Saturday, February 14

Penang With Love Part 3 (Last)

Salam,

Ok ini entri sambungan untuk Part 1 | Part 2

Bangun-bangun pagi tetap sama. Masing-masing sayang betul nak tinggalkan katil. Memang konon-konon je sebelum tido berniat nak keluar pagi-pagi sebab flight kitorang pukul 8:25pm. So dalam pukul 7pm dah kena standby ada kat sana. Maklumlah hari bekerja kan, kitorang ni pakai public transport takut terlepas flight je. Dah siap-siap check out semua Isnin tu kitorang terus naik bas ke Komtar. Tujuannya adalah untuk mencari tempat simpan beg sementara dan dapatkan kaunter ticket bas Hop-on Hop-off. Sampai Komtar pi tanya orang-orang kat situ pasal tempat simpan beg. Settled. Orang kedai tepi tu boleh tolong simpankan beg. RM3 untuk satu beg. Yelah takkan nak mengangkut beg baju berat-berat pi jalan kan. Hilang mood kang.

1. Bus Hop-On Hop-Off Penang

Berkerut tunggu bus. Yang ni salah satu station untuk bus Hop-on Hop-off .

Dari Komtar nak naik bas Hop-on Hop-off tu uols kena jalan kaki sikit ke station Hop-on Hop-off Komtar.  Macam mana nak beli ticket? Senang je. Kat setiap station yang banyak tumpuan ada staff yang pakai T-shirt bas Hop-on Hop-off, so uols boleh tanya dan beli ticket pada dia. Kalau takde siapa yang jaga kat tempat tu uols boleh naik je bas dan beli ticket pada konduktor bas tu. Nanti dia akan bagi resit dan ditukarkan dengan sekeping tiket yang ada barcode. Dalam tu ada record pukul berapa uols naik bas dan ticket tu valid untuk 24jam atau 48jam. Depends berapa jam uols nak pakai. Harga untuk 24jam ialah RM19 seorang.


Tips: Pastikan uols rancang masa betul-betul sebab tempoh bas yang datang dari satu station ke station lain adalah dalam 20minit. So, pandai-pandai tetapkan masa bila berada kat satu tempat supaya uols tak buang masa menunggu bas semata-mata. Sebab untuk hari ni kitorang tak banyak masa so agak rugi sikit lah. Tak dapat saya singgah Straits Quay. Sobs!


2. Padang Kota Lama

First tempat yang kitorang nak pergi ialah Padang Kota Lama. Kat sini uols boleh pergi Fort Cornwallis. Alaaa macam tempat bersejarah jugak la. Harga ticket masuk untuk dewasa RM10 kalau tak silap. Kitorang tak masuk pon, just ambik gambar kat luar je. Malas nak masuk sebab tengah panas terik. Hihi. panas-panas pun sempat bergambar ok. Wajib!

Takde orang. Apalagi. Photoshoot!

3. Mee Goreng Sotong & Coconut Milk Shake


Actually tujuan utama pergi ke Padang Kota Lama ialah sebab mahu melengkapkan misi makan Mee Goreng Sotong. Ramai orang suggest dan suruh pergi sini. Kalau tak menyesal. Kat mana tempatnya? Betul-betul ada medan selera kecik kat belakang Fort Cornwallis ni. Kitorang pergi pun agak-agak je nasib baik betul. Tak susah cari. Punya lah teruja bila nampak papan tanda kedai. Husband mula-mula macam pelik tengok mee dia. Takut-takut dia nak makan. Sekali makan. Pejam-pejam mata tahan sedap. Haha! Uols patut try makan Mee Goreng Sotong kat sini. Memang terbaikkk!

Terbaikkkk!

Sempat ambik gambar masa tengah tunggu bas. Ambik sekeping dua gambar lepas tu couple ni berlari-lari pergi tempat redup.

4. Penang Hill (Bukit Bendera)


Ok destinasi seterusnya, pi panjat Bukit Bendera. Tengok peta macam dekat je laluan dia. Jauh gak la dengan jammed sebab time budak-budak balik sekolah. Saya ingatkan perjalanan dia macam menghala ke bukit-bukit tapi nak bukit tu terasa lama sangat. Banyak laluan kat jalan raya biasa je. Tapi finally berjaya menjejaki tempat Mama dengan Abah honeymoon dulu. Yeay! Hihi.


 We are here!

Favourite picture.

Kat atas Bukit Bendera.

Kitorang pergi hari Isnin kan, so tak payah risau nak tunggu turn naik turun tren. Sampai-sampai terus dapat naik tren sebab orang memang tak ramai. Boleh tahan laju. First time gak kitorang naik. Kejap je sampai atas dan turun bawah. Sampai atas pulak tak banyak benda sangat pun. Sejuk bila kat tempat banyak pokok. Tapi panas bila kat tempat terdedah. Oklah buat-buat ambik gambar romantis bersama tersayang. Gitu!

Tinggi tak?


Misi berjaya lagi untuk ambik gambar kat tempat orang gantung-gantung Love Lock tu. Nak gantung sendiri punya lupa bawak. Nak beli mahal. Kalau tahu curik je pad lock kat rumah gantung kat sini. Takpelah bang. Ku kunci cintamu dalam hatiku je. Eh?

Mana satu uols punya?

Dah habis pusing, dah mintak nak balik dah.

Turun balik. Muka pasrah.

5. Jeruk Madu Pak Ali



Sebelum balik KL wajib singgah Chowrasta. Belikan jeruk sepaket dua bawak balik orang kat rumah. Kat sini ada jual macam-macam buah tangan untuk bawak balik. Kopi ada, gula-gula ada, souvenior pon ada. Tapi Jeruk Madu Pak Ali paling famous kat sini. Apa yang special, jeruk ni takde bahan pengawet dan takde ubat jeruk tu. Asid ok tak elok makan. Jeruk yang ni dia pakai madu asli.

6. Airport Bayan Lepas, Penang
Dari Chowrasta kitorang naik CAT Bus je untuk ke Komtar balik, dari Komtar nak ke Airport uols boleh naik Rapid bas 401,401E dengan 102. Harga ticket dalam RM2.70 kalau tak silap. Lagi jimat kalau banding naik taxi. Alhamdulilah perjalanan lancar cuma frust gila tak sempat ambik gambar kat Straits Quay. Nak pi jalan-jalan kat pantai pun tak sempat. Sobs!

So, itu saja yang dapat saya kongsikan. Harap dapat membantu uols yang nak pergi bercuti ke Penang dengan bajet yang rendah. Finally tercapai hasrat kitorang nak pi honeymoon kat Penang tapi taknak yang versi selesa. Nak feeling-feeling naik public transport macam mat saleh tu. Lagi best dan mencabar. Macam percutian ala-ala bagpacker ah kiranya. Haha. Insyaallah lepas ni kitorang nak pi tempat lain pulak. Kumpul duit dulu. Okbai.


Tamat.

1 comment:

MyQza Qza said...

Hi,
nak tanya.
Tempat simpan beg tu di mana ye?

Lazada Philippines