Saturday, November 24

Mencari Durian Crepe area Klang atau Shah Alam?

Salam semua.

Nampak gaya lately shaye macam rajin menulis kann? Kann? Ekceli dah hujung-hujung tahun ni kerja tak banyak sangat kat opis. So mengulor je lah kann. Opss! Okay berbalik kepada cerita utama. Sekarang kann semua orang kepochi sana-sini dengan fenomena Durian Crepe pulak. Dulu Pavlova. Bagusnya empunya idea yang mencipta Durian Crepe ni. Maklumlah sekarang kan musim durian. Kira takdelah balik-balik durian tu jadi tempoyak je kan.

Beberapa hari lepas shaye ngidam sangat nak makan Durian Crepe. Ehem. Ni ngidam bukan ngidam jenis nak dapat baby tau. Jangan pikir bebukan. Lambat lagi. Hehe. So, gigih la mencari Durian Crepe ni. Gigih jugak la gugel sebab nak cari area Klang atau Shah Alam je dekat-dekat dengan rumah. Makanya, terjumpalah satu belog ni:

*malas nak rotate gambar*

So tanpa buang masa terus contact tuan empunya belog, orangnya sopan-sopan je. Kitorang deal kat mana nak jumpa sebab beliau maybe meniaga kat rumah je. Kira cepat gak la, order pagi malam boleh amik. Tapi kalau nak beli kena pick up sendiri. So, lokasi shaye amik Durian Crepe hari tu dekat Giant Shah Alam dekat-dekat stadium tu. Punya lah pusing2 satu Giant tu rupanya dia tunggu kat luar Giant. Haishhh. Tapi takpe asalkan dapat makan Durian Crepe ni.

Slurppppppp! Lazat!

Lepas amik Durian Crepe ni, shaye dengan Mama (masa ni Mama temankan) pun masuk Giant sebab nak beli barang sikit. Kann tak boleh bawak barang masuk. Makanya tumpang letak barang kat kaunter tepi tu. Dah la barangnya ialah Durian Crepe je. Terang-terang orang kat kaunter tu nampak. Dia tenung lamaaaaaaaa je kat Durian Crepe tu. Shaye dah buat muka chuak-chuak takut dia telan satu. Opssss! Lepas bagi nombor dia tanya :

Akak kaunter : Benda ni beli online ye? Kat mana beli eh?
Shaye : Ha? Ohh haah beli online baru je amik tadi. Kenapa tak jumpa ke?
Akak kaunter : Tak jumpa. Teringin. Sbb benda ni tengah popular kan. Merata saya cari. Sampai ke Meru tetap tak jumpa.
Shaye : Yekee kesiannya. Kalau nak beli kat bekas tu ada nombor dia boleh amik.
Akak kaunter : Betul ke?
Shaye : Amik jeee. *terus masuk Giant sebab takut dia nak mintak satu. Keji tak? Haha*
Akak kaunter : (cepat-cepat amik nombor phone)

Tapi seriously cari jugak kedai yang jual kat area Shah Alam dan Klang tapi macam payah sikit. Hope akak tu dapat order dan dapat merasa gak Durian Crepe. Yehuuuu!

Shaye beli Durian Crepe ni dengan harga RM10 per paxx. 1 paxx ada dalam 4 ketul. Baru-baru ni opismet cakap dia pun ada order kat tempat lain, tapi RM10 untuk 3 ketul. Dia kata mahal sikit sebab orang tu guna durian jenis Musang King. Err? For me takde beza pun yang penting rasa durian. Kann? Lain orang lain selera. Ye dak?
Lepas ni nak try buat sendiri. Tengok resepi macam simple sangat. Cuma rajin tak rajin je kannn?

Friday, November 23

Video Terbaru Anuar Zain! *abam kite #okbai*

Salam.

Yehuuuuuu! Dah tengok dah video terbaru abam kite? Dah? Dah?!  *sejak bila pulak berabang?*. Btw teruja kite tengok beliau dengan gandingan Nora Danish merangkap kakak kite juge. *sejak bila jugak kau berkakak?*. Comel sangat dalam video ni. Pitam. Yang penting suka sangat dengan video klip terbaru beliau. Nice! Macam ala-ala video wedding tapi dramatik sikit. Kalau tak silap ianya ialah idea daripada Anuar Zain sendiri. Lagu best, lirik dia pun best. Terkesan sikitlah dalam hati. Apepunnnnnnnnn.....

Layannnnnnn saja !



Lirik Ajari Aku- Anuar Zain
Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu

Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku
Tuk terangi jalan ku yang berliku

Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku

Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

Ajari aku tuk bisa mencintaimu

Wednesday, November 21

Cerita Majlis Malam Berinai 7 April 2012

Salam.

Okay  sambungan entri sebelum ni. Sebelum ni kite cerita pasal nikah kann. Mengikut perancangan, nikah pagi macam dekat-dekat nak tengah hari. Lepas tu terus siap-siap untuk tukar-tukar baju. Persalinan la maksudnya. So, malam tu adalah malam berinai. Jeng jeng jeng! Dalam 1 hari digunakan sepenuhn ya. Jimat masa kannn? Maklumlah orang tu orang jauh kang payah nak buat majlis 10 hari 9 malam diorang satu rombongan kena menetap kat Klang. Opss!

Untuk malam berinai, kitorang dah bosan tengok orang lain duk pakai songket. Sini songket sana songket kann? So untuk malam berinai kitorang tukar sikit konsep. Buat ala-ala english style. Takmo pakai songket-songket  tapi nak pakai gaun dengan baju kot. Boleh? Ahhh dulik majlis sape kann? Hehe. Untuk baju malam tu orang tuh punya impianlahh nak sangat pakai baju kot grey n shaye gaun pink grey. Nak feeling-feeling Aidil Zaquan dengan Ayu Raudhah katanya. Katanya!

Nak cari baju kot grey dengan gaun grey+pink memang payah yang amattttt! Semua butik kot pi terjah. So dah alang-alang buat baju sanding, tempah sekali baju untuk malam berinai. Kira okay la harga dia berpatutan sebab kitorang ni banyak songeh sangat. Nasiblah. Btw thanks kepada Butik Andaman Mawar Biru sebab sudi melayan karenah kitorang. Okay jom layan gambar!

Kelepak Kelepak Kelepak Kelepak!

Kelebum Kelebum Kelebum Kelebum!

Mekap + Pelamin + Dekorasi : Ezz Bridal Collection.

Dub dab dub dab! Pre-sanding a.k.a Majlis Malam Berinai berlangsung. Debor gak masa ni.

Masa ni feeling-feeling puteri. Bila lagi kann!


Nenek kiteeeee.

Aturcara malam tu tadek apa sangat. Just sanding lepas tu makan beradab. Lepas makan potong kek. Then jumpa-jumpa sedara-mara.  Kite buat ala-ala dinner je (kalau kat johor diorang panggil Malam Dinner).   

Bolatt nya pipi shayeeeee! Tak sukeeee haha!

Menu malam tu special  tauu. Shaye pun dah tak berapa ingat sebab untuk tetamu, menunya daging salai masak lemak, ayam goreng berempah, ape entah lagi. Alahai lupanyaaaaa! Tapi untuk makan beradab pihak katering bagi hidangan western food macam Chicken Chop dan sebagainya. Perghhh! Yang penting, semuanya ditaja oleh Ekram Katering. Best!

Yang sebelah kiri shaye tu ialah abah mertua shaye. Tak boleh lupa lagi masa malam tu pegi tanya dia macam ni "PAKCIK tak nak makan nasi ke?". Terus muka dia berubah. Dann dannnn masa tu baru teringat yang dia dah officially jadi abah mertua kena laa panggil Abah kannnn? Aiyooooo.  Masa tu memang kekok gila nak tukarkan semua status dari MAKCIK=MAK. PAKCIK=ABAH. Banyak kali tersasul. Haiyaaaa! Terasa diri macam bujang lagi. Eh?                       

Kek ditaja oleh Ekram Katering.

Malam tu gak potong kek sempena birthday orang tu. So semua pon menyanyi dengan girangnya termasuk shaye. Tetiba semua tetamu memasing jerit-jerit. "Ciom! ciom! ciom! ciom!"  sambil buat muka serius. Shaye? Oh my.....tak boleh tunggu dalam bilik ke? Eh? Haha! Masa ni rasa macam nak angkat kain lari seribu batu je tauuuuu! Tapi takkan nak tinggal orang sebelah. Nak tak nak.....

My first kiss to him. I'm blushing right now. #pekupmuka

Okay cukup adegan itu. Kita potong kek sekarang. Ketar-ketar tangan. Berat tauu pedang tu.

Hiyarghh hiyargghh!

Layan gambar je lahh kann! Jangan makan hati pulak tak dapat makan kek

Alhamdulilah malam tu majlis berjalan lancar seperti apa yang dirancang cuma majlis lambat sikit start sebab hal-hal tertentu. Apapun majlis malam tu berjalan dengan sederhana tapi membawa seribu erti buat kitorang.

Okay tunggu next entri pasal resepsi!

Friday, November 16

Istanbul Aku Datang punya cerita

Salam uols!  

Sihat? Lama tak bercerita kan? Maklumlah sejak jadi bini orang ni takde masa sangat nak kepochi kat belog ni. Kadang-kadang bukak je belog tapi blur  tatau nak menulis kisah apa sebab bila dapat idea takde masa nak menulis dan kisah tersebut serta-merta jadi basi. #tongkatdagu

Ekceli masa zaman muda-muda memang tak minat tengok wayang. Lagi-lagi dengan lelaki. Rasa seriau sikit hehe. Lagipun terasa macam takde aktiviti. Lagi best jalan-jalan shopping daripada tercongok depan panggung. Selalu kalau tengok wayang pon dengan perempuan je. Muslimah sangat tetiba. Tapi dah kahwin beza sikit, aktiviti tiap minggu adalah.....tengok wayang. Tak cukup tengok wayang kat panggung sambung tengok movie pakai dvd dalam bilik pulak. #tepukdahi

Ahad lepas memang bajet tak nak keluar rumah sebab nak berehat. Laki ajak join Zumba pepagi kat KL shaye buat-buat tak dengar jeeee. Nasiblah sebab kitorang memang takde masa berehat langsung. Selalu sangat ade je aktiviti nak dibuat. So sepanjang hari berehat. Nak petang-petang tu gegedik bbm laki walaupun kat sebelah-sebelah.

"Abang, malam ni pergi tengok Istanbul nak tak?"

Dia pun senyum-senyum dan apalagi terus bersiap. Yehuuuuu!


Sinopsis Istanbul Aku Datang
Dian adalah seorang gadis yang periang dan manja. Keinginannya cuma satu – untuk berkahwin dengan teman lelakinya, Azad. Masalahnya, Azad kini sedang mengikuti kursus perubatan di Istanbul, dan kursus ini tempohnya enam tahun! Tempoh itu nyata terlalu lama, lalu Dian berazam untuk ke Istanbul dan mendapat lamaran perkahwinan dari Azad, supaya mereka boleh segera berkahwin dan dia boleh tinggal di Istanbul bersama Azad sementara Azad meneruskan pengajiannya. Malang sekali, bila tiba di Istanbul Dian disambut tawar oleh Azad. Azad risau yang kehadiran Dian akan mengganggu konsentrasinya. Dia juga tidak senang yang Dian menumpang di flatnya, yang dikongsi dengan dua orang kawan-kawannya yang lain. Mahu tidak mahu, terpaksalah Dian mencari rumah baru. Namun, ia tidaklah semudah yang disangka. Setelah membayar sewa tiga bulan untuk pangsapuri pilihannya, dia mendapati yang dia telah ditipu – rumah itu sudah pun diduduki, oleh seorang lelaki Melayu bernama Harris! Oleh kerana tuan rumah yang sebenar telah pergi bercuti, terpaksalah mereka tinggal sebumbung buat sementara waktu kerana kedua-duanya berkeras bahawa mereka masing-masing berhak tinggal di situ. Perang dingin pun bermula antara mereka, kerana masing-masing merasakan yang teman serumahnya begitu menjengkelkan! Pada masa yang sama, Dian terpaksa merahsiakan situasinya dari Azad, yang pastinya akan mengamuk jika dia mendapat tahu yang Dian tinggal serumah dengan seorang lelaki! Bagaimanakah kesudahan perang antara dua teman serumah ini? Dan berjayakah Dian kembali ke Kuala Lumpur dengan cincin pertunangan dari Azad?

Komen ikhlas dari hati :
Sebuah cerita komedi/romantik yang sangat sweet. Yelah pengarah cerita ni (Bernad Chauly) kan sama dengan pengarah cerita Gol N Gincu & Pisau Cukur. Tambah-tambah lagi cerita ni ditulis oleh Rafidah Abdullah tak silap yang salah sorang bekas pengacara 3R dulu. Tak ragu dan syak lagi kalau nak kata cerita ni memang best! Seswai sangai ditonton dengan pasangan. Walaupun cerita dia agak klise tapi tetap buat kita terhibur lagi-lagi dengan lakonan comel Lisa Surihani, Beto dan Tomok. Sweet sangat memasing. Yang paling menonjol dalam cerita ni opkos Lisa dengan Beto. Tak dinafikan masing-masing membawa watak dengan baik sekali. Walaupun ini adalah percubaan pertama Tomok dalam berlakon filem tapi tetap tak menghampakan. Not bad. Antara 1 yang buat cerita ni menarik ialah pemandangan-pemandangan indah yang ada di Istanbul. Cantik. Serius terasa mahu terbang ke sana juga.

Salah satu sebab kenapa nak tengok cerita ni sebab Lisa nampak comel sangat-sangat.

Comel je dua orang ni naik skuter malam-malam. Sweet sangat masa ni!


Comel kannnn!? Rasa macam nak gigit je dia ni. #okbai

Kesimpulannya siapa yang masih belum berkesempatan nak tengok cerita ni bolehlah ke panggung bawak laki bini. Kompem mood romantik & sweeet tu terbawak-bawak sampai ke rumah. Ewahh! Keseluruhannya shaye bagi rating 4 daripada 5 bintang.

p/s : Teringin nak tengok Teater Tun Siti Hasmah pulak. Ada sesiapa nak bagi tiket free? Bolehlah. Bolehlah. *muka merayu*

Wednesday, November 7

Cerita Majlis Pernikahan 07 April 2012

Salam semua,

Amboihhh cepat je klik kannn bila nampak pasal kahwin-kahwin ni kann? Hehe takdelah. Sorry sebab lembab gila update pasal kahwin. Bajet tahun depan  baru siap gamaknyaa. Haha. Takpe-takpe. Terlebih dahulu nak bagitahu ada beberapa entri yang shaye terpaksa membahagikannya kepada beberapa part. Bergantung kepada cecah lantai ke tak. Sebab banyak yang nak diceritakan. Gambar lagi laaa tak payah cakap. Lebih-lebih lagi kita kena bagi kredit untuk setiap pihak yang telah bekerjasama dalam menjayakan projek kerja kahwin shaye. Kalau ada yang terlepas, sian diorang tau. Rasa bersalah pulak. Sobs!

Oklah kembali kepada topik utama. Majlis pernikahan telah pun berlangsung pada 7 April 2012 di Masjid As-Saadah, Bandar Sultan Suleiman. Pelabuhan Klang. Dekat je dengan rumah. Untuk entri perasaan menikah boleh baca ------------> Hari menikah kita 7 April #lompatbintang. Malas nak tulis balik feeling-feeling cemana perasaan menikah tu. Baca balik entri lepas je kann. Ada banyak benda lagi nak tulis ni. Ewah!

Detik-detik nak jadi bini orang. Sobs!


Untuk baju nikah, shaye tempah sendiri je. Nak jahit sendiri? Tahun depan pun belum tentu jadi baju. Lol. Tempah kat mana? Siapa buat baju? Oklah kain baju nikah memang kami dah siap beli awal-awal beberapa bulan sebelum kahwin. Itu pun beli yang paling murah je uols. Masuk Nagoya ada offer murah, terus grab! RM1++ je termasuk kain untuk baju melayu nikah lelaki. Nak tempah baju tapi tak jumpa tailor yang boleh jahit baju nikah pulak. Last minute tempah kat tailor yang jahit baju pengantin dekat-dekat dengan rumah je.

Baju Nikah Perempuan : Butik Andaman Mawar Biru
Facebook Url :  https://www.facebook.com/mawar.biru.106            
Baju Nikah Lelaki : Kedai Jahit Kak Idah Muar

Mekap dengan pelamin, shaye menggunakan khidmat Ezz Bridal Collection. Sebab apa guna khidmat butik sana butik sini, sebab dah termasuk dalam pakej. So kalau tak amik dah rugi sebab termasuk dalam bayaran. Untuk nikah, shaye suka mini pelamin dia. First sebab warna putih, seswai dengan tema nikah "Sesuci cintamu". Ewahhh! Second, suka sebab bau wangi dari bunga fresh flower. Ekceli takde makna nak ber-mini pelamin untuk nikah sebab dah ada pelamin sanding kann lagipun nak cut cost kann, tapi wedding planner shaye sponsor katanya. Apa lagi, terima dengan hati terbuka. Alhamdulilah.

Mekap sudah, pelamin sudah, sekarang cerita pasal hantaran pulak. Masa bertunang 9 dulang berbalas 11 kann? Untuk hantaran nikah ni kite kurangkan sikit. 7 berbalas 9 je uols. Itu ponnn perit hoi nak membeli sebab masa tunang kite just bagi kuih-kuih dan benda biasa-biasa. Tapi untuk hantaran nikah kite bagi BENDA. BENDA ye kalau singgit dua hengget takpe. Tapi takpelah, masa ni lah nak menuntut itu ini. Dah kawin kang tuntut benda lain pulak. Syhhhhhhh!

Untuk segala hiasan hantaran, kite guna khidmat Cintaku Handicraft. Bertempat di tengah-tengah bandar Klang. Ekceli masa tunang lagi shaye dah start beli barang kat situ. Para pekedai pun dah kenal, asal masuk je memasing jerit "Nemoooooo Lemannnn". Gara-gara siap add Facebook, bbm segala. Salah satu sebab banyak beli barang hantaran/hiasan/bunga kat situ ialah sebab diorang boleh bagi harga paling murah. Harga kawan-kawan la kiranya. Salah satu tips untuk b2b kat luar sana, jangan sombong + keep in touch dengan diorang ni. Sure diorang pun akan anggap kite macam kawan. Dan diorang pun takkan teragak-agak bagi harga paling murah kat kite.

Hantaran pihak Lelaki untuk pengantin Perempuan :
1-Perfume
2-Mas kahwin + Gelang tangan
3-Jam tangan
4-Sepersalinan Baju
5-Telekung + Quran + Sejadah
6-Sirih Junjung
7-Kasut + Handbag

Hantaran pihak Perempuan untuk pengantin Lelaki :
1-Perfume
2-Jam tangan
3-Wallet + Tali pinggang
4-Sirih Junjung
5-Kasut
6-Cincin
7-Kemeja
8-Sirih junjung
9-Kek

Apa lagi nak kongsikan pasal majlis nikah eh? Rasanya itu saje kot. Photographer? Videographer? Okay yang itu nanti dulu. Last-last. Hehe. Apepun layan je lah gambar kami  lepas jadi laki bini. Opss!

Okay  tunggu next entri!

Tuesday, November 6

Video Kahwin

 Salam.

Psttttt, nak dekat 7 bulan kahwin baru terhegeh-hegeh video kahwin siap. Makan hati. Ada yang dah tengok, ada yang duk tanya-tanya "Mana? Mana?". Ada yang blur-blur sambil cakap "Masih pengantin baru ke?" Damn.

Sini lahhhh! Siniiii! *tunjuk-tunjuk skrin*



Dalam video ni just majlis menikah dengan malam berinai je. Untuk majlis sanding tadek video sebab dah ada orang lain book tarikh tu. Haishhhh. Tapi takpelah yang penting majlis nikah tu. Apa-apapun layan je lah. Bai!

*update secara pantas di opis. Paham-paham. *pandang kiri kanan*

Gambar hiasan : Gambar baru lepas lari-lari sebab setting timer kat kamera. Orang tuh pulak dah siap posing. Damn.
Lazada Philippines