Monday, December 22

Pengalaman Pertama di Kidzania Kuala Lumpur

Salam,

Hello.
Kali ini saya nak bercerita pengalaman mengujakan ketika berada di Kidzania Kuala Lumpur semalam. Memang dah jadi impian kitorang laki bini untuk pergi Kidzania walaupun belum ada rezeki nak bawak anak lagi (sebab belum beranak). Bukan apa, sebab teruja nak tengok 'Bandar Kanak-Kanak' tu. Maka, kitorang memang siap-siap berhajat nak bawak Syamimi sempena hadiah hari jadi dia.

So kat sini saya nak share sedikit tips untuk uols yang belum pernah dan berhajat nak pergi Kidzania supaya takde masalah bila kat sana nanti. So nak cakap siap-siap kat uols yang entri ni memang panjang dan banyak gila gambar nak tunjuk kat uols. Firstly, benda pertama yang uols kena buat ialah plan betul-betul bila uols nak pergi bawak anak-anak. Check kat website Kidzania bila opening hours diorang. Kat website siap ada tunjuk calendar beserta dengan opening hours.

 

Kalau ada yang belum maklum, untuk cuti sekolah selalunya ada dua session. 10am-3pm dan 4pm-9pm. Tapi kalau uols nak pergi time cuti sekolah better pergi hari biasa sebab tak ramai orang. So budak-budak takdelah kena menunggu lama untuk giliran bekerja. Kalau nak pergi hari minggu pulak, better pergi hari Ahad untuk session petang. Sebab selalunya mak bapak malas nak balik malam sebab esok kena kerja.

Untuk harga tiket uols boleh rujuk kat website. Harga mengikut umur ye. 

Harga Tiket :
Ages: 0 - 1  Baby (FREE)
Ages: 2 - 3 Toddler (RM 34.20)
Ages: 4 - 17 Kid  (RM 67.50)
Ages: 18 - 59 Adult (RM 34.20)
Ages: 60+ Senior (RM 28.80)


Tips seterusnya. Kalau boleh, sila beli tiket secara online sebab prosesnya cepat sikit. Kalau nak beli terus tiket kat situ pon boleh tapi ambik masa lama sikit kalau nak dibandingkan dengan pembelian tiket online. Yelahh nak key-in data semua kan. Dan kalau boleh datang setengah jam awal. Sejam awal pon boleh. Sebab kalau datang lambat sikit pun dah merasa beratur panjang sampai ke luar. Trust me!


Kemudian kita akan diberi pakai jam kat tangan. Fungsinya sama lah macam kita masuk Sunway Lagoon ke ape ke, cuma yang ni dia memang dah scan siap-siap untuk keselamatan. Yelah kan dalam tu semua budak-budak. Takut ada kes culik ke kan bahaya. So bila keluar nanti dia akan scan jam tangan budak ni dan hanya boleh keluar bersama jam tangan parent yang atas nama yang di-register sama dengan dia je. Bagus kan?

Hanya budak-budak je dibenarkan masuk berurusan dalam bank. Mak bapak jengah dari luar je.


Mula-mula masuk budak-budak akan diberi sekeping cek bernilai 50 Kidzo untuk ditukarkan kepada duit cash kat bank CIMB yang kat dalam Kidzania sahaja. Duit kidzo tu kita akan guna bila nak bekerja. Ada jenis kerja yang kena pakai duit, ada jenis kerja yang diorang bagi duit. Apa yang saya perhatikan jenis kerja yang melibatkan ilmu budak-budak ni dapat duit. Tapi kalau jenis kerja dapat pulangan (makanan, minuman, suka-suka, dll) kena bayar. Kalau tak silap ada 99 jenis pekerjaan yang boleh cuba. Satu hari rasanya memang tak cukup!


Karatz Jewellery adalah tempat kerja pertama Mimi. Sebab masa ni tak ramai orang, Mimi sorang je la. Kat luar kedai ada tulis umur berapa tahun boleh masuk, berapa kena bayar atau dibayar, berapa masa diperlukan. Masa bekerja Mimi dalam Karatz Jewellery ni dalam 15 minit. Mula-mula kerja dia rasa awkward sikit. Macam segan, takut semua ada. So biar kan dia dalam tu kitorang pergi jalan-jalan dulu. Hehe!

Dating kat Kidzania.

Sambil-sambil tu intai dia dari tepi kedai tengah buat gelang ada orang ajarkan.

Ok dah habis 15minit, sukalah tu dapat gelang hasil buatan sendiri.


Ok next, kita jalan-jalan cari kerja lain. Jumpa pulak kilang Vitagen. Ok Mimi, pergi lah bekerja. Cari duit banyak-banyak ok. Chaiyok. Dalam kilang Vitagen ni rasanya dia belajar benda basic macam mana nak buat susu Vitagen kot. Sebab nampak dari luar je kan. Tapi Comel je memasing pakai baju makmal tu. Keluar-keluar semua dapat Vitagen sebotol. Suka la masing-masing!
Tengah belajar.


Sempat pose.



Lepas habis jalan-jalan lagi Cari kerja. Kalau uols nak tahu kerja paling letop sekali dalam Kidzania ini ialah kerja Bomba. Sebab kanak-kanak yang jadi Bomba dapat merasa naik kereta bomba dengan padamkan api kat bangunan sebelah. Konon-konon je lah. Tapi tulaaa nak menunggu berjam-jam sebab semua nak jadi Bomba. Maka kita pergi kerja sebelah balai Bomba iaitu jadi Technician kat TNB.


Mimi blur. Kerja apa ni. Dia ikut je orang tu cakap apa. Tak pasal-pasal sebab dia paling kecik, dia kena angkat kabel. Mula-mula dengan penerangan, lepas tu diorang keluar tukar lampu jalan. Comel je semua.


Sambil ngikut Mimi dari belakang sambil tengok aktiviti-aktiviti kanak-kanak lain. Memang happening gila. Kejap-kejap ada persembahan la ape la. So mak bapak pun tak la bosan sangat kan.

Yang ni aktiviti panjat-panjat bangunan.

Tips seterusnya. Bagi merealisasikan cita-cita anak-anak yang nak jadi Bomba, better sampai-sampai cari terus balai Bomba. Kalau tak memang sampai sudah menunggu lama. Yelah masa berjalan, kalau kena tunggu sejam tak ke boleh kerja tempat lain gak masa tu. Mimi tak dapat jadi Bomba pun sebab ramai sangat. So kerja salon je lah. Sebelah bomba gak. Lupa ambik gambar, tengok video je dia layan customer. Dia jadi pekerja. Kalau jadi pekerja, dia dapat gaji. Kalau dia jadi customer, dia kena bayar duit. Kitorang siap-siap cakap dia jadi pekerja. Layan video ok.


Sementara Mimi bekerja boleh tengok suasana kat Kidzania. Happening kan!?

Yang ni tak sure kerja apa melibatkan kereta.

Bagi laluan, ambulans nak lalu.

Kemain seronok diorang dalam ambulans tu.

Mahkamah budak-budak.

 
Ada show sikit.

Rajin diorang menghiburkan orang kat sini.


Masa ni tengah tunggu giliran nak kerja jadi polis. Boleh tahan lama gak menunggu tapi ok la kalau yang dah get ready kat luar tu dia ada kasi nombor siap-siap. Tapi yang tak best kalau dapat nombor tu tak boleh kerja tempat lain dulu sementara tu sebab dikira dlm waiting list la. Tips, jangan pakai kalung nombor tu. Sorok siap-siap. Tunggu punya tunggu ada gak aktiviti untuk parent. Oklah boleh join pertandingan mewarna. Kalau menang berpeluang dapat 2 ticket free masuk Kidzania for the next visit.


Sementara mewarna Mimi pergi kerja jadi polis. Tak sempat jengah pon. Hehehe. Bersemangatlah kononnya. Husband yang pergi jengah. Ok Mimi dah habis kerja dapat duit kan. Suka la tu. Lama-lama dia jadi excited sebab dapat duit.

Masa ni dia jadi polis.

Diorang siap-siap kepung bangunan terbakar tu sementara tunggu Bomba sampai.


Kat tengah-tengah bandar ada tempat teater. Budak-budak akan buat show kalau ada yang masuk acting class. Kitorang pun masuk la kejap. Comel je masing-masing pakai costume. Lupa pulak ambik gambar. 

 
Magic show pun ada. Yang ni husband pergi hantar Mimi belajar magic. 




Ada 20minit sementara Mimi pergi kelas Magic, so kitorang pergi jelajah satu Kidzania. Bagusnya ada Parent Lounge di mana Mak bapak boleh duduk atas kerusi empuk sambil minum-minum kopi makan roti. Masuk tak kena bayar pun. Boleh online, ada gak kerusi urut. Memang selesa sangat, budak-budak tak dibenarkan masuk ye. Kalau banyak duit lebih beli je lah makanan kat dalam tu. Hot dog separuh harga rm6, roti sandwich harga rm8. Kalau duit tak berapa banyak, makan siap-siap sebelum masuk. Nasib baik saya siap selit mineral water dalam handbag. Jimat la sikit.

Oklah nah layan gambar banyak-banyak tak larat story panjang-panjang. Ada banyak sangat tempat, nak tahu uols boleh datang sini untuk explore semua.

Yang ni kerja kat Pasaraya.

 
Yang ni budak-budak yang nak jadi model. Siap ada pentas lagi. Abang tu tunjukkan cara pose.

Jadi photographer pulak.

 
Kerja kat MarryBrown.

 
Dapat makan burger hasil kerja kat Marrybrown. Jimat tak payah beli lagi. Suruh diorang kerja je kalau lapar.


Masa ni Mimi kerja macam hantar barang kat kedai-kedai. Kelakar bile kena tinggal dengan rakan sekerja.


Ok last. Masa 5jam duduk dalam tu pon dah tamat. Duit yang di kumpul kita transfer dalam akaun CIMB. Nanti pihak bank akan bagi kad, dalam kad tu ada jumlah duit yang kita dah kumpul. Tapi tak boleh cash untuk guna kat luar ye. Hanya boleh ditukarkan menjadi duit Kidzos. Maksudnya untuk next time datang hanya tunjuk kad je dia tolak atau tambah duit siap-siap. So kalau banyak duitnya, next time boleh guna untuk banyak tempat kat Kidzania. Pandai Kidzania buat marketing ye. Hehe!


Oklah itulah pengalaman pertama kitorang pergi ke Kidzania Kuala Lumpur. Sangat mengujakan bukan untuk kanak-kanak sahaja tapi untuk parent juga sebab dapat tengok anak berdikari, bergaul dan belajar mengenal dunia sebenar. Tercapai hasrat kami nak jejak Kidzania. Good luck Kidzania for future!


KidZania Kuala Lumpur
Curve NX
18 Jalan PJU 7/5,
Mutiara Damansara,
47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Telephone : 1 300 88 KIDZ (5439) / +603 2203 9666 – Outside Malaysia
Fax: + 603 7839 9488
Email: contact@kidzania.com.my

Wednesday, December 17

Tips Memilih Produk Kecantikan yang Selamat

Salam.

Pastinya kita sebagai perempuan amat menitikberatkan soal kecantikan bukan? Rasanya setiap wanita wajib ada sekurang-kurangnya pencuci muka. Tapi tahukah kita kalau tersilap pilih produk kecantikan boleh memudaratkan diri atau kulit kita? Hari ini saya nak berkongsi mengenai tips memilih produk kecantikan yang selamat.

Jika diperhatikan, kini terdapat banyak produk kecantikan kulit di pasaran yang boleh anda dapati dengan tawaran harga yang cukup berpatutan. Produk kecantikan Korea sering mendapat tempat di hati para wanita kerana rata-rata produk daripada Korea adalah berkualiti tinggi dan diperbuat dengan menggunakan teknologi yang maju. Berbanding produk kecantikan Thailand yang sering mendapat review negative daripada para pengguna. Oleh yang demikian, langkah pertama untuk memilih produk kecantikan yang selamat dan berkesan untuk kulit muka anda adalah seperti berikut :

1. Kenali kondisi kulit muka anda


Kenali terlebih dahulu kondisi kulit muka anda dan kenal pasti masalah yang anda hadapi. Adakah anda mempunyai masalah kulit berminyak? Atau mungkin jerawat? Ada beberapa jenis kulit yang biasa kita ketahui antaranya :

Kulit normal
Biasanya wanita yang mempunyai jenis kulit normal kurang mengalami masalah kerana jumlah minyak semula jadi atau sebum yang dihasilkan amat rendah dan sekata. Tekstur kulit juga lembut dan liang romanya kelihatan kecil. Kulit jenis ini juga mempunyai kandungan air yang cukup. Biasanya golongan wanita yang mempunyai kulit normal ini amat mudah untuk memilih mana-mana jenis produk kecantikan.

Kulit kering
Antara penyebab terjadinya kulit kering ialah kerana kurang kandungan air jadi ia juga menyebabkan muka kita kelihatan tidak berkilat. Selalunya, mereka yang berkulit kering ini kelihatan kusam dan mempunyai liang roma yang kecil atau langsung tidak kelihatan. Kadang kala apabila menggunakan produk yang terlalu banyak kandungan kimia, boleh menyebabkan penggelupasan kulit yang ketara. Sudah tentu ia lebih memalukan bukan?

Antara cara untuk menangani masalah ini ialah menggunakan pencuci muka yang berbuih. Cuci dengan air sejuk. Pastikan anda menggunakan krim pelembap yang mempunyai tahap kelembapan yang tinggi. Banyakkan minum air masak dan elakkan membeli produk kecantikan yang mempunyai kandungan kimia yang banyak. 

Tips : Beli produk kecantikan yang menggunakan sumber alam semulajadi.

Kulit berminyak
Disebabkan cuaca kita di Malaysia ini agak panas jadi ia merupakan masalah yang biasa baik wanita mahupun lelaki. Selalu terdedah dengan panas atau menggunakan pelembab yang tidak sesuai boleh menyebabkan kulit berminyak. Penggunaan tisu serap minyak yang tidak bersesuaian juga adalah langkah yang salah dalam penjagaan kulit jenis berminyak.

Apabila muka berminyak, liang romanya juga besar. Sebab itulah mudah untuk mendapat jerawat. Golongan jenis kulit ini memerlukan penjagaan khas. Pastikan apabila selesai aktiviti luar wajah dibersihkan dengan pencuci muka yang mempunyai PH yang rendah. Selepas membersihkan wajah dengan pencuci muka, gunakan krim pelembap yang berasaskan kandungan air yang rendah.

Kulit kombinasi
Ia menggabungkan ketiga-tiga jenis kulit muka iaitu normal, kering dan berminyak. Secara amnya, kulit ini kelihatan normal tetapi mempunyai bahagian-bahagian tertentu yang terasa kering dan berminyak.

Kulit kombinasi memang cukup sukar dijaga. Pilihlah produk kecantikan khusus kulit kombinasi dan seminggu sekali gunakan topeng wajah untuk menyerap minyak terutama di zon T (dahi, hidung dan dagu).

2. Guna produk kecantikan yang berkualiti


Seterusnya adalah dengan menggunakan produk kecantikan yang berkualiti dan bersesuaian dengan kondisi kulit muka anda. Untuk kulit yang berminyak, anda harus menggunakan produk yang memfokuskan kepada penyelesaian masalah kulit berminyak. Begitu juga sebaliknya untuk masalah-masalah kulit lain. Pastikan membaca beberapa review melalui blog atau testimoni rakan-rakan sebelum membeli produk kecantikan. Elakkan memilih produk kecantikan yang menawarkan kesan baik dalam masa yang singkat.

3. Lihat label dengan info produk yang lengkap


Sebelum kita memilih sesuatu produk, pastikan kita tahu apa isi kandungan dalam produk tersebut, bila tarikh tamat luput, dos dan cara makan produk tersebut. Jika mahu dibandingkan terlalu banyak produk kecantikan yang dikeluarkan oleh peniaga luar mahupun tempatan. Terdapat juga kes penipuan di mana peniaga mengambil kesempatan menjual produk kecantikan yang palsu dan berbahaya. Jadi sila pastikannya sebelum membeli.

4. Lihat hasil selepas penggunaan


Ukur tahap keberkesanan produk tersebut selepas beberapa tempoh penggunaan. Mungkin untuk 3 minggu? Jika produk yang anda gunakan memberikan hasil yang positive, anda boleh meneruskan penggunaan. Tetapi, jika produk tersebut tidak mendatangkan sebarang perubahan malah mencacatkan lagi penampilan anda, hentikan penggunaan produk tersebut.

5. Harga Berpatutan

Harga juga memainkan peranan penting dalam memilih sesuatu produk kesihatan dan kecantikan. Janganlah sebab nak cantik, kita menghabiskan beribu-ribu ringgit tapi tidak memberikan kesan, malah lebih memburukkan lagi jika ia tidak selamat untuk badan kita. Kita kena sama-sama ingat, harga produk mahal tidak semestinya bagus untuk kita.

Wednesday, December 3

Bertubi-tubi - Kris Dayanti.

Morning..

Entah kenapa lagu ni bermain di fikiran pagi ini. First time dengar lagu ini terus melekat dalam kepala. Masa tu pergi konsert Kris Dayanti baru-baru ni di KLCC. Malas nak tulis review, uols boleh baca sini-->>> 6 Insiden Menarik di Konsert Krisdayanti Live In KL 201. 

Apapun korang layan je lagu ini ok. Lirik dia sangat menyentuh perasaan pada kitelah, tak tahu la pada orang lain. Memang kena sangat dengan life baru dia. Kite dengar lagu ni pun boleh tahan bertubi-tubi. Apapun layan! Lagu favourite kite buat sekarang. Kite highlight ok mana lirik yang menyentuh hati kite.


Lirik Bertubi-Tubi oleh Krisdayanti

Bertubi-tubi rasanya
Cobaan datang silih berganti
Namunku masih ada tersenyum kepadamu
Tak berkurang cintaku padamu

Menghitung hari demi hari
Kapankah kau yakin kepadaku
Cintaku terlalu besar
Tak mungkin meninggalkanmu
Walau kau berpaling dariku

Matahari kini datang lagi
Mengusir mendung yang mengurung diri
Dan Tuhan pun kini menghapus airmataku
Bahagia kini bertubi-tubi

Gelap terang aku yang tahu
Ke mana hatiku kan ku bawa
Sandiwara tentang hidup telah lama ku akhiri
Aku masih ada untukmu

Matahari kini datang lagi
Mengusir mendung yang mengurung diri
Dan Tuhan pun kini menghapus airmataku
Bahagia kini bertubi-tubi

Bahagia pasti tak selamanya
Menderita pun ada akhirnya

[*] Matahari kini datang lagi
Mengusir mendung yang mengurung diri
Dan Tuhan pun kini menghapus airmataku
Bahagia kini bertubi-tubi

Repeat [*]

Bahagia kini bertubi-tubi..




p/s : Of coz kite nak tuju lagu ni buat suami kite.

Wednesday, October 29

Kias Fansuri.

 Morning.

Entah kenapa dari pagi sampai hari ini asyik terngiang-ngiang lagu ini. I really love lagu-lagu yang M.Nasir buat. Puitis dan sangat bermakna. Lagu Kias Fansuri orang seni je kot boleh faham maksud lirik dia. Dia gunakan terms tertentu sebagai simbolik dan diterjemahkan melalui fahaman kite sendiri. So bila dengar lagu ini setiap orang akan berbeza fahaman. Oklah ini short update dari kite. Layan lagu ini sama-sama ok!




Tak sempat dipapas
Hidangan ku habis
Bila ku terpandang
Dia melangkah masuk hendak menjamu selera

Geletar lututku
Di belakang tabir
Bila ku terdengar
Namaku dipanggil
Dia matanya merah menyala
Dia... hadiahkan tubuhku
Tujuh lacutan pedang saktinya
Dia...

Jangan sesekali kau ceritakan
Pengalamanmu Yusuf
Takut-takut mengundang bencana
Siapa tahu
Betapa berat cinta yang ditanggung
Sehingga dia sanggup lakukan
Biar apa saja demi mendapatkan
Restu Sultan cahaya hatinya

Tak sia-sia azam Zulaikha
Bisa jadi cermin mengintai jiwa
Tak sia-sia mimpi Zulaikha
Bisa jadi lorong insan bercinta

Bisikan memujuk
Memupuk nurani
Lalu terbukalah
Pintu yang menghijap
Dia...

Aku kenal dia lama dahulu
Dia...
Yang melamarku dalam mimpi
Kias fansuri
Mawar berduri
Kias fansuri
Lembah yang sepi
Kias fansuri
Madah bersari
Kias fansuri
Langit yang tinggi

Saturday, October 11

Art Illustration by me

Salam,

Oklah update pun saja-saja nak upload kerja masa lapang kite. Ada orang request nak order kite on aje. Thanks ehhhhh!

Nak inform siap-siap kite memang jarang sangat amik tempahan sebab risau kadang-kadang tak boleh siapkan sebab kite buat pun bila free time SAHAJA kat opis. So jangan expect dapat siap awal yer, tapi memang sebolehnya saya akan cuba siapkan awal. Paling lambat pun 3 hari insyaAllah. Hihi.

Prosedur nak order :
1. Email kite first. Discuss nak macam mana, apa semua.
2. Lepas siap kite bagi draft dulu, ada watermark punya. Masa ni nak amend apa-apa cakap siap-siap.
3. Lepas tu baru confim kan betul-betul.
4. Buat payment dulu baru kite bagi full artwork. (Uols boleh request nak file format apa pun) 

Oklah siapa yang teringin nak gunakan khidmat saya atau sebarang pertanyaan boleh email di :
errapazira_86@yahoo.com



Thank You!

Tuesday, August 5

Resepi Diet : Bruscheeta Paling Simple

Salam,

Dah lama tak tulis resepi kan. Sebab lepas raya kitorang laki bini berazam nak turunkan balik berat badan, makanya lepas ni kite bakal rajin buat resepi-resepi diet. Semalam beli barang-barang. Tak tahu la apa resepi yang bakal kite nak buat. Hope menjadilah ye.

Pagi tadi bangun awal-awal, azam baru la kononnya bekalkan laki nak masak healthy food je. Tamau lagi makan nasi-nasi beriye. Sobs sobs. So untuk hari ni kite masak bruscheeta, Tak tahu nak sebut tapi oklah not bad rasa dia. Kalau uols suka boleh tambah cheese or whatever yang uols suka kat atas roti tu, tapi yang ni ite memang buat simple je, pakai perencah sos spaghetti je. Uols boleh try. Nah resepi ringkas dari kite.


Bahan-bahan
Roti perancis (boleh beli kat kedai bakery, harga dalam RM2 je)
3 biji tomato  (dipotong dadu)
2 biji bawang besar  (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dicincang)
2 batang sosej  (dipotong dadu)
100g ayam cincang
1/3 paket perencah sos spaghetti bolognaise Maggi (kalau susah nak cari, boleh guna sos Prego beberapa sudu)
Serbuk Oregano
Garam & Gula (secukup rasa)
Minyak Zaitun
Daun parsley- dicincang (boleh cari kat pasaraya)

Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak zaitun dalam dua sudu besar. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Masukkan bawang besar kemudian masukkan ayam cincang dan biarkan sehingga kekuningan.
  2. Masukkan sosej yang telah dipotong dadu dan kacau sehingga masak. Masukkan serbuk oregano (ikut suka). Tuangkan tomato dan masukkan juga garam, gula dan perencah sos spaghetti bolognaise Maggi. Masukkan juga daun parsley dan kacau sebati. Tunggu sehingga masak dan tutupkan api.
  3. Potong roti secara serong memanjang dan letakkan bahan yang telah dimasak tadi di atas kepingan roti.
  4. Panaskan oven terlebih dahulu dalam 10 minit, kemudian bakar dalam 10 minit bersuhu 150º. Kemudian boleh hidangkan. Siap!

Jemput makan!

Thursday, July 31

Raya Dulu, Dan Sekarang.

Salam,

Terlebih dahulu masih belum terlambat untuk kite wish pada seluruh umat Islam, Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin sekiranya terkasar bahasaselama kite menulis ni. Kosong-kosong tau! Hari ni dah masuk raya ke-4. Mesti dah ramai yang start kerja termasuklah kite. Actually semalam lagi kite dah start kerja. Terpaksa. So macam mana raya uols? Best? Kite? Raya tahun ni tersangatlah berbeza dari sebelum-sebelumnya.

Antara sebab-sebab raya tahun ni tersangat berbeza ialah pada tahun ni kite dengan suami telah kehilangan nenek masing-masing. Arwah nenek kite meninggal bulan 12 tahun lepas dan arwah nenek suami kite meninggal awal puasa baru-baru ni. Seriously terasa sangat sebab kitorang pun masing-masing dah takde atuk sebelum ni, suasana raya tu memang dah tak berapa nak ada. Ini kan pula nenek dah takde memang langsung tak rasa suasana beraya. Sobs sobs.

Tahun ni giliran beraya di Klang, rumah kite. So pada awalnya konon-konon nak balik Muar gak pagi raya tapi suami kite tukar fikiran kasi chance kat kite nak beraya dengan family kite dulu. Kalau dulu sebelum kahwin, memang tiap tahun kite dengan family balik kampung Perak, tapi sekarang tak lagi. So beraya kat rumah je la. Serius sunyi gila. Hajat suami nak merasa jadi orang KL tahun ni beraya macam mana. So malam raya, kitorang berjalan sakan pergi Jalan Tunku Abdul Rahman (Jalan TAR). Serious ramai gila uols. Meriah macam apa je. Harga semuanya harga runtuh la. Tak berapa nak shopping sangat sebab tengah berada dalam ZON BAJET --> (repair/servis/tukar tayar/road tax/insurans kete, raya, balik kampung,dll) Kalau uols nak tahu, jam 1 pagi pon makin ramai pulak orang serbu Jalan TAR. Perghhh!

Pagi raya dah siap-siap pakai baju raya bermaaf-maafan satu family. Tahun ni macam sayu je masing-masing sebab banyak buat salah kat Mama dengan Abah kot. Hehe. Rasanya macam first time mintak maaf di pagi raya gaya macam ni, selalu cam sorok-sorok je yelahh sebab selalu balik kampung. Segan nak berbaris mintak ampun macam ni. Layan gambar je lah ye.




 














Lepas melepak kat rumah tunggu sedara-mara, jiran datang beraya, dalam petang sikit kitorang satu family pegi beraya rumah sedara pulak. Malam pulak ada kawan husband datang beraya. Raya ke-2 pulak memang membuta satu hari kat rumah. Perangai keji. Tunggu orang datang beraya sebab nak pergi beraya pun masing-masing balik kampung lagi. Malamnya kite dengan suami tak tahan duduk rumah lama sebab boring, kitorang pergi The Curve berdating. Haha. Raya ke-3 dah start kerja. Sobs sobs! Itu je la cerita raya yang tak seberapa tahun ni. Malam ni kitorang laki bini nak balik kampung Muar, Johor pulak. Doakan perjalanan kami selamat sampai ye. Amin.

Raya dulu dengan sekarang, banyak bezanya. Kalau dulu masa zaman atuk nenek ada, ada kampung. Time raya masak ketupat, lemang, rendang kat luar rumah. Kitorang budak-budak ni main kejar-kejar ayam. Best sangat. Bila malam kitorang sepupu-sepupu main bunga api, mercun. Bila berbuka puasa kena hidang sepanjang-panjang rumah sebab anak cucu ramai. Lepas tu anak dara kena basuh pinggan bertingkat-tingkat kat bilik air. Rindunya zaman tu. Sekarang zaman dah berubah, tak sama macam dulu lagi. Kalaulah masa boleh diputar. Kan? 

Ummm...
Lazada Philippines