Monday, June 16

Bali With Love - Foto Adat Bali, Turtle Island & Parasailing (Part 4)

Assalamualaikum..

Ok hari ni nak masuk story untuk hari ke-2 kitorang kat Bali. Pagi tu memang dah planning dengan Pak Supir keluar awal sikit. Jam 8am dah standby siap-siap breakfast kat hotel lepas tu tunggu Pak Supir datang ambil. Memang sharp dia datang. Bagus. Baju standby sampai malam pun dah siap-siap bawak sebab aktiviti hari ke-2 memang padat gila. Yessss!

Foto Adat Bali
Tempat pertama yang Pak Supir bawak ialah kedai gambar? Say what? Haha. Yelahhh muka tengah fresh lagi kan, itu pasal dia bawak awal-awal. Sebab dalam pakej honeymoon kitorang memang ada tulis untuk pakej Foto Adat Bali. Kira pakai baju tradisi diorang la. Kite bajet-bajet cam biasa je pakai buat syarat tapi tak ye tuan-puan. OVER sangat kitorang laki bini.


Masuk-masuk kedai macam kedai-kedai gambar yang biasa, tapi bila masuk studio terkejut kite dah macam muzium pon ada. Akak kedai tu suruh kita bukak baju depan dia. Sebab dia nak pakaikan kite baju adat Bali. Nasib baik dah standby inner. Takdelah segan sangat, pakej sekali dengan mekap la ape la. Yang tak best, dia tak kasi pakai inner tudung. Kite degil jugak, pakai la inner kecit tu beserta dengan rambut pelesu kak ponti. Husband kite dah macam ratu drag aku tengok. Yelah berkemban bagai. Rasa nak lari taknak mengaku laki pon ada. Kite pon berkemban ekceli tapi nasib baik dia kasi pakai inner. Haha!


Masa pakai benda atas kepala ni dia lapik dengan beberapa gumpal towel. Serius berat gila benda ni, terasa macam junjung tong gas tahu tak. Kite tak boleh bergerak banyak, pening kepala ok. Lepas habis ambil gambar, diorang selamatkan yang atas kepala dulu. Nasib baiklah. Fuh!

Turtle Island
Dah settle ambil gambar, Pak Supir terus bawak tepi pantai apa entah. Lupa namanya. Tapi kat situ kite nak pergi Turtle Island. Tengok-tengok penyu la konon. Kitorang naik boat yang tengah-tengah dia ada glasses tu. So boleh nampak la ikan-ikan bawah tu. Dan dann la berhenti tengah laut bagi makan ikan. Aiyooo kite mabuk laut tak selera nak bagi makan ikan. Haaa yang bestnya, pakej diorang ni memang untuk orang honeymoon. Naik van pun khas kitorang 2 je, naik boat pun sama. Sebab tengok orang lain kena naik beramai-ramai. Nasib baik tak kena berebut.


Sampai-sampai ada orang sambut. Lepas tu dia kata kena masukkan duit dalam satu tabung, tak kisah berapa pun sebagai sumbangan untuk bangunkan tempat tu. Oklah tempat tu macam pusat penempatan penyu. Ada bapak penyu, ada adik beradik, anak-anak penyu. Dia punya penjaga pun tersangat ramah. Kalau siapa yang sambut kita, dia la yang akan bawak kite jalan-jalan dalam tu dari mula sampai habis. Tapi paham-paham la ye, balik kena hulur tips sikit. Itu ikut uols la nak bagi ke tidak tapi kebanyakan pemandu pelancong sana lebih suka kalau kita bagi sikit tips. Tak banyak pun takpe suapaya nanti diorg layan kite molek-molek sikit.


Berbalik kepada tempat penyu ni, kat dalam ni ada juga beberapa haiwan lain macam burung hantu, kelawar, biawak dan macam-macam lagi. Macam mini zoo pun ada sebab tak banyak pun haiwan kat situ. Kalau datang sana boleh mintak tolong penjaga tu ambilkan gambar kenangan kat situ. Lepas melawat haiwan, ada kedai makan kecil kat situ boleh minum air kelapa atau makan sekali kat situ.



Parasailing
Benda ni sah-sah kite taknak buat. Tak kuasa nak membahayakan diri. Kot-kot pregnant, buat aniaya diri sendiri je kan? Tapi orang sebelah buat muka teruja nak naik, kite dah agak dah. Sebab kite kan 'menteri kewangan', so mana-mana aktiviti membazir kite larang siap-siap. Mula-mula kakak kat situ kata satu pusingan 20 dollar ke berapa entah. Tak ingat pulak. Tapi yang pasti mahal la. Terus say NO to him. Dia pun ikut je lah. Tapi macam tak best la pulak. Kesian dia, lagipun duit dia gak kannn. Kite pun cakap kat dia, "kalau Abang nak naik, naiklah..". Dia punya teruja terus pergi kat kakak tadi. Kakak tadi bagus jugak, tips dia kite kena tanya banyak-banyak kali kat dia lepas tu buat macam berat hati sebab mahal. Sure dia akan turunkan harga. Keji tak?





Kalau tak silap, kitorang dapat harga dalam 200 ribu rupiah kot seorang. Dah orang tu je nak naik sangat, tak kisah lah. Kite rela tunggu bawah sambil lambai-lambai je. Asalkan kitorang happy pun dah cukup. Alhamdulilah laki kite selamat naik selamat turun. Bila turun, dia punya senyum sampai telinga.

Hubby : Thank you, Sayang!
Kite : Kite just nak Abang happy.. :)

Tips bila dah naik atas sana, kite kena dengar betul-betul arahan dari orang bawah. Yelah, kalau tak memang tak boleh turun lah uols. Masa tu dah nak tengah hari, kira tak panas lagi. Ok lepas ni nak bersiap-siap untuk aktiviti seterusnya. Yang pasti dimulakan dengan MAKAN!

Bersambung.

3 comments:

Junkyo No Hikari said...

best gila dapat jalan2 dekat sana.. nak naik parasailing.. mesti best like like :D

Kelly Polaris said...

omgeee~~seronoknye lahai,,dah lama na g bali, tapi belum ada wuang,,hahaha, next time, g honeymonn *cepat2lah ketemu jodoh* haha >_< .p/s; part conversation kakak dgn hubby tu sweet giler ni. aiseh~~

oPiE iSa said...

Wah jelesnye dah sampai bali. Jeles, jeles, jeles..

Siapa nak disayang dan bertambah sayang?? Jom tengok Sini.. Dunwurri, bukan spam. Hee..

Lazada Philippines