Tuesday, July 23

Pengalaman Bercuti di Lost World of Tambun

Salam semua,

Nampaknya semangat berblogging macam ada. Yolahhh mengaku. Masa mengulor sebenarnya patut diisi dengan menulis belog. Berkongsi cerita, minat dan pengalaman. Haaaa, sebut pasal pengalaman, kite nak share pasal pengalaman bercuti di Lost World of Tambun, Perak hujung bulan lepas. Actually kite dengan husband memang planning nak pi mana-mana sebelum puasa. Sebab stress sangat dengan kerja, kang puasa-puasa kang memang tak bestlah nak bercuti sebab.....errr tak boleh makan. Haha.

Ok percutian kali ni adalah 2 hari 1 malam je. Tu pon pergi Sabtu petang lepas kerja. Sebab check in jam 3pm kan. Maka perjalanan memakan masa dari Klang-Ipoh dalam 2jam lebih kalau tak silap. Tapi masa tu gerak pun dah lambat-lambat. Sebab rest dulu lepas kerja. Alhamdulilah cuaca pun baik je, tak hujan. Bersyukur jugak masa pergi dah takde jerebu. Kat Tambun tu pulak kitorang menginap di Lost World Hotel.


Macam mana nak book hotel? Boleh book kat website terus, klik LINK di bawah :

Kitorang sampai pun dalam jam 5pm macam tu, kitorang lepak bilik je takde tempat nak pergi. Tu pun singgah Giant dekat-dekat situ pergi cari selipar nak mandi. Hehe. Memang dah plan nak berendam kat hot spring malam-malam lepas maghrib. Itulah tujuan utamanya! Sebab last kitorang pergi masa wedding Mr.Troytron, kitorang dah usha awal-awal, Tambun punya hot spring memang terbaik! Cuma masa tu tak berkesempatan nak pergi sebab berkejar balik ke KL. So, kali ni kitorang datang la balik bagi melunaskan hajat terpendam sekian lama. Ewahhh!


Buat yang tak tahu, Tambun Hot Springs & Spa ni untuk pada waktu malam, ia beroperasi sampai jam 11pm. So, memang best gila berendam air panas sambil menyaksikan keindahan alam. Memang release tension sangat. Apa yang bestnya dalam Hot Spring tu? For sure ia bukannya kolam air panas biasa-biasa takat uols rendam-rendam kaki je, kalau nak tahu uols boleh baca kat SINI untuk lebih lanjut, lagipun gambar lagi cantik sikit.

Oklah lepas berendam, kitorang pun balik hotel dengan gembiranya *ayat tak boleh blah*. Contact dengan kawan-kawan, kata diorang kat situ ada Downtown malam-malam. So malam tu kitorang jalan-jalan je kat Downtown. Dekat je dengan hotel. Oklah not bad meriah gak, cuma macam tak ramai orang sangat macam kat KL. Lepas jejalan, balik hotel tidolah. Hehe.


Oklah pagi-pagi dengan tak mandi, gigih bangun pergi breakfast. Pakej hotel sekali dengan breakfast, tapi lupa pulak apa nama restoran dia. Sorry ehh tak dapat nak share. Lupa. Tapi makanan ok, best gila. Makan buffet, so pepagi dah kembung kekenyangan. Time makan dalam jam 730am sampai 1030am kalau tak silap. Terlepas memang rugi ahh. So lepas-lepas makan punyalah awal kitorang dah terpacak depan Lost World of Tambun. Sebab nak mandi puas-puaslah. Yelah check out jam 12pm kan mestilah kena kejar masa.


Terasa macam kitorang termasuk dalam kumpulan pertama yang masuk tempat tu haha. Serius awal, takde orang sangat pun lagi. Tapi oklah, taklah sesak. Cer tengok gambar, sunyi kannnn? Sunyi+tenang je. Bunyik-bunyik hutan pastu udara nyaman sangat. Terasa taknak balik okay. Eh lupa pulak, uols boleh pilih banyak pakej untuk masuk. Survey dulu yang mana berpatutan. Tak tahu nak survey kat mana? Klik SINI untuk harga.



Dalam tu bukan setakat ada tempat mandi je, ada zoo ala-ala Safari lagi. Bestlah sebab kite memang suka sangat pergi zoo. Suka tengok binatang, pegang taknak. Hehe. Layan gambar ehh uols. Tatau nak cerita apa. Tapi tempat dia terasa macam jalan-jalan kat hutan, sebab tepi-tepi nampak macam gunung ke bukit tataulah. Okay jom mengembara!





Dah puas layan gambar? Hehe. Itu je lah kite nak share. Siapa yang suka pada keindahan alam, boleh datang sini. Gambar tempat mandi takde pulak sebab kitorang kejar masa. Tak puas ekceli. Dats y tak sempat nak snap gambar banyak-banyak. Btw, tempat ni memang best. Uols patut pergi kalau dah boring dengan kesesakan KL. Hihi. Untuk maklumat lanjut boleh layari website Lost World of Tambun.


Sekian terima kasih. Ewah!

Wednesday, July 17

Si peri Syamimi

Salam semua,

Nampak gaya macam dah rajin kan tulis belog? Hihi bulan puasa job tak banyak, mengulor je lah di opis. Rasanya macam dah berzaman tak hapdet pasal budak Mimi kan? Kalau dulu sikit-sikit cerita pasal dia sebab dialah penyeri pertama rumah kitorang. Sekarang pun sama uols. Cuma sekarang penyeri rumah tu makin ramai. Cuma tunggu penyeri nan satu dalam perut ni je ntah bila. Sabor je lah tengah berusaha ni. Hish! Doa-doakan okay!

Ok sambung cerita pasal Mimi, Mimi sekarang dah jadik kakak-kakak uols. Sekarang dia dah masuk 5 tahun, tapi tahun depan baru sekolah. Dia sangat excited. Walaupun dia baru 5 tahun, tapi perangai dah macam makcik-makcik. Mulut tak berenti bercakap itu ini sampai kita gak naik stress dengan mulut potpetpotpet dia.

Baru-baru ni :

Mimi : Eeeeee, Kak Era ni macam dah gemuklah.
Kite : *jeling tajam* (sensetip)
Mimi : Eeeeeeeeeeeee tengok perut Kak Era macam dah besarlah! Menandung(mengandung) keee?
Kite : Mulut ko memang macam ni ke? *cakap mcm ni sebab sentap sejuta kali*
Mimi : Errrr, saje je. *terus tukar topik*

See? Paham pulak tu orang sentap. Hihi. Cuma tu lahh sejak dia pun dah besar memang jarang sangat nak spent time dengan dia. Kadang-kadang je lah hari Sabtu ajak dia belajar masak. Bukan masak apapun, buat dadih je. Dia tolong susun2 bekas dadih. Hihi. Dats y la kalau balik rumah Mama je kena tegur dia dulu daripada Hadif (budak Mama jaga). Sebab kalau tak, dia akan berkerut seribu dan sentap-sesentapnya.

Dengan husband kite pun dia selalu makan hati. Takde makna dia nak manja2 ke ape, tengok dari jauh je. Ego. Pastuh jeles tak semena-mena. Pada dia husband kite dah merampas kasih sayang kite kepada dia. Hihi. Kekadang dia nampak kite dengan husband macam mesra sikit. Tapi situasinya jadi macam ni. Haha. Kesian dia.


Layan gambar-gambar dia jom............


Ni masa kat wedding kite di Muor tahun lepas.

Ni gambar tahun ni. Anak dara uols!

Apapun sampai bila-bila pun family kite memang dah anggap dia dan family macam family sendiri. Kalau dia macam cuti lama je tak datang rumah, mama akan telefon dia takpun datang jenguk dia. Dia pun kalau tak datang rumah Mama lama je, mesti demam-demam. Marahkan mak dia, dia akan jerit-jerit suh hantar dia balik rumah Mama. Semoga kamu jadi anak yang baik-baik aje. Tak sabar nak tengok dia start sekolah tahun depan. Hihi!

Tuesday, July 9

Pesanan Berpuasa.

Salam semua,

Sedar tak sedar betapa cepatnya masa berlalu. Fuh! Alhamdulilah, tahun ni adalah tahun kedua menyambut Ramadhan sebagai isteri orang dengan kata kasarnya, bini orang. Hehe. Syukur yang tak terhingga kerana masih diberikan peluang untuk merasai nikmat Ramadhan.  Takde apa yang aku harapkan, hanya mahukan kemeriahan, kebahagiaan, keberkatan dalam menyambut Ramadhan tu berlipat ganda dari tahun-tahun yang sebelumnya.

Dari malam tadi laki sebut-sebut "Dah niat puasa sebulan? Dah niat puasa sebulan? Dah niat puasa sebulan?" Katanya sebagai persediaan kot-kot terlepas bangun sahur sambil buat muka perli-perli. Damn. Takpelahhh kat bawah ni aku dah share kat uols lafaz niat puasa hari-hari dengan puasa sebulan terus. Mana tahu ada yang lupa-lupa ke. Eceh!
 

Harapan berpuasa tahun ni ialah untuk mengurangkan perbelanjaan supaya tak la membazir itu ini. Contohnya kalau macam belanja hari-hari pergi opis RM5, time puasa tetiba beli juadah berbuka hampir RM50. Memang membazir sangatlah kan. Semoga aku dapat manahan nafsu membeli itu ini, yelahh tahun ni raya bukan dapat duit raya lagi, kena hulur lagi ada. So, kena ada bajet perbelanjaan raya macam tu. Korang yang bujang jangan nak sengih-sengih suka yeeeee! *jeling tajam*

 *Jangan jadi camni sudahlah haha*

Lagi satu, bulan-bulan puasa ni aku nak mintak maaf, mintak ampun dari hujung tudung sampai hujung kaki if selama ni aku ada mengasari uols atau sesiapa je yang ada rasa tak puas hati dengan aku. Entah la, kadang-kadang kita tak sedar ada orang terasa ke, sentap ke dengan tingkah laku kita. Sedar-sedar je orang tu dah anggap kita musuh dia walaupun kita tak tahu apa-apa. Apapun aku tak pernah berdendam, marah atau apapun. Yang penting biar semuanya happy dengan cara masing-masing. Akhir kata, jauhi perkara yang dibenci Allah, dekatkan diri padaNya. 

Puasa, jangan tak puasa tuuuuu!


P/s: Sengaja gunakan bahasa diri "aku" sebab rasa macam dah besar, tak sesuai lagi guna "shaye". Harap maklong. Okbai.
Lazada Philippines