Tuesday, December 10

Tips Merancang Percutian dengan iGoTravel.my

Salam,


Bila disebut mengenai percutian pastilah saya orang paling teruja sekali. Mengapa? Kerana bercuti atau melancong merupakan aktiviti berehat dan melapangkan minda tatkala kita terlalu sibuk dengan kerja atau masalah yang membebani kita. Sekurang-kurangnya ia dapat melegakan tekanan dan keharmonian dalam sebuah hubungan tak kiralah keluarga atau rakan-rakan apabila pergi bercuti. Kalau menyebut mahu bercuti memang seronok, tetapi sebelum bercuti terdapat beberapa perkara yang perlu dirancang untuk mendapatkan percutian yang sempurna dan lancar.

Di sini saya sertakan beberapa tips yang boleh digunakan jika mahu merancang untuk melancong atau bercuti, tidak kira di dalam negeri mahupun di luar negara.

Tips 1  : Pastikan Simpanan atau Bajet Perbelanjaan Yang Mencukupi

Tentukan bajet yang hendak digunakan apabila bercuti. Jangan memperuntukkan terlalu banyak bajet sehingga menyebabkan pembaziran dikemudian hari. Pastikan sebelum dan selepas bercuti masih terdapat simpanan untuk perbelanjaan masa akan datang. Kalau boleh minimumkan perbelanjaan untuk mendapat sedikit baki. Sebagai contoh :
Fauzi memperuntukkan RM500 sebagai bajet perbelanjaan. Tetapi dia hanya menggunakan RM400 untuk kos penginapan, transport, makan dan souvenior. Jadi, Fauzi masih mempunyai baki RM100. RM100 itu dapat digunakan ketika kecemasan atau disimpan semula sebagai wang simpanan. Jadi, Fauzi memang LULUS untuk bercuti.

Tips 2  : Perancangan Percutian


Sebelum bercuti terdapat beberapa perkara penting yang perlu dititikberatkan antaranya ialah pengangkutan, penginapan, makanan, kemudahan dan lain-lain. Untuk merancang dengan mudah, iGoTravel.my  sangat membantu anda. Percayalah. Tak perlu menyusahkan siapa-siapa untuk mencari tempat dan membandingkan tempat-tempat penginapan yang murah dan berbaloi. Anda boleh melakukannya sendiri dengan portal iGoTravel.my

Apa Itu iGoTravel.my
  • Portal Pengiklanan homestay & kediaman percutian No.1 di Malaysia.
  • Bertujuan untuk menjadi rujukan utama untuk setiap pelancong yang mahu mencari tempat menginap terbaik kerana ianya adalah lebih mudah, lebih cepat dan selamat.
  • Misi utama iGoTravel.my adalah untuk membantu dan membuat pilihan tepat untuk percutian di Malaysia.
  • iGoTravel.my juga memberi peluang kepada pemilik homestay/tempat penginapan untuk mengiklankan tempat mereka kepada bakal pelancong.
Portal iGoTravel.my
Facebok iGoTravel.my

Bagaimana Cara Menggunakan iGoTravel.my

1) Mendaftar akaun iGoTravel.my
Masuk ke portal http://www.igotravel.my secara terus. Untuk mendaftar ke akaun iGoTravel.my, boleh memilih dua cara iaitu terus mendaftar melalui butang Facebook di atas sebelah kiri portal atau dengan cara memasukkan email secara manual. Cuma isikan butiran yang diperlukan. Tanda * adalah medan wajib diisi.


2) Aktifkan atau sahkan akaun iGoTravel.my
Setelah mendaftar, sila semak email dan anda akan menerima email dari iGoTravel.my untuk tujuan pengesahan. Klik pada butang kuning di bawah dan anda akan dihubungkan kembali secara terus ke laman web iGoTravel.my untuk langkah seterusnya. 

3) Lengkapkan maklumat peribadi
Log in semula portal tersebut dan lengkapkan maklumat peribadi anda. Cara untuk paparkan butang Profile, klik kiri laman web dan klik butang profile. Seterusnya lengkapkan maklumat peribadi dan simpan.


4) Mula rancang percutian
Langkah seterusnya boleh mula merancang percutian anda. Sebagai contoh, katakanlah saya ingin bercuti di Port Dickson, Negeri Sembilan bersama keluarga jadi saya terus membuat pilihan Negeri - Negeri Sembilan dan Bandar - Port Dickson.



Seterusnya portal akan terus memaparkan ke semua tempat penginapan atau homestay beserta harga untuk semalam. Jadi di sini, ia amat mudah untuk anda untuk membuat pilihan mengikut lingkungan bajet yang telah ditetapkan.


Katakanlah saya telah memilih salah satu homestay atau tempat penginapan, hanya klik pada nama dan akan terpapar seperti gambar di atas. Untuk gambar di atas, saya telah memilih Homestay Taman Intan Duyung, Port Dickson yang berharga RM150 untuk semalam. Di bahagian bawah, anda akan dapat melihat semua maklumat yang berkaitan seperti kemudahan, peta dan sebagainya. Di sebelah kiri atas, tercatat nombor telefon dan butang contact untuk menghubungi secara terus dengan pemilik.

5) Berhubung dengan pengiklan secara terus


Sekiranya anda klik pada butang Contact, akan terpapar seperti gambar di atas. Isikan maklumat yang dikehendaki dan boleh terus berhubung dengan pemilik atau penyewa tempat penginapan tersebut. Mudah bukan? Semudah ABC!

Tutorial iGoTravel.my boleh rujuk --------------> http://www.igotravel.my/tutorial
 
Tips 3  : Membaca Review
Banyakkan membaca review tempat yang dipilih untuk bercuti dari blog-blog di Internet. Mengapa? Kerana penulisan di blog ataupun journal adalah review yang lebih berterus-terang dan mengandungi pengalaman-pengalaman orang lain termasuk baik dan buruk tempat tersebut. Melalui review atau komen orang lain, kita dapat menilai berbaloi ataupun tidak untuk menginap dan bercuti di tempat tersebut. 

Antara blog percutian yang menarik dan penuh dengan infomasi ialah blog Cuti Malaysia. Banyak yang dikongsikan termasuklah promosi, contest dan sebagainya.

 Antara review dari Blog Travel Cuti Malaysia


  Antara iklan promosi dari Blog Travel Cuti Malaysia
 

Blog Cuti Malaysia
Facebook Cuti Malaysia

http://cutimalaysia.my/contest-blog-travel-2013

Kalau ada yang belum tahu lagi, Blog Cuti Malaysia telah menganjurkan contest bersama dengan iGoTravel. Masih sempat lagi nak join kerana 31 Disember tarikh tamat contest. Jadi apa tunggu lagi? Syarat-syarat penyertaan dan info lanjut boleh rujuk di sini –> Contest Blog Travel Cuti Malaysia & iGotravel.my : Hadiah Keseluruhan LEBIH Lumayan. Bernilai RM 1500++


Tuesday, November 26

Pertama Kali Join Kelas Craft. Awesome!!


Salam uols,

Hehe, amboihh kemain tiap minggu pergi sana, pergi sini. Busy uols. Sementara berdua ni eloklah kita habiskan masa bersama-sama. Esok-esok dah bertiga berempat berlima berenam takde masa dah nak join itu ini. Kena fokus jaga anak-anak pulak ye dak. Ewah! Oklah hari Ahad hari tu kite join satu gathering, tapi gathering ala-ala kelas buat benda-benda craft. Tapi ia lebih kepada buat kad. Ekceli kite takdelah kreatif sangat, tapi memang ada minat cuma tak berpeluang untuk belajar benda-benda macam ni.


Alhamdulilah sepanjang kahwin memang takde masalah nak heret laki kemana-mana. Cakap je nak pergi mana, dia akan kata OKAY! Kitorang memang support each other lagi-lagi nak bab-bab menimba ilmu kan. Bila tunjuk kat dia pasal ni, rasanya dia lagi terlebih excited kot sebab dia pun minat. So kitorang pun book cepat-cepat sebab limited untuk 15 orang je untuk hari tu.

Kite dapat tahu pasal ni pun sebab memang follow blog yang menganjurkan benda ni, tuan empunya blog ni nama dia Shazalina Zakaria. Orangnya muda lagi tapi dia dah buat beratus-ratus kad. Cantik-cantik pulak tu. Kepada b2b yang nak tempah guestbook ke ape ke boleh tempah jugak dengan dia. Uols boleh tengok apa yang dia buat kat sini ------------> ShareYourLoveWithCards.

Bercakap pasal tempat pulak, hari tu diorang buat kat Scrap-n-crop. Seriously memang first time datang sini. Sangatlah teruja uols. Heaven segala barang craft. Lupa nak ambik gambar. Sebab tempat dia adalah sebuah rumah. Nak masuk macam curiga sikit sebab bertutup. Ketuk-ketuk pintu ada uncle tolong bukakkan pintu. Guess what? Bukak pintu je terkejut kite, rupanya kedai craft. Stok barang dia memang banyak dan lengkap. Dari tingkat atas sampai bawah. Uols boleh try pergi kalau nak shopping eh!


Okay, mari kita mulakan...


Sampai-sampai mata terus tertumpu atas meja. Bestnyaa dapat gift barang-barang craft dari diorang. Terus simpan buat stock. Dapat cookies jugak. Sedap!


Start-start semua orang keluarkan barang masing-masing. Terkezuttt kite semua orang punya barang memang lengkap dan best! Kiteee? Cuma ada kertas dengan gunting je. Segan gila okay. Tapi takpe diorang pun ok, langsung tak kedekut barang. Siap offer kalau nak guna, pakai saja. So apalagi uols. Yippiiii! 

Masa ni la baru start kenal dengan mesin diecut, distress ink dan macam-macam lagi. Diorang ada ajarkan cara-cara nak potong kertas atau buat emboss guna mesin diecut, lepas tu macam mana nak guna distress ink. Tak sempat nak ambik gambar, kite kongsi dari Youtube je la eh. Teruja tauu.





Amacam best tak? 


Masa ni tengah blur-blur takde idea. Tengok kiri kanan kemain cantik kad diorang. Macam kat kedai tauu. Rupanya masing-masing dah pro, siap ada bisnes sendiri. 


Simple je jadinya. Tengah teruja sampai takde idea.


Antara hasil kad laki bini. Ok kad butterfly tu laki kite punya. Cantik tak?


Masing-masing memang tak lokek ilmu.


Ok ini antara kad-kad yang dihasilkan tapi bukan kite punya la, orang lain punya. Cantik kann? Kagum kite.


Yang ni Shazalina tu yang buat. Tak sampai berapa minit pun ok.


Yang ni salah sorang tu lukis. Cantik gila tauuu.



Yang dua kad ni husband kite punya.


Cantik kan?


Dah siap kite kumpulkan semua sekali untuk tukar-tukar dengan orang lain.



Dah penat perah idea makan-makan gak. Apapun semalam memang memberikan peluang baru kepada kite dalam mendalami ilmu-ilmu craft. Walaupun semalam takdelah kelas craft sangat cuma gathering tapi tetap dapat membuka mata dan banyak idea untuk jadi lebih kreatif lagi. So nak tahu kite dapat kad yang mana setelah selesai sesi bertukar-tukar kad?

Tadaaaaaaaa! Omey kannnn!



Btw, gathering ni memang best. Dapat menimba ilmu disamping berkenalan dengan kawan-kawan baru yang hebat-hebat dalam bidang ini. Kat bawah ni kite share orang-orang yang dah terer buat handmade card dan macam-macam lagi. Ekceli ada banyak, kite share yang mana mampu je okay.

Boleh follow Facebook Page/Instagram/Blog : 

Paper Crafter Get Together V5 @ Scrap-n-Crop
24 Nov 2013

Monday, November 18

Resepi Tortilla Spicy Chilli Tuna

Salam uols,

Sihat? Ehemmm. Sekarang ni masalah saya konon-konon nak berdiet tapi still lagi berselera besar nak makan itu ini. Hari tu beli yogurt dengan harapan nak makan hari-hari untuk kurus. Tapi tekak memang tekak melayu nak juga makan makanan melayu. Mulalah terfikir nak buat satu resepi simple berasaskan yogurt. Sebab? Yogurt adalah makanan yang sangat memudahkan penghadaman kita. So, nak buat resepi baru. Asalkan ianya senang, ringkas dan sedap dimakan.

Bercakap mengenai yogurt, saya ingin memperkenalkan kepada uols NESTLE Natural Set Yogurt. Apa yang menariknya ialah NESTLE Natural Set Yogurt ini tiada campuran pewarna atau sebarang perasa. Ia memang betul-betul yogurt asli. Sesuai untuk menu diet dan rendah lemak dan juga memudahkan pencernaan.


Di sini saya ingin berkongsi resepi yang menggunakan NESTLE Natural Set Yogurt iaitu Tortilla Spicy Chilli Tuna. 


Tortilla Spicy Chilli Tuna


Bahan-bahan

Untuk Tortilla :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air panas
  • 3/4 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar minyak masak
Untuk Inti Tuna :
  • 2 biji bawang besar
  • 2 biji tomato
  • 3 biji bawang putih
  • 1 tin Tuna
  • 7 biji cili padi
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 4 sudu besar Nestle NATURAL Set Yogurt
  • Garam secukup rasa
Untuk Hiasan :
  • Salad
  • Bawang besar
  • Tomato 

     Cara-cara (untuk tortila) :

    1. Masukkan tepung, baking powder dan garam ke dalam bekas dan kacau rata. Tambahkan minyak masak dan kacau rata.

    2. Tuangkan air panas dan kacau, bila suhu reda baru boleh gunakan tangan untuk buat doh. Biarkan doh dalam bekas yang ditutup kain lembab dan biarkan dalam 10 minit. 


    3. Bentukkan doh menjadi leper dan membulat dan bakar atas api sehingga masak.


       
     Cara-cara (untuk inti tuna) :

    1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.

     
    2. Masukkan tuna dan cili padi. Tunggu sehingga minyak naik.

    3. Masukkan  Nestle NATURAL Set Yogurt dan tomato. Masukkan garam secukup rasa. Perlahankan api dan tunggu sehinga masak.


    Cara Penyediaan :



    Sediakan bahan-bahan seperti hirisan salad, tomato dan bawang (jika suka)

    Gulungkan tortilla dengan inti tuna dan boleh dihidang. Siap!

    Sedia dihidang.


    Klik website Dear Nestle untuk maklumat lanjut. Ada banyak info menarik seperti resepi, food review, promosi dan macam-macam lagi. Uols takkan rugi. Trust me.

    Friday, November 15

    Review Teater : Supermokh The Musical

    Salam uols,

    Hello! Hello! Oklah terus direct kepada soalan pertama, dah tengok dah teater Supermokh?! Kepada yang masih belum maklum, masih tak terlambat lagi uols nak menonton sebab memang best! Pasaiapa kite suruh uols pergi tonton Supermokh ni adalah sebab utamanya nak bagi hangpa semua kenai sapa tu Mokhtar Dahari. Ewahhh! Oklah oklah kite mengaku... first masa nak tengok teater ni memang tak kenal dan tak tahu pun siapa Mokhtar Dahari ni. Duk pandang sekeliling sebab muka memasing excited ambik-ambik gambar segala tapi kite duk cuit-cuit orang sebelah tanya "Pssssttt psssssttt, cerita ni pasaiapa?". Terus orang sebelah duk geleng-geleng kepala. 


    Sinopsis :
    Nama Mokhtar Dahari(Awie) tidak perlu diperkenalkan lagi. Plot utama cerita pun telah menunjukkan kehidupan beliau sebagai seorang yang terkenal di mata dunia kerana beliau memang hebat bermain bola di atas padang. Semangat beliau begitu kuat dan tangkas bermain hingga digelar "Supermokh". Beliau juga ditemani rakan-rakan sepasukan Reduan Abdullah(Rashidi Ishak), Soh Chin Aun(Chi Ho), R. Arumugam(Oliver Johanan) dan Santokh Singh(Clarence Kuna), yang tidak kurang juga hebatnya. pada masa tersebut Dari suatu sudut pula menunjukkan beliau seorang suami yang romantik, penyayang dan setia kepada isterinya Tengku Zarina (Maya Karin). Langit tak selalunya cerah, menang kalah adat permainan. Namun peminat sentiasa mengkritik dan tak dapat menerima kenyataan sekiranya kalah dalam perlawanan. Tekanan demi tekanan diterima membuatkan Supermokh berkecil hati lalu mengundurkan diri dalam pasukan Malaysia. Namun semangatnya tak pernah padam. Bola sepak merupakan jiwa dan cintanya. Nak lihat rentetan kegemilangan beliau? Saksikannya sendiri dalam Teater Supermokh Musical.

    Director : Hans Issac & Harith Iskandar
    Music Director : Micheal Veerapan

    Main Cast :
    Awie sebagai Mokhtar Dahari
    Maya Karin sebagai Tengku Zarina
    Rashidi Ishak sebagai Reduan Abdullah
    Chi Ho sebagai Soh Chin Aun
    Oliver Johanan sebagai R. Arumugam
    Clarence Kuna sebagai Santokh Singh
    Douglas Lim sebagai Kenny
    Dina Nazir sebagai Nurin

    Apa yang best?
    Opkos sebab ianya adalah teater muzikal. Mana-mana teater pun bila dibuat dalam muzikal akan jadi best dan menarik. Lagi-lagi ianya dipentaskan di Istana Budaya. Sepanjang menonton mana-mana teater di Istana Budaya memang tak pernah mengecewakan. Semuanya best. Lagu-lagu dalam teater Supermokh memang best. Yang paling best lagu Do You Remember yang dinyanyikan Awie dan Maya Karin di mana lirik dan susunan lagu yang sangat cacthy dan romantik. Tak sangka lagu ini memang sesuai sangat dengan Maya Karin dan Awie. Serius suara diorang sedap sangat. Lagi-lagi Awie, dah macam tengok konsert tau.

    Adegan laki bini yang romantik.

     Masa menyanyikan lagu Do You Remember.

    Lagi satu sebab yang best, tahniah dan syabas buat pengarah dan semua krew yang terlibat sebab berjaya menonjolkan permainan bola sepak di atas pentas tapi berbentuk tarian. Seriously best. Uols takkan sangka yang gerak geri orang bermain bola ditukar menjadi tarian yang sempurna dan mantap! Sebelum balik, sempat minum-minum bersama salah seorang penari dalam teater ni, katanya diorang berlatih lebih dalam 2 bulan setengah. Hebat kan!

    Best tarian masa ni.

    Supermokh versi Awie and the gang.

    Paling best di mana ada gimik penari bermain bola sambil berbaju LED, seriously memang mantopp habis! Terus saya fikir "Ehhh ni macam group Illuminate dalam 'American Got Talent' jeeeee". Tapi lagi best la sebab dalam teater ni diorang menari sambil main bola. Hihi!
    Akhir kata, tak rugi  pun tonton Supermokh. Memang best. Last tayangan adalah pada 18 November 2013 ini di Panggung Sari, Istana Budaya.



    Entri atau artikel lain :
    Supermokh Suami Romantik, sumber gua.com.my
    Gambar Sekitar Prebiu Media Teater SUPERMOKH Sebuah Muzikal, sumber Budiey.com
    Dina Teruja Dengan Teater Supermokh, sumber Era fm

    Tiket untuk menonton teater muzikal ini dijual di www.ticket2u.biz atau boleh hubungi 03–41478600 atau 019–2111600 untuk pertanyaan lanjut.
    Lazada Philippines