Tuesday, December 27

Petua kurus. Jom diet sama-sama?!

Salam semua.

Yuhuuuuuuu! Bertemu kembali kita setelah sekian lamanya. Bosan kann tengok belog shaye. Biaselah tuan belog pemalas sangat nak hapdet. Oklah terus kepada topik serius. Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru dan shaye percaya rata-rata ramai yang pasang azam nak kurus termasuklah shaye! T__T

Apa? Shaye bukan gemuk? No no no jangan percaya. Selama ni shaye gunakan susuk untuk mengaburi mata semua je. Percaya tak? Ngeee. Oklah tak gemuk gedempol tapi ikan paus saiz XS je kann? Kannn? Shaye ni gemok uols tapi gemok tersembunyi. Faham? Yelahh ade banyak lemak-lemak tersorok kat badan ni ha. Okay tengok gambar kat bawah.


Nampak seorang budak gemok berada disamping dua budak kurus? Jangan cakap tak nampak sebab nak jaga hati okaay! Nampak tak peha kepsi kat situ? Lemak tetepu kat perut berjaya di cover sebab tahan napas masa ni. Sumpah tahan napas ye uols! Pipi tak payah cakaplah, pipi pinggan acropal okayy! Huhu! Sebelum ni lagi gemuk uols, tak percaya? Baca SINI.


Lagi-lagi dah nak kawin homai risaunyaaaa. Seksa sangat nak try baju sebab semua letak saiz patung. Macam pinggang shaye memanglah saiz patung, tapi patung bear! T__T Di sini shaye ingin replace azam tahun lepas, nak menurunkan lemak tetepu di badan demi mendapatkan saiz pinggang patung! Hehe. Jom ikut tips ni, kite cuba sama-sama tauu tauuu!

Petua Nak Kurus Mulus Halus Telus

1. Tanamkan azam dan mesti kuat semangat
Dah nak tahun baru kann? Cepat-cepat tanam azam dan mesti tetapkan hati  dengan azam tersebut. Bukan nak suruh kurus keding meleting tu, tapi dapat berat badan yang ideal pon jadilah kann? Tetapkan azam untuk menurunkan 0.5kg atau 1kg dalam seminggu. Maksudnya kena ada penimbang kat rumah. Sediakan buku nota dan catit dalam seminggu berapa berat uols untuk tengok ada perubahan ke tak.

2. Kawal pemakanan
Tamolah bila diet tu asyik nak makan je. Apa jenis diet tu kann? So, kawal pemakanan. Jangan makan makanan yang manis sangat. Diabetes naya je. Banyakkan minum air masak. Jangan minum ais kalau nak jaga perut. Dan yang paling penting banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk melancarkan pelawasan dan jaga kulit.

3. Tetapkan waktu makan.
Ingat, bila diet jangan tak makan langsung sebab bila kita tak makan metabolisme kite ni rendah. Faham tak? Maksudnya bila kite tak makan, kita kebulur. Bila kebulur, kite makan nauzubillah. Kalau boleh dengan pinggan-pinggan nak telan. Jadi elakkan. Make sure makan tetap pada waktu. Jangan lengahkan.

Contoh : 
Sarapan : Antara jam 7.00 -7.30 pagi,
Makan tengahari : 12.30 tengahari - 1.30 petang
Minum petang : 3.30 - 4.00 petang
Makan malam: 6.30 petang - 7.30 malam


4. Ambil Dalam Kuantiti Yang Sedikit
Bila tengah berdiet boleh kalau nak makan je kejenye tapi pastikan amik kuantiti yang sedikit. Macam kite gunakan psikologi, kalau nak makan gunakan pinggan yang kecik. So bila tengok nasi penuh-penuh pinggan kecik tu buat kite feeling makan nasi banyak. Kurangkan makan secara berperingkat. Jangan mengejut sebab takut perut tak dpat terima. Kena gastrik naye pulak.

5. Senaman Ringkas
Buatlah senaman ringkas. Sebab?? Bila berat badan menurun kulit yang menegang tu jadi kendur. Makanyaaa bila dah kurus mesti kita taknak ade masalah kulit menggelebeh kann? Sebab tu kena banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Agak-agak perut buncit, buat sit up ke, berenang, joging ke. Buatlah apepun asal boleh keluarkan peluh dan buat kulit kite jadi tegang semula.

6. Rehat Secukupnya
Pastikan uols dapat rehat secukupnya. Tidur dalam 6 hingga 8 jam sehari. Jangan tidur lebih pulak. Same jeee tak payah diet. Sebab itu menternak lemak namanya. Hehe. 

Oklah itu je petua kurus untuk hari ni. Lepas ni kite cuba sama-sama tauu tauuu! InsyaAllah! Good luck! :)

Jangan patah semangat!

Wednesday, December 21

Baju Nikah

Salam semua.

Ehem rindu tak? Whatever la uols nak cakap shaye biskut ke ape, shaye dah tak peduli dah. Ngeeeee. Seriously, tak banyak masa nak hapdet belog macam dulu. Masa lapang sangat minima. Lagi-lagi selalu busy dengan segala preparation. Homaii bulan doblas dah nak sampai penghujung, risaunyaaaaa risaunyaaaa!

Dalam banyak-banyak persiapan, nak cari baju punyalah payah. Tahu je lah ada butik dia bagi pakej murah gila tapi baju tak cantik, ada yang baju cantik yang amat tapi mahal pon yang amat. Dalam bulan lepas dengan bulan ni saje sibuk cari baju pengantin. Kejap pegi butik sini, butik sana. Alahai. Yuhuuu, tapi kira ok lah dah dapat dah sepasang. Ekceli nak baju idaman tapi atas sebab-sebab tertentu tak dapat sewa. Tapi takpelah dapat sarung kejap pon jadilah. Kann kann kann?

Ekceli shaye tengah pikir idea untuk buat baju nikah cemana. Kain dah siap beli dah. Tadi duduk gugel gambar design baju nikah ada dua yang shaye berkenan. Ehemm cantikkk kann! Shaye nak baju yang simple je tapi niceee.



Ekceli shaye nak mintak jasa baik uols agak-agak siapa yang punya idea terpendam takpun bakat terpendam bagi idea untuk baju nikah. Tamo malu-malu segan email kat shaye okay! Kalau tamo email, komen kat entri ni pomboley!

Email kat mana? Nah!
errapazira_86@yahoo.com

Tuesday, December 13

Kisah Mimi dengan Ikan Paus !

Cerita bermula semasa shaye melepak-lepak, bersantai-santai dengan budak kecik ni kat rumah,
Shaye : Mimi sayang....Mimi dah besar nak jadi apa?
Mimi : Mimi nak jadi....ikan paus!
Shaye : (=__=!)

Situasi dalam kereta berdua dengan Mimi,
Mimi : Kite nak pegi mana ni?
Shaye : Kite nak pegi jalanlah...yeayyy!
Mimi : Pegi tengok ikan paus ke??
Shaye : (=__=!)

Situasi masa duduk berduaan dengan Mimi tepi laut,
Mimi : Eeeeeeeeeeee kapal terbang!
Shaye : Hey boat lah.
Mimi : Boat! Boat!
Shaye : Pandai pong!
Mimi : Bila ikan paus nak lalu ni?
Shaye : (=__=!)

Situasi kat dalam Carrefour dengan Mimi,
Shaye : Haaaa yang ni sotong.
Mimi : Sotong!
Shaye : Yang ni apa?
Mimi : Kentang!
Shaye : Hoi ketamlah!
Mimi : Ketam!
Shaye : Yang ni?
Mimi : IKAN PAUS!!!!!!
Shaye : (=__=!)


Hasil komentar :

Sunday, December 11

Pssssstt, korang bulan yang mana?

Januari
- Mudah jatuh cinta.
- Mudah melupakan perasaan cinta terhadap orang yang dicintai sekiranya dikhianati.
- Pandai mengambil hati pasangannya.
- Selalu berdiam diri ketika bertemu dengan pasangannya.
- Bersikap romantik tapi tidak pandai memperlihatkannya.
- Sikap cemburu yang tinggi terhadap pasangannya tapi tidak kisah sekiranya pasangannya cemburu terhadapnya.
- Bakal jadi seorang bapa atau ibu yang penyayang.
- ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh-sungguh apabila melakukan kerja
------------------------------------------------------------------

Februari
- Sukar untuk jatuh cinta .
- Amat hormat kepada pasangan.
- Amat suka memikat pasangan.
- Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.
- Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya
- Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran (hanya pasangannya yang tahu) .
- Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.
- Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.
----------------------------------------------------
Mac
- Mudah menawan hati pasangannya.
- Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.
- Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati.
- Sangat baik dalam menjaga perhubungan.
- Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.
- Perasaan cemburu yang minima.
- Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya.
- Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.
- Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.
-----------------------------------------------------

April
- Individu yang amat sukar untuk jatuh cinta.
- Selalu memendam perasaan terhadap individu yang dicintai.
- Sukar dan malu dalam meluahkan isi hati.
- Sentiasa ingin diberi perhatian.
- Amat cemburu dalam perhubungan.
- Kesetiaan teguh terhadap pasangannya.
- Emosi cepat terusik dan mudah terluka.
- Sentiasa menjaga hati pasangan dan pandai memujuk.
- Romantik dan terlalu romantik.
- Sukar melupakan pasangan walaupun dilukai.
- Sukar berlaku curang dan amat menyayangi pasangan.
----------------------------------------------------------

Mei
- Amat mudah jatuh cinta.
- Baik dan jujur dalam perhubungan.
- Pandai menarik hati pasangan.
- Perasaan cinta yang mendalam.
- Mudah untuk di pujuk.
- Mudah menerima cinta seseorang.
- Pilihan yang tepat dalam berpasangan.
- Nekad untuk menjaga hubungan yang baik.
- Pandai mengatur hidup pasangan (bukan Queen Control atau King Control) .
- Suka mengangankan sesuatu yang indah bersama pasangan.
- Sentiasa dahagakan kasih sayang dari pasangan tapi tak pandai memperlihatkan.
- Ambil berat dalam menjaga hubungan.
----------------------------------------------

Jun
- Amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan.
- Sukar melukai dan memahami hati pasangan.
- Mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.
- Cerewet dalam hubungan.
- Selalu beremosi.
- Mudah merajuk dan mudah di pujuk.
- Selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang.
- Elok untuk menjadi Ibu yang baik.
- Dahagakan pujian dari pasangan.
--------------------------------------------

Julai
- Amat suka didampingi pasangan.
- Sukar dimengerti oleh pasangan.
- Sentiasa menjaga maruah diri, pasangan danperhubungan.
- Amat mudah dipujuk dan berterus terang.
- Amat menghargai kesetiaan pasangan.
- Mengambil berat dan mengasihi pasangan
- Berkebolehan untuk meluahkan isi hati terhadapindividu yang dicintai.
- Mudah terluka dan lambat untuk pulih.
- Suka merajuk dan dipujuk.
- Setia terhadap pasangan.
- Suka mendengar dan tidak suka membantah.
- Cemburu terhadap pasangan.
- Suka menilai dan menjaga perhubungan.
-------------------------------------------------

Ogos
- Pandai memujuk pasangan
- Suka memimpin pasangan.
- Romantik, Pengasih dan Penyayang.
- Kelam kabut dalam perhubungan.
- Sangat sensitif .
- Mudah meluahkan kata cinta pada sesiapa yang berkenan.
--------------------------------------------------

September
- Bersopan dalam hubungan.
- bertolak ansur terhadap pasangan.
- Suka mengkritik pasangan.
- Sangat prihatin terhadap pasangan.
- Sangat sensitif dan emosi.
- Pandai memahami pasangan.
- Kurang menunjukkan perasaannya terhadap pasangan.
- Sukar melupakan sekiranya hati terluka.
- Mudah simpati dengan perasaan dan masalah pasangan.
- Pandai menyimpan perasaan.
- Suka berterus terang jika perkara itu tak disetujuinya.
------------------------------------------------------

Oktober
- Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.
- Suka disayangi dan menyayangi pasangan.
- Sopan terhadap pasangan.
- Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan.
- Mudah terluka hati sekiranya pasangan ada melakukan kesalahan terhadapnya.
- Emosi yang mudah terusik.
- Pengasih, Penyayang terhadap pasangan.
- Cemburu dan terlalu cemburu.
- Romantik
- Memahami pasangan.
----------------------------------------------

November
- Cermat dan teliti dalam menjaga perhubungan.
- Amat berahsia dengan pasangan dan sesiapa.
- Agak degil dan kuat pendirian.
- Mudah ambil berat terhadap pasangan.
- Emosi yang mendalam.
- Perangai tidak dapat diramal terhadap pasangan.
---------------------------------------------------

Disember
- Pemurah terhadap perhubungan
- Mudah jatuh cinta dalam masa yang sama.
- Tergesa-gesa dalam perhubungan
- Suka didampingi oleh pasangan.
- Benci bila dikongkong.
- Berbakat untuk kahwin lebih dari satu.(Utk Lelaki)
- Suka mempengaruhi pasangan.


*gambar hiasan*

Saturday, December 10

November yang padat berlalu pergi, selamat datang Disember.

Salam semua.

Hello I'm back! Sedih kann belog ni dah macam biskut, kejap hapdet kejap tak. Tuan belog bizi sangat ye kawan-kawan. Lagi-lagi kat opis dah tak boleh obvious online sangat sebab tak fokus time kerja. Segala aktiviti laman sosial terpaksa dihentikan time bekerja. Malam pulak dah penat, sabtu ahad? Lagilah full dengan aktiviti lain. 

Cepat betul masa berlalu, sedar tak sedar dah masuk Disember kann. Terasa macam Disember lepas baru semalam berlalu. Sungguh takmo ingat Disember lalu. Oklah dah Disember means tinggal berapa bulan lagi nak kawin. Hoyeahh! Takut. T__T. Dipendekkan cerita dalam entri ni shaye selitkan segala aktiviti yang dialalui sepanjang November. 

6 November 2011 - BBQ Di Hari Raya Haji


Raya haji orang sembelih lembu segala kann? Tapi kitorang buat BBQ kat rumah. Jangan ingat buat BBQ je, ketupat rendang semua ada. Dengan mihun suplah, apelah, dengan makanan makcik shaye bawak, meriahhh sangat. Ajak sedara datang rumah, ajak #tunangkite sekali. Rasakan melantak dari pagi sampai malam.

7 November 2011 - Makan besar sempena birthday Abah


Makan sesaje kerja kitorang anak-beranak kann kann? Manalah perut ni tak membuncit. Alahai. Tapi birthday Abah punya pasal Mama nak belanja masa ni. Shaye? Ehem, shaye dah bagi hadiah special kat Abah. Yeayy! Tapi Abah tetap pakai baju hadiah orang tu bagi. Jeles sekali.

12 November 2011 - Misi survey hal kahwin-kahwin


Mengikut tarikh yang telah ditetapkan kami dah tak boleh lembab-lembab lagi nak uruskan apa yang patut. Dan disebabkan kami berkenan sangat baju kat satu butik ni, sanggup pergi booth kat Festival Pengantin kat Mid Valley. Gila nak pengsan masa ni sebab terlupa nak makan dari pagi dah tu menapak satu KL sebab terpaksa survey banyak benda. 


Gigih ni curi masa lepas balik kerja untuk setel apa yang patut. Oh sebab shaye kerja pada hari Sabtu dan wujud kekangan masa untuk join sebarang aktiviti pagi Sabtu, shaye tak dapat join #KarokWithPojie. Tapi takpelah dapat jumpa segala #retis jemputan kat luar tempat karok je.

13 November 2011 - Melawat Rumah Orang Tua Al-Ikhlas.


Penat tu penat jugak, bukan penat sket tapi penat banyaaaaaaaaaaak! Tapi tetap taknak lepaskan peluang untuk join aktiviti kemasyarakatan yang dianjur oleh warga Twitterjaya. Yang ni shaye sempat hapdet, boleh baca SINI.

19 & 20 November 2011 - Kerusus Kawen!


Alhamdulilah, dah selamat berkursus di Masjid Negara KL. Jauh tak pergi kursus? Rasakan. Haha. Feeling Nur dengan Adam macam dalam cerita Nur Kasih sangat masa ni. Korang jangan muntah darah tauu tauu. Kalau tak suka tengok gambar scroll ke bawah cepat-cepat. Ngeee!

20 November 2011 - Sempat Lagi Tengok Teater Bangsawan


Balik je kursus, terus bergegas beli tiket sebab nak tengok teater bangsawan yang dipersembahkan di Panggung Bandaraya KL. Dah alang-alang terus singgah menonton kejap. Mengantuk pon ada sebab baru lepas habis kursus kann tapi terus segar sebab nampak Dato' Jalaluddin Hassan keluar pentas. Motep? Mestilah sebab sukaaa dia berlakon!

26 November 2011 - #TeaWithPojie


Yuhuuuuuu orang ajak naik cruise rugilah taknak kann. Dah orang nak belanja, harus pergi. Tapi shaye special guest takpe takpayah tweet untuk simple CONTEST ni pon takpe kann kann. #jelingjeling sana.

Patutnya Nisa Kay dengan PutriMawar (ENTRI INI) yang dapat peluang naik sama tapi masing-masing ada hal, terpaksalah kita cari orang untuk menggantikan tempat diorang. Yelahh kan dah bayar kann rugilah. Nasiblah Iva dan husband dia #kandajebat nak join. So kitorang minum petang sambil belayar bersama-sama. Kemain kau. Belayar katanya. #tahangelak





Macam mana pengalaman? Bestlah kann. Sweet je. Actually shaye tak pernah naik benda alah ni so gayat semacam takut lemas padahal slow je pun. Perghhh! Tapi dah lama-lama dah tenang dah. Hehe.

27 November 2011 - Hari Keluarga Mendirikan Keluarga


Awal Muharam. Penghijrahan status blogger Anak Perak dan Redlinda (tak jumpa blog nak kasi link) daripada bujang dah jadi laki bini. Alhamdulilah. Sebagai rakan blogger, kenalah pergi tengok diorang kahwin. Disebakan hari tersebut ada banyak sangat slot, kitorang terpaksa gerak awal dan makanya sebelum pengantin sampai kitorang dah sampai dulu. Rasakan!



Tak pernah lagi bawak Mimi keluar sekali sejak tahun lepas. Rindu benor nak bawak anak angkat jalan-jalan. Habis kantui kat media gambar anak. Ececeh. Siapa yang tak kenal shaye semua kompius siapa budak kecik ni. 


Tengah khusyuk bagi si kecil makan, cik Hel datang mai tegur. Terkejut kite tauu tauu. Siyes lama tak jumpa cik Hel. Ehem dia bawak tunang dia tauu tauu. Sempat gak cerita pasal planning majlis dengan cik Hel.

Lokasi seterusnya, rumah kakak kitaaaaaaaa! Sejak mentunang tak pernah jumpa dia sebab bizi sangat. Sampai dia beranak-pinak baru nak pi jengah. Homai baby Syakir dah besar. Dah jadi aunty dah shaye. Masa pergi lawat baby Syakir, Mimi kann ikut sekali. Sebab kitorang semangat tengok baby, sampai satu tahap tu Mimi duduk di suatu sudut termenung sambil jeling kitorang sebab jeles sangat. Kurang kasih sayang kononnya. Kelakar. 


Lokasi seterusnya, rumah #BFF kiteeeeeeee! Tengok baby Auni pulak. Masa ni dia baru 2 minggu, lagi kecik dari baby Syakir. 


Tengok tu kemain suka. Kantui gigi rusak si Mimi. Alahai.

4 Disember 2011 - Hari Bersama Bakal Family.


Yuhuuuuu family dia kemain ngajak pergi A Famosa Melaka bercanda ria anak-beranak. So, kita enjoy!



Lepas mandi-manda singgah Nilai 3 pulak. Paham-paham sendirilah orang pergi nilai 3 tu cari apa kan. Penat sangat tapi berbaloi sebab semua aktiviti tercapai dan berjalan dengan lancar. Sekarang nak isi jadual bulan Disember pulak. #okbai.


Nak keluar dengan shaye? Nak ajak ngedate?
Sila booking sebulan awal. Sekian. 
*statement mintak lempang*
Lazada Philippines