Wednesday, May 30

Mr.Troytron kahwin | Sesat di Lost World of Tambun

Salam semua,

Yuhuuuuu! Saja nak menaip entri ringkas khas. *taip laju-laju sebab time kerja*

Firstly, tahniah diucapkan kepada Encik Hasnal Akmal (Mr.Troytron) dan Puan Ain kerana telah pun selamat menjadi pasangan suami dan isteri last week. Homaigod macam tak percaya cepatnya masa berlalu. Tahniah juga diucapkan kepada semua kawan-kawan yang kahwin last week. Ramai okay. Ada dalam 5 6 jemputan dalam hari yang sama. Tapi shaye dan laki berkeputusan nak pi yang paling jauh iaitu Ipoh!


Wedding diorang takdelah kat betul-betul bandar Ipoh tapi kat Tanjong Rambutan. Nasiblah shaye dah kenal dengan si Akmal ni dah lama. Gigih tauuu! First sekali jumpa mamat ni 5 6 tahun lepas kat tepi bus stop tengah tunggu bus nak deting masa kat Politeknik dulu, dengan gefren dia merangkap bini dia la sekarang ni. Diorang ni kira junior shaye lah. Dalam hati cakap "Ehh baru 1st year dah couple? Dasatt!"


Then shaye pi training praktikal kat Taiping, masa tu zaman-zaman Myspace. Tetiba si Akmal tu add. Dalam hati cakap "Ehh? Macam kenal. Ini mamat yang deting dulu". Pastu masa tu baru start kenal. Ewahhh! Lepas training praktikal, balik poli balik. Pindah rumah sewa baru. Kebetulan nak keluar pegi kelas terkejut tengok si Akmal tu duduk rumah depan siap-siap nak pi kelas jugak. Perghh siap lari masuk dalam balik pastu mesej tanya rumah kat mana. Dan-dan tu kitorang baru tahu yang kitorang berjiran rupanya. Keji kann.


Then kitorang berkawan sampailah sekarang. Dia ni baik hati. Setia okay jangan main-main. Kalau dia ajak lepak, sure dia heret Ain sekali. Kalau tengah video call dengan dia, Ain kat sebelah okay. Nice. I like his way. Maka nak timbul salah faham pun susah. Ain pun jenis bukan yang cemburu buta. Seriously suka cara diorang. Ada satu tempoh masa dimana masa tu kitorang dalam keadaan yang sangat down disebabkan masalah yang sama, masing-masing cuba bantu untuk motivate diri masing-masing dan alhamdulilah. See? Sekarang semua orang bahagia kann? #lompatbintang

*Pengantin baru*

Oklah oklahh sambung cerita, lepas pegi wedding diorang. Nampak tepi jalan Lost World of Tambun. Laki bini geram je. Terus singgah okay. Dengan baju kurung lagi. Nasiblah terus pegi beli baju mandi. Suka! Masuk Lost World of Tambun (LWOT) ni RM45 per person. Itu pun tak termasuk dengan harga kalau nak main taman tema dia sebab semua guna token. Kitorang sempat mandi-mandi je sebab masuk pun dah dekat jam 4pm.



Best ke tak? Not bad. Sama je macam Sunway Lagoon cuma kecik sket. Tempat cantik sebab dekat dengan gunung-gunung tu kann. Ada tempat Spa, lepas tu siap ada gua tauu (lupa nama gua tersebut), boleh naik keretapi, nak kayuh kenderaan berbentuk angsa kat tepi tasik pomboley. Nak tengok harimau pon ada. Tapi yang paling menarik ada jakuzi dan hot spring. Pada shaye, tempa itu seswai sangat bagi sesiapa yang nak tenangkan fikiran. Boleh berendam sambil tengok pemandangan cantik. Siyes! Okay layan gambar.





Dah nak malam tak reti-reti balik. Nak keringkan baju tapi sket-sket berendam. Aiyohh. Disebabkan perjalanan kami masih jauh, terpaksa heret badan untuk balik KL. Dah siap-siap sarung baju kurung semula, masa untuk pulang ke rumah!


Tapi.........orang tu nak jugak pizza cap Tambun, layankan aje sebelum pulang ke KL. #tepukdahi



Komen membina dari shaye untuk LWOT :
  • Harga tiket agak mahal ye tuan puan tapi nasib baik ada hot spring yang best. Kira puas hati la juga.
  • Harga untuk loker RM10. Agak mahal sedangkan banyak aduan loker tak boleh buka semula dan sebagainya. *salah satu mangsa*
  • Tempat sangat cantik, kalau pelbagaikan lagi benda-benda yang ada kat situ tak mustahil kalah Sunway Lagoon.

Tuesday, May 15

Kehidupan baru si isteri

Salam semua,

Sihat? Semoga semuanya sihat-sihat belaka. Homaigod seriously malas gila nak hapdet pasal majlis kahwin hari tu. Tunggu bulan depan lah ehh? #matila. Dulu-dulu berangan lepas majlis nak buat entri b2b untuk bakal pengantin tapi malas pulak. Nasiblahh kalau penyakit malas dah mai. Nak hapdet gambar kahwin pun malas. Mana yang ada orang tag-tag kat facebook pun itu-itu je lahh sebab kite belum dapat gambar dari official photographer lagi.

Baru-baru ni baru perasan yang ramai gila blogger yang mengakhiri zaman bujang mereka. Bukan blogger je, kawan-kawan berderet nak kahwin. Ini pun dah full jemputan sampai bulan doblas #oktipu. Tiap-tiap minggu pergi jemputan kahwin je jimat belanja tak payah masak. Gituuuuuuuuu. Padahal pemalas.

Kehidupan selepas bergelar isteri? Soalan cepumas semua orang. Opkos la happy! Even kadang-kadang tu homesick kat rumah mama abah, tapi tetap happy berada di sisi suami tercinta. Ewahhh! Rutin harian bukan macam dulu lagi ye tuan puan, semuanya zappppppppppp...... berubah!

Bangun subuh-subuh lagi dah mandi sebab nak bersiap pergi kerja. Nasiblahh ada suami yang berhati mulia selalu siapkan bekal pagi-pagi time shaye terhegeh-hegeh bersiap. Seronok kannn? Pergi keje pagi, balik keje kadang-kadang dah malam. Time tu laa nak mengemas, time tu la nak memasak. Time tu jugaklah nak basuh kain segala. Alhamdulilah laki bukan jenis yang goyang kaki tahu nak mengarah bini je kann. Nasib baik dia rajin sangat menolong. *puji lebih mungkin dapat upah ciom lebih #okbai*

Apa yang seronoknya dah kahwin? Ehemm, opkoslah seronok sebab kita dapat housemate takpun roomate baru. Masak sama-sama, mengemas sama-sama, solat sama-sama, pergi kerja sama-sama, tidur sama-sama,  mandi sama-sama. Ehh? Hehe. Takdelah. Opkos seronok sebab kita dah ada peneman hidup susah dan senang. Dugaan tu datang bertimpa-timpa. Cabaran itu sentiasa ada ye tuan puan. Apa yang pasti secara sedar atau tidak masing-masing cuba untuk menjadi seorang yang matang, bertanggungjawab, yang saling melengkapi antara satu sama lain, yang saling menyayangi, mengenali diri seadanya. InsyaAllah.

Selepas ni ada banyak lagi yang perlu ditempuh, apa yang pasti insyaAllah shaye tak sendiri. Ada peneman di sisi. Ada keluarga yang menyayangi. Mohon teman-teman sentiasa mendoakan kami.


Kepada teman-teman yang buat liputan pasal wedding kami kat belog masing-masing, terima kasih  banyak diucapkan. Doakan yang baik-baik okay. Kat bawah ni link yang shaye jumpa, yang shaye tak perasan tu boleh tinggal komen dengan link boleh shaye share kat sini. Al maklumlah tuan punya belog pemalas sangat nak hapdet belog lagi-lagi bila lappy rusak dengan bb sekali rusak. #terjutlaut

*gambar masa majlis bertandang di Muar 14 April 2012*
*Rindu si peri teramat sekali*

Oklahh next time shaye hapdet belog lagi (KALAU RAJIN). 
Bye nak balik masak! *online kat opis*
Lazada Philippines