Tuesday, July 24

Mudanya kau kahwin dik?

Salam semua,

Macam biasa time puasa malas nak pergi lunch (dah kata pun kau puasa). So online kejap. Tengah blogwalking terbaca pasal orang kepochi-kepochi mengenai budak enam belas tahun kahwin budak empat belas tahun. Patutlah semalam kat Twitter orang kepochi pasal isu kahwin muda. Tak percaya? Jap ehh nak tepek video. Nah :



Masa mula-mula tengok video ni rasa macam what the....? Apa ni? Apa ni? Main kahwin-kahwin ke apa ni? Tak pecaye tauu. Serius muda sangat. Tapi dah terang-terang diorang kahwin muda. Tak salah pun kann? Yep memang tak salah pun, malah dapat pahala lagi.

Pengantin lelaki tu umur baru 16 tahun. Sebaya betul dengan adik last shaye. Pada pendapat shaye la kan, lelaki yang belum mencapai umur 21 tahun masih belum mampu bersifat matang. Kalau ada pun tak banyak. Bila tengok pengantin lelaki terus teringat kat adik shaye. Lepas tu terbayang macam mana dia nak menyara anak dara orang. Dengan perangai bebudak dia lagi.  Bangun tido entah pukul berapa. Hari-hari melepak. Matilah ngumpat adik sendiri kat belog. Hehe. Nasiblah! Contoh ye, contoh. Tahun depan baru nak ambil SPM. Yang perempuan pulak baru tingkatan dua. Besar tau tanggungjawab seorang isteri. Kena bersedia dari pelbagai sudut tau. If shaye jadi kakak diorang shaye takkan benarkan. Tunggu lepas SPM kalau ye pun. Sekurang-kurangnya ada peluang cari kerja.

Pada shaye, perkahwinan itu adalah suatu ikatan yang suci dimana termeterainya perjanjian antara dua hati untuk sehidup semati. Hidup susah senang bersama. Saling melengkapi. Bertanggungjawab menjaga antara satu sama lain. Bila dah kahwin, kita sendiri akan perasan yang kita dah melalui satu fasa yang lain, bukan macam zaman muda dulu. Tak sama ye uols. Tak sama. *geleng-geleng kepala*

Tetapi perkahwinan itu bukanlah sesuatu yang membebankan. Banyak yang kita akan belajar.  Percayalah! Lebih-lebih lagi erti kehidupan. Belajar menghargai, belajar kekal menyayangi, belajar cekal hati, belajar menghormati, belajar berdikari, belajar memperbaiki diri dan banyak lagi. Taknak cakap banyak pasal adik-adik tadi sebab kahwin awal, cuma harap yang pengantin lelaki kena cepat matang, usaha untuk jadi suami terhebat. Begitu jugak dengan si isteri. Jangan jadikan perkahwinan itu sebagai alasan untuk masing-masing bebas untuk buat apa saja. Peganglah tiang rumahtangga itu dengan penuh tanggungjawab. Sebab itu yang paling penting.

Apa pun selamat menempuh fasa baru!

*Kepada yang plan nak kahwin tu, sila pastikan persediaan mental dan fizikal dah cukup okay!*

Monday, July 23

Membebel melepas rindu kepada belog

Salam kerinduan buat semua,

Gila tak berbulan-bulan tak jenguk belog. Ekceli bukan tak jenguk, setiap hari tau tengok belog cuma takde masa nak update je. Tak kisahlah ada orang nak baca ke tak yang penting shaye dapat menulis. Antara faktor utama tak dapat update belog selalu macam dulu ialah kekangan masa. Serius takde masa nak update. Aktiviti tiap minggu macam-macam. Macam-macam nak story tapi simpan je lah dalam kepala lagi-lagi laptop dah meninggal. Nak menulis pun kena menulis curi-curi kat opis. Sambil-sambil kepala tu berpusing 360 darjah untuk pastikan orang belakang tak baca. Boleh?

Alhamdulilah dah masuk bulan Ramadhan, semuanya berubah ye tuan puan. Yelah kata pun dah bertukar status jadi #PuanBini. Bukan macam zaman bujang dulu. Tahun ni adalah tahun pertama berpuasa, beraya dengan suami tercinta. Ewah! Yep, tak dinafikan seronok. Ni dah masuk 3 hari kita puasa kan, tak berapa nak sihat. Shaye batuk-batuk teruk. Pepagi laki geram je tengok bini lembab bangun masak sahur. Ampun bang, kite tak cukup tidur lately. Hope cepat sembuh hendaknya. Kehidupan sekarang dah bertukar. Semuanya adalah lebih kepada tanggungjawab. Tak boleh malas-malas lagi. Memasing bukanlah perfect, insyaAllah dengan setiap kekurangan kami akan saling melengkapi. 

Ekceli takde apa sangat nak cerita. Mungkin sebab banyak sangat nak cerita sampai tak tahu nak start dari mana. Ermmm, baru-baru ni baru lepas pergi bercuti di Terengganu bersama teman-teman. Not bad. Best jugak. Esok lusanya lepas pergi Terengganu, pergi birthday party pulak.  Anak kakak angkat. Last week? Join event 1M4U di KLCC. Meriahhh sangat. Tetiba join flashmob kan? Syhhhhh! Taknak cerita pasal tu sebab rasa macam badut sangat. Lol. Paling latest? Hari ni baru sampai KL sebab Sabtu lepas balik Muar untuk berbuka puasa dengan family mertua. Busy gila dengan aktiviti macam-macam tiap minggu. Aktiviti untuk next week? Maybe berbuka puasa bersama anak-anak yatim. InsyaAllah.

See? Busy kannn? Tapi sekarang ni pergi mana-mana soalan pertama orang akan tanya :

"Dah ada belum?"
"Dah ade isi ke?"
"Dah ke?" (sambil buat gaya peperot)
"Awak mengandung ye?" *terkejut aku tanya direct macam ni*
"Bila lagi?" *senyum-senyum sinis*

Stress jugak kekadang bila doplohempatjam orang tanya-tanya. Haishh. Bukan marah tapi biasalah kann soalan lazim buat pengantin baru. Baru ke? Maka saborrr je lah. Rezeki tu kan di tangan Tuhan. Kalau ada tu nanti, adelah. Kalau takde, kite tunggu. Boleh usaha kann? Tapi kalau ada punn shaye tak nak bagitahuuu. Kedekut kann? Kemain memasing tak sabor. Kitorang laki bini baru nak belajar bercinta. #pekupmuka  Sabor tau!

Berbalik kepada cerita puasa. Bulan-bulan puasa ni rindu nak berbuka puasa dengan teman-teman. Memasing dah contact untuk set date. Sabor yeee. Cari date seswai pastu kite berbuka sesama. Itu besfren kite yang duduk Melaka tu, bila nak berbuka sesama? jangan sentap-sentap memanjang okay. Stress kite tengok kamu tak happy. Senyum selalu okay!

Btw, masa rehat dah tamat. Kita sambung esok-esok kalau rajin. #okbai

Cakkkk!
Lazada Philippines