoot raya tu hari ni. Haihhh. Ate dah ini je masa yang ada. Barulah boleh duduk lama sket depan lappy, kalau tak dua tiga minit terus tertido. Tak sempat nak hapdet belog. Okay cerita pasal photoshoot, actually saje je nak buat photoshoot raya kan memandangkan kitorang ni gila gambar. Tak larat cerita banyak tengok gambar je okay!


Bertempat di Stesyen Keretapi Tanah Melayu Kuala Lumpur kelihatan si Jejaka sedang menunggu kereta api untuk pulang ke kampung untuk berhari raya.


Begitu juga dengan si Gadis yang kononnya nak pulang ke kampung juga. Kampung mana? Kampung Kelang. Hep! Jangan gelak. Shaye nampak!


Si gadis mencuri-curi pandang si jejaka.


Tapi si jejaka tak mahu curi-curi pandang, dia pandang tepat-tepat dalam anak mata.


Lantas mereka berkenalan.


Jejaka : Gadis, mari ikut Jejaka balik kampung untuk ketemu sama orang tuaku?
Gadis : Eh? Mintalah kebenaran orang tuaku dahulu.
Jejaka : Oh maaf. Terlupa.
Gadis : Baiklah Jejaka.


Apa pandang-pandang?

Tiba-tiba......


Hoi Jejaka!


Eh Jejaka dengan Gadis ada kat sini juga?


Hello guys!


Kami pun nak balik raya jugeeeeeeeee. Nak itotttttt si Jejaka dan si Gadis jugeeeee!


Bersalam-salaman memohon ampun salah dan silap andai terasa.


Alaaaahhhh terlepas kereta api terlepas! Tapi kami masih mampu tersenyum gamaknya.


Takpe train pergi rawang masih ada. #tetiba


Bosanlah. kita pergi jalan-jalan dulu yuk!


Sebelum itu....

"Abang, nak duit rayeeeeeeeeeeee!"


Salam perantauan kononnya.


Kantoi kat depan bangunan KTM Berhad rupanya.


Bersama teman-teman berbaju raya di hari yang mulia. Eceh!


Salam kemafaan buat semua. Cerita takde kaitan dengan sesiapa. Ikut suka reka-reka penyedap bahasa sebab tatau nak letak apa jadi caption. Kang biar kosong uols kata shaye pemalas pulak. Hehe. Kisah Jejaka dengan Gadis tu pun rekaan juga. Tamo gelak, tamo muntahdarah okay. Actually ada banyak lagi gambar photoshoot raya, kalau gigih nak menatap boleh klik SINI. Sekian!

Friday, September 9

Sudah-sudahlah bercuti berbelog tu hoi. Cerita pasal raya la pulak.

Salam.

Yuhuuuuuuu! I'm back! Rindu tak? Rindu tak? Actually shaye rindu sangat nak berbelog tapi macam biasa bizi sangat sangat uols! Btw PC kat rumah still belum okay. Tak sempat-sempat nak pi hantar kedai. Nasiblah broadband dah bayar, jadi bolehlah online kat rumah guna lappy. Kemain kan kat entri lepas bagitahu yang shaye bercuti raya kan. Hehe. Cuti berbelog sangat!

Terasa lama sangat tak hapdet belog. Kalau dulu paling lama pun 2 3 hari je. Ini nak masuk 2 minggu hoi! #tepukdahi. Hilang mood sebab tertentu. Tu lah bila dah makin ramai pemenat dari peminat, shaye perlukan ruang untuk diri sendiri. #berbelogGayaArtis

Okay lah okay lah terus kepada point, nak cerita pasal raya. Macam biasa balik kampung Perak dan Selangor. Raya tahun ni biasa-biasa je. Takdelah meriah mana. Sedara-mara pun tak ramai yang bertemu mata. Raya tahun depan beraya dengan laki pulak. Eh? Haha! Raya ni pulak kena menghulur duit raya. Yelah sebab dah kerja kan. Feeling-feeling sangat  gaji pertama time raya!  Berabis jugak tau. Sebut pasal duit raya, disebabkan susuk awet muda ni shaye still dapat duit raya lagi okay!



Sampai-sampai kampung Perak kitorang anak-beranak cari Abah dulu. Rindu-merindu okay sebab Abah balik kampung awal sebelum raya. Sebab dia dah pencen tahun ni so suka hati dia nak balik kampung bila tak macam tahun-tahun sebelum ni. Nak teman Opah kat kampung.  Shaye, mama dan adik-adik? Balik lambat sket la sebab shaye kerja, mama jaga Mimi, adik pon tak balik dari tempat belajar lagi. So, pagi-pagi raya kami sampai kampung terus salam-salam pelok-pelok Abah semua. Mama nak feeling drama nangis senyap-senyap. Rindu Abah lettew. Maklumlah tiada lagi gaduh-gaduh manja di pagi raya.

Alhamdulilah, rezeki mencurah-curah. Black beri beri jatuh daripada langit. Boleh? Now I can update myself with twitter, fb, blog, di mana saja. Sukaaa! Semua kawan-kawan duduk meneka gaji pertama shaye masyuuuk eh sampai jatuh black beri beri sebijik. Padahal! I tell you black beri beri jatuh dari langit uols! Tak percaye sudah. Yelah sekarang kan nak topup kena tax, so meh ber-bbm. Kemain!

Korang, nak Bb pin please! 

Sejak bercuti dari berbelog ini, macam-macam plan dalam kepala. Siyes! Nak setelkan hal-hal yang belum setel, nak upgrade belog sebab macam dah bosan tengok template lama, nak itu nak ini. Nak ke sana ke sini.  Macam-macam sangat!  Penuh penuh dalam kepala ni.

Kerja 6 hari seminggu sangat membataskan shaye untuk merayap sana-sini. Jadi dalam sebulan shaye hanya ada 4 atau 5 hari lebihan (cuti) untuk shaye ke mana-mana. Macam biasa jadual hujung minggu harus dipenuhkan. Supaya penyakit kemurungan shaye tak kembali. Sebab kalau duduk rumah memanjang mati kutu hoi.


See? Jadual bulan ni dah penuh. Yeay! Ni pon kalau takde aral melintang. Maklumlah bulan raya ni banyak benor jemputan rumah terbuka. Jadi lepas-lepas ni kalau nak ajak keluar sila booking sebulan awal. Kekwat kan! Bila masa entah date seswai nak buat open house ni. Semua dah penuh tau.


Pergi sana sini open house rumah orang kemain. Tengoklah nanti kalau ada kelapangan dan dah confirm shaye jemput uols okayy. Tapi tapi tapi ada ke yang nak datang? Hehe. Make sure datang eh kalau shaye buat open house! Okay lah teruskan menatap gambar raya. Actually ada banyak gambar tapi semua yang cousin shaye tag kat fb. Maybe ada yang uols dah tengok kott.


3 dara pingitan yang belum kawin. Seorang dah bertunang, yang lain otw katanya!


Baju raya kali ini banyak sekali. Semalam baru lepas beli lagi 2 pasang. Boleh? Hahah takdelah. Shaye beli baju untuk lepas raya je. Ade ke?  Actually masa raya shaye just pakai  baju raya advance yang shaye dah pakai 2 3 kali pegi majlis mana-mana.  So, kalau dah baju tu dipakai time raya, consider baju raya la kan? Siapa kata baju raya tu wajib baju baru? Jeng jeng jeng!

Cakap pasal baju raya, semua baju raya tahun ni adalah ditaja ye uols. Hahah. Baju merah tu je shaye beli sendiri. Baju purple tu hadiah risik hari tu, dan baju hitam+kelabu baju yang dapat masa majlis #satucintaduajiwa hari tu. Okay sambung tatap gambar raya.
  
 

Bergambar dengan adik-beradik.


  


Tadaaaaa! Si pari-pari kecil pon dapat baju yang sama okay masa bertunang hari tu. Nak kata Mimi dapat hadiah hantaran sekali sebab shaye langkah bendul dia tak jugak. Haha. So, raya kali ini Mimi dapat baju sedondon dengan #bakalbapaktiri dengan mak angkat dia ni. Pakej anak-beranak katanya. 

Okay lah. Itu saja laporan raya dari shaye. Tunggu laporan seterusnya! Bai bai!
Lazada Philippines